+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2020. július 1. szerda, 14:58
Hódmezővásárhely polgármestere nemrég bejelentette: elindul egy leendő ellenzéki előválasztáson miniszterelnök-jelöltként. Csakhogy erről még kevés a konkrétum: ezért az Azonnali megkereste Márki-Zayt az üggyel kapcsolatban. Miért tartja magát ideálisnak, de nem a legesélyesebbnek? Induljon-e ellene Karácsony Gergely? Jobbról vagy balról kéne leváltani Orbánt?

Márki-Zay Péter az ATV-n jelentette be, hogy indul a valamikor majd megtartandó ellenzéki előválasztáson, ahol a budapesti főpolgármester-jelölti pozíció mintájára eldönthetik a szavazók, ki legyen a teljes ellenzéki támogatással induló miniszterelnök-jelölt Orbán Viktor ellen. Bár Hódmezővásárhely polgármestere azt állítja, különösebben nem szeretne miniszterelnök lenni,

 

szerinte mindenkinek kötelessége indulni az előválasztáson, akit sokan kérnek erre.

 

Persze a hirtelen jött bejelentés mindenkit meglepett, éppen ezért az Azonnali megkérdezte a hódmezővásárhelyi politikust a részletekről.

 

+ + +

 

Mint kiderült, miniszterelnöki ambíciói vannak. Mióta sejti, hogy elindulna az ellenzéki előválasztáson?

 

Miniszterelnöki ambícióim nincsenek, de mivel nagyon sokan kapacitálnak, és szerintem az előválasztáson mindenkinek indulnia kell, akit felkérnek, ezért elindulok. Utána nyerjen az, aki a legalkalmasabb, és én természetesen azt fogom támogatni.

 

Tehát ön nem szeretne miniszterelnök lenni? Nem fura így elindulni a miniszterelnök-jelöltségért?

 

Nekem tényleg nincs ilyen ambícióm, de hozzá kell tenni, hogy ez nem egy díjlovaglás lesz: itt arról van szó, hogy aki elindul miniszterelnöknek, az a nyakába húz egy lejárató kampányt, bár én ezt már két éve egyébként is kapom.

 

De ebben az országban ha valaki tehet valamit azért, hogy megszabaduljunk a korrupciótól, a megfélemlítéstől és a pártállamtól, és tisztességes európai demokratikus jogállamot alakítsunk ki, akkor mindent meg kell tanni, amit tud.

 

Ha ez az, hogy el kell indulni egy előválasztáson, akkor azt. Karácsony Gergely mindig nagyon szerényen visszautasítja ezt, én viszont mindig kapacitálom erre, mert aki a legesélyesebb erre a pozícióra, az nem teheti meg, hogy ne induljon el.

 

Hány jelölt lenne még egészséges az előválasztáson ön és Karácsony mellett?

 

Látom, Jakab Pétert és Vona Gábort, valamint a DK részéről Dobrev Klárát is sokan támogatják. Azt gondolom, jónéhány jelölt van, nem egy-két emberről van szó. Biztos vagyok benne, hogy minden pártnak lesznek jelöltjei, csak az a fontos, hogy ne a 2022-es választáson legyen ez eldöntve, mert akkor tudjuk, hogy Orbán Viktor fog nyerni.

 

Mikor van a legkésőbbi határidő arra, hogy az ellenzék eldöntse, kit indít?

 

2021 ősze, szeptember vége vagy október eleje ideális időpont lehetne egy előválasztásra, és az is felmerült, hogy a budapestihez hasonlóan ez ne egy, hanem kétfordulós legyen. Ekkorra ennek a meccsnek le kell mennie.

 

Ön bevallottan konzervatív ember. Annak van realitása ön szerint, hogy egy jobbközép irány indul el Magyarországon úgy, hogy azt a DK és az MSZP támogatja?

 

Természetesen, máshogy nem is lehet. A siker receptje Hódmezővásárhelyen is az volt, hogy a Jobbik és az MSZP támogatott egy kiábrándult fideszest. Ez nem ideológiai kérdés, nemzeti minimumprogramot kell megvalósítania az Orbán Viktor utáni magyar kormánynak.

 

Akkor nem is országot irányítana, csak kármentene? 

 

Ezt az országot vissza kell terelni a keresztény nyugati kultúrába a kipcsak iszlamista korrupt diktátor-szemléletből, ez a legfontosabb.

 

Akkor ha megnyerné az előválasztást, aztán a választást is, és sikerült a visszaterelés, el is engedné a pozíciót?

 

Szerintem ennyire előre ne szaladjunk. Ráadásul én azt gondolom, valami más lesz a miniszterelnök-jelölt, és óriási munka vár mindenki számára. De a már említett feladat adott: vannak, akik szerint két év alatt el lehet végezni, szerintem ez egy négyéves programot bőven kitölt. Szakértői kormányra van szükség, de már most is megy a munka: az ELEGY nevű kezdeményezés, ők már most közös egészségügyi programon dolgoznak, és egy olyan alkotmányon, amit majd nem egyetlen párt fogad csak el.

 

Azt mondja, nem hiszi, hogy ön lesz a közös jelölt, miközben a hódmezővásárhelyi mintát tartja követendőnek. Szóval inkább egy jobbközép, vagy egy Karácsony Gergely- vagy akár Dobrev Klára-szerű embernek van esélye leváltani Orbán Viktort?

 

Az a véleményem, hogy egy jobbközép beállítottságú vidéki civil polgármester lenne az ideális,

 

de azt is tudjuk, hogy egy előválasztáson egy baloldalinak nagyobb esélye van.

 

Tehát ön lenne a legmegfelelőbb jelölt, de nem ön nyeri meg?

 

Akár ezt is le lehet vonni ebből, de azt is fontos megemlítenem, hogy engem egyik párt sem támogat. Márpedig ha valakit támogat párt, annak nagyobb esélye lesz az előválasztáson. De én bármit vállalok, olyanra soha nem fogok nemet mondani, ami arról szól, Magyarországon élnek-e majd a gyerekeim és az unokáim. Szembeköpném magam, ha valamit nem tennék meg ezért.

 

FOTÓ: Petróczi Rafael / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Csak öten tartózkodhatunk a helyiségben, és már megvagyunk – többek között ilyen és ehhez hasonló mondatokkal találkoztak a független megfigyelők a belarusz elnökválasztáson.

Miért ez lett a belarusz ellenállás dala több, mint harminc évvel később?

Új heti borajánló sorozat indul az Azonnalin: mostantól minden héten elmondjuk, miből tartalékolj be jövő hétre!

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

De miért lett a „galambetetés” az orosz ellenzéki tüntetések szimbóluma? Elmagyarázzuk!

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A hét kérdése

Maradjon Lukasenka? Jöjjön a rezsimváltás? Egyesüljenek az oroszokkal? Vagy Litvániával? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás