+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vitárius Bence & Galavits Patrik
2020. július 3. péntek, 17:02
Az SZFE hallgatói táncoltak és énekeltek, mialatt az Országgyűlés megszavazta egyetemük alapítványi kézbe vonását, a tüntetésen megjelent Karácsony Gergely is.

A DK és a Jobbik által benyújtott módosító javaslatokat elutasítva, a kormánypárti képviselők szavazataival a parlament pénteken elfogadta az SZFE-t érintő, „A Színház- és Filmművészeti Egyetemért Alapítványról, a Színház- és Filmművészeti Egyetemért Alapítvány és a Színház- és Filmművészeti Egyetem részére történő vagyonjuttatásról” címmel benyújtott törvényjavaslatot, melynek értelmében az SZFE az Innovációs és Technológiai Minisztérium alapítványának tulajdonába kerül, ezzel pedig az intézmény fenntartása és vagyonkezelése is az alapítvány feladata lesz. A törvény ellenzői pénteken 10 órára a Kossuth térre hirdettek tüntetést, amelyen a demonstrációkon megszokott szónoklatokból sokkal kevesebb volt, ellenben zenei és táncos performanszból egy percig sem volt hiány.

 

A tüntetők attól tartanak, hogy az SZFE függetlensége sérül, az intézmény vezetősége és tanáraik jelentős politikai függésbe kerülnek és tanulmányaikra nemzeti ideológiát erőltetnek. Miközben elismerik, hogy lenne mit javítani az egyetemen – többen említették a leromlott infrastruktúrát – kifogásolják, hogy a kormány rekordidő alatt akarja megvalósítani a változásokat, amelyek már szeptember 1-től életbe lépnek. Minderről a hallgatók szerint nem volt érdemi diskurzus az Innovációs és Technológiai Minisztérium és köztük. A határidő rövidsége és az elégtelen kommunikáció szerintük teljes bizonytalanságban tartja az intézményt.

 

NAGYJÁBÓL KÉTEZREN GYŰLTEK ÖSSZE PÉNTEK DÉLELŐTT A KOSSUTH TÉREN, HOGY A TÖRVÉNY ELFOGADÁSA ELLEN TILTAKOZZANAK

 

AZ SZFE HALLGATÓI KORÁBBAN AZ INNOVÁCIÓS ÉS TECHNOLÓGIAI MINISZTÉRIUMMAL IS TÁRGYALTAK. NEM SOK EREDMÉNNYEL

 

A TÖRVÉNY MELLETT TÖBB, MINT HETVEN SZÍNHÁZI ÉS FILMES SZEMÉLYISÉG ÁLLT KI AZ ORIGÓN, KÖZTÜK VIDNYÁNSZKY ATTILA, A NEMZETI SZÍNHÁZ IGAZGATÓJA. MINDEZ VÁLASZ VOLT KÉTSZÁZ SZAKMABELI NÉHÁNY NAPPAL KORÁBBI TILTAKOZÁSÁRA 

 

AZ AZONNALINAK TÖBB HALLGATÓ ARRÓL BESZÉLT A TÜNTETÉSEN, HOGY ATTÓL TART, A POLITIKA BELESZÓL MAJD AZ OKTATÁSUKBA

 

TÖBB ELLENZÉKI POLITIKUS, KÖZTÜK KARÁCSONY GERGELY FŐPOLGÁRMESTER, A PÁRBESZÉD PÁRT TÁRSELNÖKE IS KIMENT A TÜNTETÉSRE. A FŐPOLGÁRMESTER AZ AZONNALINAK AZT MONDTA: A FŐVÁROS EDDIG IS BIZONYÍTOTTA, HOGY KIÁLL A KULTÚRA MEGVÉDÉSE MELLETT, EZT PEDIG EZUTÁN IS FELADATÁNAK TEKINTI

 

AZ SZFE-N AGGASZTÓNAK TARTJÁK, HOGY A  KORMÁNY TÖBB, MINT FÉL ÉVE NEM NEVEZI KI AZ ÁLTALUK JOGSZERŰEN MEGVÁLASZTOTT REKTORT, UPOR LÁSZLÓT

 

NÉMETH SZILÁRD KÜLÖN TRANSZPARENSEN ÉRDEMELT ÜZENETET

 

MOLNÁR ÁRON SZERINT MOST A SZÍNMŰVÉSZETISEK IS MEGTANULTÁK, MILYEN FONTOS A SZOLIDARITÁS. ÉS NEM ZÁRJA KI, HOGY LESZ ÚJ NOÁR-RAP AZ SZFE-RŐL!

 

A DEMONSTRÁLÓK TÖBBSÉGE FIATAL VOLT, PERSZE A KORMÁNYELLENES TÜNTETÉSEKRŐL MÁR MEGSZOKOTT IDŐSEBB KOROSZTÁLY SEM MARADT OTTHON

 

RITKA, HOGY EGY TÜNTETÉSEN TÖBB AZ ÉNEK ÉS A ZENE, MINT A SZÓNOKLAT. PÉNTEKEN A KOSSUTH TÉREN EZ VOLT A HELYZET

 

AZ MÉG RITKÁBB, HOGY A TÜNTETŐK TÖBBSÉGE NE JÖJJÖN ZAVARBA EGY-EGY BONYOLULTABB SZÖVEG VISSZHANGZÁSÁTÓL VAGY ÉPPEN NÉHÁNY OKTÁV KIÉNEKLÉSÉTŐL

 

A TÜNTETŐK BÁR CSALÓDOTTAK VOLTAK A TÖRVÉNY ELFOGADÁSA MIATT, ÉPPEN ANNAK MEGSZAVAZÁSAKOR KEZDTEK TÁNCOLNI

 

ÉS A TÖRVÉNY ELFOGADÁSA SEM TUDTA LETÖRNI A JÓKEDVET

 

A LEGTÖBB MOSTANI HALLGATÓ ÚGY FOGALMAZOTT AZ AZONNALINAK, HOGY MÉG A TÖRVÉNY ELLENÉRE IS AZ SZFE-T VÁLASZTANÁ, HA MOST ÁLLNA TOVÁBBTANULÁS ELŐTT. VOLT AZONBAN OLYAN FELVÉTELIZŐ, AKI MÁR INKÁBB MAROSVÁSÁRHELY FELÉ VENNÉ AZ IRÁNYT

 

A SZÍNMŰVÉSZETISEK AZT ÍGÉRTÉK, TÜNTETÉSÜK CSAK AZ ELSŐ FIGYELMEZTETÉS VOLT. HA SZÜKSÉGES LESZ, A KÉSŐBBIEKBEN IS KIÁLLNAK AZ SZFE FÜGGETLENSÉGE MELLETT

 

CÍMLAPKÉP ÉS FOTÓK: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nyithassanak meg korlátozottan a múzeumok, állatkertek, vendéglátó helyek, szállodák, színházak, mozik – Ujhelyi István ezt kéri a kormánytól.

Nem teljes kapacitással ugyan, de október óta végre újra üzemelhetnek. Ha a járványhelyzet is engedi, akkor második félévtől kinyitnak az iskolák is az országban.

A vírus reprodukciós rátája közben 1 alá esett náluk, azaz egyre kevésbé terjed.

Beteltek az időpontok, mert olyan kevés vakcina érkezett. A rendszer 11 millió embert is be tudna oltani, ha lenne elég oltóanyag, de csak 3,1 milliónak elegendő fog megérkezni.

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

Hangörökség: Maurice, a kakas harca nem volt hiábavaló.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás