+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vitárius Bence & Galavits Patrik
2020. július 3. péntek, 17:02
Az SZFE hallgatói táncoltak és énekeltek, mialatt az Országgyűlés megszavazta egyetemük alapítványi kézbe vonását, a tüntetésen megjelent Karácsony Gergely is.

A DK és a Jobbik által benyújtott módosító javaslatokat elutasítva, a kormánypárti képviselők szavazataival a parlament pénteken elfogadta az SZFE-t érintő, „A Színház- és Filmművészeti Egyetemért Alapítványról, a Színház- és Filmművészeti Egyetemért Alapítvány és a Színház- és Filmművészeti Egyetem részére történő vagyonjuttatásról” címmel benyújtott törvényjavaslatot, melynek értelmében az SZFE az Innovációs és Technológiai Minisztérium alapítványának tulajdonába kerül, ezzel pedig az intézmény fenntartása és vagyonkezelése is az alapítvány feladata lesz. A törvény ellenzői pénteken 10 órára a Kossuth térre hirdettek tüntetést, amelyen a demonstrációkon megszokott szónoklatokból sokkal kevesebb volt, ellenben zenei és táncos performanszból egy percig sem volt hiány.

 

A tüntetők attól tartanak, hogy az SZFE függetlensége sérül, az intézmény vezetősége és tanáraik jelentős politikai függésbe kerülnek és tanulmányaikra nemzeti ideológiát erőltetnek. Miközben elismerik, hogy lenne mit javítani az egyetemen – többen említették a leromlott infrastruktúrát – kifogásolják, hogy a kormány rekordidő alatt akarja megvalósítani a változásokat, amelyek már szeptember 1-től életbe lépnek. Minderről a hallgatók szerint nem volt érdemi diskurzus az Innovációs és Technológiai Minisztérium és köztük. A határidő rövidsége és az elégtelen kommunikáció szerintük teljes bizonytalanságban tartja az intézményt.

 

NAGYJÁBÓL KÉTEZREN GYŰLTEK ÖSSZE PÉNTEK DÉLELŐTT A KOSSUTH TÉREN, HOGY A TÖRVÉNY ELFOGADÁSA ELLEN TILTAKOZZANAK

 

AZ SZFE HALLGATÓI KORÁBBAN AZ INNOVÁCIÓS ÉS TECHNOLÓGIAI MINISZTÉRIUMMAL IS TÁRGYALTAK. NEM SOK EREDMÉNNYEL

 

A TÖRVÉNY MELLETT TÖBB, MINT HETVEN SZÍNHÁZI ÉS FILMES SZEMÉLYISÉG ÁLLT KI AZ ORIGÓN, KÖZTÜK VIDNYÁNSZKY ATTILA, A NEMZETI SZÍNHÁZ IGAZGATÓJA. MINDEZ VÁLASZ VOLT KÉTSZÁZ SZAKMABELI NÉHÁNY NAPPAL KORÁBBI TILTAKOZÁSÁRA 

 

AZ AZONNALINAK TÖBB HALLGATÓ ARRÓL BESZÉLT A TÜNTETÉSEN, HOGY ATTÓL TART, A POLITIKA BELESZÓL MAJD AZ OKTATÁSUKBA

 

TÖBB ELLENZÉKI POLITIKUS, KÖZTÜK KARÁCSONY GERGELY FŐPOLGÁRMESTER, A PÁRBESZÉD PÁRT TÁRSELNÖKE IS KIMENT A TÜNTETÉSRE. A FŐPOLGÁRMESTER AZ AZONNALINAK AZT MONDTA: A FŐVÁROS EDDIG IS BIZONYÍTOTTA, HOGY KIÁLL A KULTÚRA MEGVÉDÉSE MELLETT, EZT PEDIG EZUTÁN IS FELADATÁNAK TEKINTI

 

AZ SZFE-N AGGASZTÓNAK TARTJÁK, HOGY A  KORMÁNY TÖBB, MINT FÉL ÉVE NEM NEVEZI KI AZ ÁLTALUK JOGSZERŰEN MEGVÁLASZTOTT REKTORT, UPOR LÁSZLÓT

 

NÉMETH SZILÁRD KÜLÖN TRANSZPARENSEN ÉRDEMELT ÜZENETET

 

MOLNÁR ÁRON SZERINT MOST A SZÍNMŰVÉSZETISEK IS MEGTANULTÁK, MILYEN FONTOS A SZOLIDARITÁS. ÉS NEM ZÁRJA KI, HOGY LESZ ÚJ NOÁR-RAP AZ SZFE-RŐL!

 

A DEMONSTRÁLÓK TÖBBSÉGE FIATAL VOLT, PERSZE A KORMÁNYELLENES TÜNTETÉSEKRŐL MÁR MEGSZOKOTT IDŐSEBB KOROSZTÁLY SEM MARADT OTTHON

 

RITKA, HOGY EGY TÜNTETÉSEN TÖBB AZ ÉNEK ÉS A ZENE, MINT A SZÓNOKLAT. PÉNTEKEN A KOSSUTH TÉREN EZ VOLT A HELYZET

 

AZ MÉG RITKÁBB, HOGY A TÜNTETŐK TÖBBSÉGE NE JÖJJÖN ZAVARBA EGY-EGY BONYOLULTABB SZÖVEG VISSZHANGZÁSÁTÓL VAGY ÉPPEN NÉHÁNY OKTÁV KIÉNEKLÉSÉTŐL

 

A TÜNTETŐK BÁR CSALÓDOTTAK VOLTAK A TÖRVÉNY ELFOGADÁSA MIATT, ÉPPEN ANNAK MEGSZAVAZÁSAKOR KEZDTEK TÁNCOLNI

 

ÉS A TÖRVÉNY ELFOGADÁSA SEM TUDTA LETÖRNI A JÓKEDVET

 

A LEGTÖBB MOSTANI HALLGATÓ ÚGY FOGALMAZOTT AZ AZONNALINAK, HOGY MÉG A TÖRVÉNY ELLENÉRE IS AZ SZFE-T VÁLASZTANÁ, HA MOST ÁLLNA TOVÁBBTANULÁS ELŐTT. VOLT AZONBAN OLYAN FELVÉTELIZŐ, AKI MÁR INKÁBB MAROSVÁSÁRHELY FELÉ VENNÉ AZ IRÁNYT

 

A SZÍNMŰVÉSZETISEK AZT ÍGÉRTÉK, TÜNTETÉSÜK CSAK AZ ELSŐ FIGYELMEZTETÉS VOLT. HA SZÜKSÉGES LESZ, A KÉSŐBBIEKBEN IS KIÁLLNAK AZ SZFE FÜGGETLENSÉGE MELLETT

 

CÍMLAPKÉP ÉS FOTÓK: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Drasztikusan megnőtt a darázsfészkek száma Franciaországban, azért is, mert a karantén alatt az emberek nem pusztították el a fészkeiket.

A Smer korábbi miniszterelnöke, Peter Pellegrini bejelentette: megvan az elegendő aláírás, így megkezdik az új pártjának, a Hlas-SD-nek a bejegyzését. De mi a célja az új párttal?

Guttenbergnek 2011-ben kellett lemondania, mert kiderült: jogi doktori dolgozatának jelentős része plágium. Azóta egy brit egyetemen doktorit szerzett megint.

Illetve az „udvarias embereknek”, ahogyan a köznyelvben a Krímet is megszálló, felségjelzés nélküli csapatokat is hívták.

Bármennyire is meglepően hangzik ez így elsőre, évtizedes vízitúrás tapasztalatokra épül!

2022-ben minden egyéni körzetben közös jelöltet akarnak állítani, országosan pedig egyetlen közös programmal vágnának neki a választásoknak.

Az IT-szektor emigrációval fenyeget, ha tovább folytatódik az erőszak, de már az orvosok is beálltak tüntetni. Mutatjuk, mi történt éjjel Belaruszban.

A hét kérdése

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog. Szavazz: te fizetnél 1000 forintot érte?

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás