Vége a vásárlási idősávoknak, de marad a maszk

Szerző: Fekő Ádám
2020.06.18. 08:28

A kormány járványügyi készültséget vezet be, amit háromhavonta vizsgálnak felül. A buszon még el kell takarni az arcunkat, de vásárolni bármikor mehetünk.

Vége a vásárlási idősávoknak, de marad a maszk

Az éjjel megjelent kormányrendelet értelmében Magyarország egész területére egészségügyi válsághelyzet elrendelésével járványügyi készültséget vezet be a kormány. A készültséget háromhavonta felülvizsgálják, a rendelkezés alapvetően december 18-án veszti hatályát.

Ezek alapján

+ a veszélyhelyzet idején meghozott rendeletek ugyan a veszélyhelyzetről szóló rendelet hatályban maradásáig voltak érvényesek, bizonyos védelmi intézkedések továbbra is megmaradnak.

+ a tömegközlekedési eszközön és az üzletben történő vásárlás során a szájat és az orrot eltakaró eszközt továbbra is viselni kell.

+ marad a vendéglátósok számára kötelező maszkviselés a vendéglátóhelyek zárt terében.

+ megszűnik az idősek vásárlási idősávja, tehát 9 és 12 óra között nem csak a 65 éven felüliek látogathatják meg a boltokat, piacokat. 

+ változnak a határátlépésre vonatkozó szabályok is: éjféltől az Európai Unió tagállamainak állampolgárai, valamint a szerb, a svájci, a liechtensteini, a norvég és az izlandi állampolgárok szabadon beléphetnek Magyarország területére, ezzel párhuzamosan a magyar állampolgárok mentesülnek a karanténba vonulás kötelezettsége alól, ha az Európai Unió tagállamaiból, Szerbiából, Svájcból, Liechtensteinből, Norvégiából vagy Izlandról térnek haza.

Magyarországon egyre csökken a koronavírussal fertőzöttek száma, szerda és csütörtök reggelre egyetlen új fertőzöttet regisztráltak, az aktív fertőzöttek száma pedig már ezernél is kevesebb a kormányzati tájékoztató honlap adatai szerint. 199 beteg van kórházban, tizenöten lélegeztetőgépen, 2564 gyógyultat tartunk nyilván. Egy idős beteg elhunyt.

KIEMELT KÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek