A metrómegálló után az utcát is átnevezték Berlinben, amelyet rasszista felhangúnak tartottak

Szerző: Galavits Patrik
2020.08.22. 11:10

Nincs többé Szerecsen utca a német fővárosban, a közterület ezentúl az első fekete német filozófus nevét viseli.

A metrómegálló után az utcát is átnevezték Berlinben, amelyet rasszista felhangúnak tartottak

Júliusban írtunk róla, hogy a berlini Szerecsen utcai (Mohrenstraße) metrómegállót, a berlini közlekedési vállalat, a BVG úgy döntött, hogy inkább egy másik közeli utca nevét adja a megállónak. Így lett a neve Glinkastraße, amelyet egy 19. századi orosz zeneszerzőről, Mikhail Glinkáról neveztek el.

A dolog érdekessége, hogy Glinkáról is ismert, hogy nem volt mentes előítéletektől: több műve is antiszemita ihletésű.

„Nem hinném, hogy minden egyes utcanévtől meg kellene szabadulnunk, amelyek Glinkához hasonló emberekről vannak elnevezve, de éppen most az ő nevét adni valaminek Berlinben már egészen más kérdés. Kevés történelmi személyiség van, akiket valamilyen formában ne találhatnánk problémásnak, de

meg kell találnunk a velük kapcsolatos nyílt vita lehetőségét, ahelyett, hogy mindenhonnan eltüntetnénk őket”

mondta erről a Guardiannek Jan Claas Behrends, a berlini Humboldt Egyetem történésze.

A BVG egyébként azzal indokolta a döntését, hogy a másik szóba kerülő opció, a Wilhelmstraße túl hosszú, illetve hogy elsősorban a sokak számára sértő szerecsen névtől akartak megszabadulni.

Az aktivisták elégedettek

Hogy Glinka nevétől is megszabadul-e valamikor a BVG, egyelőre kérdéses, mindenesetre Berlin Mitte kerületének zöld és szociáldemokrata vezetői most a júliusig a metrómegállónak nevet adó Szerecsen utcát is átnevezték. A Mohrenstraße ezentúl a 18. században élt Anton Wilhelm Amo nevét fogja viselni, aki Németország első színesbőrű filozófusaként ismert. A mai Ghána területén született Amót a Holland Nyugat-Indiai Társaság hurcolta Európába gyerekkorában rabszolgának, majd később jelentős karriert futott be tanárként a hallei és jenai egyetemen.

A szerecsen elnevezés ellen érvelők szerint a szó diszkriminatív és a rabszolgaságra is emlékeztet, így az Amóról elnevezett utca tökéletes választás.

George Floyd meggyilkolása után Európában is élénk vita kezdődött a történelmi személyek tevékenységének és magánéletének átértékeléséről, de a Szerecsen utca már évek óta sokakban megütközést keltett, a közelmúltbeli események legfeljebb újabb lökést adtak a körülötte kialakult diskurzusnak.

Az ötlet, hogy az utcát Amóról nevezzék el, a Decolonize Berlin nevű civil szervezettől származik. „Berlin történelmet ír. Üdvözüljük a döntést, amely egyben nemzetközileg is látható jele a rasszizmus elleni kiállásnak” – áll egy másik civil szervezet, a Postkolonial Berlin közleményében.

Vannak azonban, akik egyáltalán nem lelkesek a berlini kerület döntése miatt:

Martin Trefzer AfD-s politikus szerint a Szerecsen utca átnevezése „bűn a város kulturális identitására nézve”,

a CDU-s Oliver Federici pedig azt mondta, hogy „elutasítja az átnevezésekkel kapcsolatos megszállottságot.”

NYITÓKÉP: BrokenSphere / Wikimedia

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek