+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2020. július 1. szerda, 14:58
Hódmezővásárhely polgármestere nemrég bejelentette: elindul egy leendő ellenzéki előválasztáson miniszterelnök-jelöltként. Csakhogy erről még kevés a konkrétum: ezért az Azonnali megkereste Márki-Zayt az üggyel kapcsolatban. Miért tartja magát ideálisnak, de nem a legesélyesebbnek? Induljon-e ellene Karácsony Gergely? Jobbról vagy balról kéne leváltani Orbánt?

Márki-Zay Péter az ATV-n jelentette be, hogy indul a valamikor majd megtartandó ellenzéki előválasztáson, ahol a budapesti főpolgármester-jelölti pozíció mintájára eldönthetik a szavazók, ki legyen a teljes ellenzéki támogatással induló miniszterelnök-jelölt Orbán Viktor ellen. Bár Hódmezővásárhely polgármestere azt állítja, különösebben nem szeretne miniszterelnök lenni,

 

szerinte mindenkinek kötelessége indulni az előválasztáson, akit sokan kérnek erre.

 

Persze a hirtelen jött bejelentés mindenkit meglepett, éppen ezért az Azonnali megkérdezte a hódmezővásárhelyi politikust a részletekről.

 

+ + +

 

Mint kiderült, miniszterelnöki ambíciói vannak. Mióta sejti, hogy elindulna az ellenzéki előválasztáson?

 

Miniszterelnöki ambícióim nincsenek, de mivel nagyon sokan kapacitálnak, és szerintem az előválasztáson mindenkinek indulnia kell, akit felkérnek, ezért elindulok. Utána nyerjen az, aki a legalkalmasabb, és én természetesen azt fogom támogatni.

 

Tehát ön nem szeretne miniszterelnök lenni? Nem fura így elindulni a miniszterelnök-jelöltségért?

 

Nekem tényleg nincs ilyen ambícióm, de hozzá kell tenni, hogy ez nem egy díjlovaglás lesz: itt arról van szó, hogy aki elindul miniszterelnöknek, az a nyakába húz egy lejárató kampányt, bár én ezt már két éve egyébként is kapom.

 

De ebben az országban ha valaki tehet valamit azért, hogy megszabaduljunk a korrupciótól, a megfélemlítéstől és a pártállamtól, és tisztességes európai demokratikus jogállamot alakítsunk ki, akkor mindent meg kell tanni, amit tud.

 

Ha ez az, hogy el kell indulni egy előválasztáson, akkor azt. Karácsony Gergely mindig nagyon szerényen visszautasítja ezt, én viszont mindig kapacitálom erre, mert aki a legesélyesebb erre a pozícióra, az nem teheti meg, hogy ne induljon el.

 

Hány jelölt lenne még egészséges az előválasztáson ön és Karácsony mellett?

 

Látom, Jakab Pétert és Vona Gábort, valamint a DK részéről Dobrev Klárát is sokan támogatják. Azt gondolom, jónéhány jelölt van, nem egy-két emberről van szó. Biztos vagyok benne, hogy minden pártnak lesznek jelöltjei, csak az a fontos, hogy ne a 2022-es választáson legyen ez eldöntve, mert akkor tudjuk, hogy Orbán Viktor fog nyerni.

 

Mikor van a legkésőbbi határidő arra, hogy az ellenzék eldöntse, kit indít?

 

2021 ősze, szeptember vége vagy október eleje ideális időpont lehetne egy előválasztásra, és az is felmerült, hogy a budapestihez hasonlóan ez ne egy, hanem kétfordulós legyen. Ekkorra ennek a meccsnek le kell mennie.

 

Ön bevallottan konzervatív ember. Annak van realitása ön szerint, hogy egy jobbközép irány indul el Magyarországon úgy, hogy azt a DK és az MSZP támogatja?

 

Természetesen, máshogy nem is lehet. A siker receptje Hódmezővásárhelyen is az volt, hogy a Jobbik és az MSZP támogatott egy kiábrándult fideszest. Ez nem ideológiai kérdés, nemzeti minimumprogramot kell megvalósítania az Orbán Viktor utáni magyar kormánynak.

 

Akkor nem is országot irányítana, csak kármentene? 

 

Ezt az országot vissza kell terelni a keresztény nyugati kultúrába a kipcsak iszlamista korrupt diktátor-szemléletből, ez a legfontosabb.

 

Akkor ha megnyerné az előválasztást, aztán a választást is, és sikerült a visszaterelés, el is engedné a pozíciót?

 

Szerintem ennyire előre ne szaladjunk. Ráadásul én azt gondolom, valami más lesz a miniszterelnök-jelölt, és óriási munka vár mindenki számára. De a már említett feladat adott: vannak, akik szerint két év alatt el lehet végezni, szerintem ez egy négyéves programot bőven kitölt. Szakértői kormányra van szükség, de már most is megy a munka: az ELEGY nevű kezdeményezés, ők már most közös egészségügyi programon dolgoznak, és egy olyan alkotmányon, amit majd nem egyetlen párt fogad csak el.

 

Azt mondja, nem hiszi, hogy ön lesz a közös jelölt, miközben a hódmezővásárhelyi mintát tartja követendőnek. Szóval inkább egy jobbközép, vagy egy Karácsony Gergely- vagy akár Dobrev Klára-szerű embernek van esélye leváltani Orbán Viktort?

 

Az a véleményem, hogy egy jobbközép beállítottságú vidéki civil polgármester lenne az ideális,

 

de azt is tudjuk, hogy egy előválasztáson egy baloldalinak nagyobb esélye van.

 

Tehát ön lenne a legmegfelelőbb jelölt, de nem ön nyeri meg?

 

Akár ezt is le lehet vonni ebből, de azt is fontos megemlítenem, hogy engem egyik párt sem támogat. Márpedig ha valakit támogat párt, annak nagyobb esélye lesz az előválasztáson. De én bármit vállalok, olyanra soha nem fogok nemet mondani, ami arról szól, Magyarországon élnek-e majd a gyerekeim és az unokáim. Szembeköpném magam, ha valamit nem tennék meg ezért.

 

FOTÓ: Petróczi Rafael / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

Az egyetem Neptun rendszeréből származó, angol nyelvű és külföldi hallgatóknak szánt levelek szerint a biztonságos vizsgázás egyetlen módja az oltás, ezért mindenkit buzdítanak az oltásra.

Egy momentumos politikus vetette fel a határrevíziót, pontosabban inkább egy területcserét Szlovákiával. A nógrádi Horváth Ferenc az Azonnalinak elmondta, miért akarja újra magyar kézben
tudni a somoskői várat.

Éjfél után ki lehet menni, ha nem találkozunk háromnál többen, de előtte este 10-től otthon kell maradni – hála két egymást ütő kijárási korlátozási szabálynak.

És az egész EU-ban mi tartunk a legjobban a választási csalásoktól és a közösségi médiától is egy nemzetközi közvélemény-kutatás szerint.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás