Röpcédulákat vet be a dühös Észak-Korea a déliek ellen

Szerző: Galavits Patrik
2020.06.20. 20:28

A kommunista rezsimnél főleg a Dél-Koreába menekülő északiak húzták ki a gyufát.

Röpcédulákat vet be a dühös Észak-Korea a déliek ellen
„Dühös észak-koreai emberek országszerte aktív előkészületeket folytatnak nagy mennyiségű röplap elkészítésére, amelyeket óriási halmokban gyűjtenek”

– szól a Reuters tudósítása szerint az észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA híre.

Észak-Korea azzal vádol egyes disszidenseket, hogy ugyanígy röplapokat juttat át a kommunista ország területére. Ez volt az oka kedden annak is, hogy az északiak levegőbe repítették a déliekkel közös összekötő irodájukat a határmenti Keszongban.

A dél-koreai kormány „nagyon sajnálatosnak” nevezte az északiak röplapokra vonatkozó terveit.

Persze a röplapküldözgetés nem újkeletű a két ország között. Dél-Korea 2010-ig szórt át a határmenti demilitarizált övezeten túlra ilyeneket. Különböző északról disszidált csoportok rendszeresen juttattak a kommunista országba röpcédulákon kívül ételt, egydolláros bankjegyet, rádiót és USB-adathordozókat, rajtuk dél-koreai hírekkel és filmekkel.

Az akciókhoz legtöbbször ballonokat használtak, vagy palackokba dugva úsztatták át ezeket a folyókon. Phenjan is ballonokkal terjesztette a Dél-Korea-ellenes propagandáját. A délieket korábban írószerrel jutalmazták, ha jelentették az északról küldött röpiratokat.

Elképzelhető, hogy a Kim Dzsongun vezette Észak-Korea most ismét csak fel akarja hívni magára a nemzetközi figyelmet. A világ legelzártabb diktatúrájának lépéseit nehéz értelmezni, mindenesetre az ország és a kommunista rezsim egyik legelismertebb szakértője, Anna Fifield nemrég interjút adott az Azonnalinak, ami segít tisztábban látni Észak-Koreát.

NYITÓKÉP: Uri Tours / Wikimedia

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek