+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vitárius Bence & Galavits Patrik
2020. július 3. péntek, 17:02
Az SZFE hallgatói táncoltak és énekeltek, mialatt az Országgyűlés megszavazta egyetemük alapítványi kézbe vonását, a tüntetésen megjelent Karácsony Gergely is.

A DK és a Jobbik által benyújtott módosító javaslatokat elutasítva, a kormánypárti képviselők szavazataival a parlament pénteken elfogadta az SZFE-t érintő, „A Színház- és Filmművészeti Egyetemért Alapítványról, a Színház- és Filmművészeti Egyetemért Alapítvány és a Színház- és Filmművészeti Egyetem részére történő vagyonjuttatásról” címmel benyújtott törvényjavaslatot, melynek értelmében az SZFE az Innovációs és Technológiai Minisztérium alapítványának tulajdonába kerül, ezzel pedig az intézmény fenntartása és vagyonkezelése is az alapítvány feladata lesz. A törvény ellenzői pénteken 10 órára a Kossuth térre hirdettek tüntetést, amelyen a demonstrációkon megszokott szónoklatokból sokkal kevesebb volt, ellenben zenei és táncos performanszból egy percig sem volt hiány.

 

A tüntetők attól tartanak, hogy az SZFE függetlensége sérül, az intézmény vezetősége és tanáraik jelentős politikai függésbe kerülnek és tanulmányaikra nemzeti ideológiát erőltetnek. Miközben elismerik, hogy lenne mit javítani az egyetemen – többen említették a leromlott infrastruktúrát – kifogásolják, hogy a kormány rekordidő alatt akarja megvalósítani a változásokat, amelyek már szeptember 1-től életbe lépnek. Minderről a hallgatók szerint nem volt érdemi diskurzus az Innovációs és Technológiai Minisztérium és köztük. A határidő rövidsége és az elégtelen kommunikáció szerintük teljes bizonytalanságban tartja az intézményt.

 

NAGYJÁBÓL KÉTEZREN GYŰLTEK ÖSSZE PÉNTEK DÉLELŐTT A KOSSUTH TÉREN, HOGY A TÖRVÉNY ELFOGADÁSA ELLEN TILTAKOZZANAK

 

AZ SZFE HALLGATÓI KORÁBBAN AZ INNOVÁCIÓS ÉS TECHNOLÓGIAI MINISZTÉRIUMMAL IS TÁRGYALTAK. NEM SOK EREDMÉNNYEL

 

A TÖRVÉNY MELLETT TÖBB, MINT HETVEN SZÍNHÁZI ÉS FILMES SZEMÉLYISÉG ÁLLT KI AZ ORIGÓN, KÖZTÜK VIDNYÁNSZKY ATTILA, A NEMZETI SZÍNHÁZ IGAZGATÓJA. MINDEZ VÁLASZ VOLT KÉTSZÁZ SZAKMABELI NÉHÁNY NAPPAL KORÁBBI TILTAKOZÁSÁRA 

 

AZ AZONNALINAK TÖBB HALLGATÓ ARRÓL BESZÉLT A TÜNTETÉSEN, HOGY ATTÓL TART, A POLITIKA BELESZÓL MAJD AZ OKTATÁSUKBA

 

TÖBB ELLENZÉKI POLITIKUS, KÖZTÜK KARÁCSONY GERGELY FŐPOLGÁRMESTER, A PÁRBESZÉD PÁRT TÁRSELNÖKE IS KIMENT A TÜNTETÉSRE. A FŐPOLGÁRMESTER AZ AZONNALINAK AZT MONDTA: A FŐVÁROS EDDIG IS BIZONYÍTOTTA, HOGY KIÁLL A KULTÚRA MEGVÉDÉSE MELLETT, EZT PEDIG EZUTÁN IS FELADATÁNAK TEKINTI

 

AZ SZFE-N AGGASZTÓNAK TARTJÁK, HOGY A  KORMÁNY TÖBB, MINT FÉL ÉVE NEM NEVEZI KI AZ ÁLTALUK JOGSZERŰEN MEGVÁLASZTOTT REKTORT, UPOR LÁSZLÓT

 

NÉMETH SZILÁRD KÜLÖN TRANSZPARENSEN ÉRDEMELT ÜZENETET

 

MOLNÁR ÁRON SZERINT MOST A SZÍNMŰVÉSZETISEK IS MEGTANULTÁK, MILYEN FONTOS A SZOLIDARITÁS. ÉS NEM ZÁRJA KI, HOGY LESZ ÚJ NOÁR-RAP AZ SZFE-RŐL!

 

A DEMONSTRÁLÓK TÖBBSÉGE FIATAL VOLT, PERSZE A KORMÁNYELLENES TÜNTETÉSEKRŐL MÁR MEGSZOKOTT IDŐSEBB KOROSZTÁLY SEM MARADT OTTHON

 

RITKA, HOGY EGY TÜNTETÉSEN TÖBB AZ ÉNEK ÉS A ZENE, MINT A SZÓNOKLAT. PÉNTEKEN A KOSSUTH TÉREN EZ VOLT A HELYZET

 

AZ MÉG RITKÁBB, HOGY A TÜNTETŐK TÖBBSÉGE NE JÖJJÖN ZAVARBA EGY-EGY BONYOLULTABB SZÖVEG VISSZHANGZÁSÁTÓL VAGY ÉPPEN NÉHÁNY OKTÁV KIÉNEKLÉSÉTŐL

 

A TÜNTETŐK BÁR CSALÓDOTTAK VOLTAK A TÖRVÉNY ELFOGADÁSA MIATT, ÉPPEN ANNAK MEGSZAVAZÁSAKOR KEZDTEK TÁNCOLNI

 

ÉS A TÖRVÉNY ELFOGADÁSA SEM TUDTA LETÖRNI A JÓKEDVET

 

A LEGTÖBB MOSTANI HALLGATÓ ÚGY FOGALMAZOTT AZ AZONNALINAK, HOGY MÉG A TÖRVÉNY ELLENÉRE IS AZ SZFE-T VÁLASZTANÁ, HA MOST ÁLLNA TOVÁBBTANULÁS ELŐTT. VOLT AZONBAN OLYAN FELVÉTELIZŐ, AKI MÁR INKÁBB MAROSVÁSÁRHELY FELÉ VENNÉ AZ IRÁNYT

 

A SZÍNMŰVÉSZETISEK AZT ÍGÉRTÉK, TÜNTETÉSÜK CSAK AZ ELSŐ FIGYELMEZTETÉS VOLT. HA SZÜKSÉGES LESZ, A KÉSŐBBIEKBEN IS KIÁLLNAK AZ SZFE FÜGGETLENSÉGE MELLETT

 

CÍMLAPKÉP ÉS FOTÓK: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

Hiába tartják a szakértők jó készítménynek a két vakcinát, mivel elegendő mRNS-vakcina érkezik az országba, így szerintük felesleges használni.

A Kappu tulajdonosa szerint méltatlan helyzetbe hozná a vendégeit, ha elfogadná a védettségi igazolványokat. Inkább vállalja a veszteséget.

A korábbi kormányzati kommunikáció szerint május közepére hat, május végére hétmillió ember kaphatja meg az első koronavírus elleni oltását, azonban ezektől a számoktól jócskán elmaradunk.

168 települést ért el a több civil szervezet által lebonyolított kampány, 5 ezren már meg is kaphatták az első oltást. Tabletekkel regisztrálnak, konteókkal küzdenek meg.

1941. május 10-én Rudolf Hess, Adolf Hitler helyettese váratlanul Skóciába repült. Állítólag arra akarta rávenni Churchill ellenzékét: kössenek békét Németországgal, hogy elkerüljék a kétfrontos háborút.

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás