Orbán Viktor: Már péntek estére megszabadulhatunk a maszktól

Szerző: Petróczi Rafael
2021.07.02. 08:34

A miniszterelnök a pénteki rádióinterjújában arról is beszélt, hogy Magyarország felkészült a negyedik hullámra, extraprofit-adót tervez a kormány kivetni az építőanyagokra, és Übermenschként viselkednek nyugaton, amikor a pedofiltörvényt támadják.

Orbán Viktor: Már péntek estére megszabadulhatunk a maszktól

Ugyan Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt csütörtöki kormányinfón úgy kalkulált, hogy 3-5 napon belül elérjük az 5,5 milliós (első oltását megkapó) beoltotti határt, az oltási sebesség azonban az elmúlt napokban lelassult: július 1-jére virradóan még csak 5 millió 493 ezren oltatták be magukat.

Péntek délutánra, estére viszont már valóban elérhetjük az 5,5 milliós határt – mondta péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor. Ez már csak azért is fontos, mert a magyar kormány ehhez a számhoz kötötte a járványügyi korlátozások feloldásának újabb ütemét. Azaz 5,5 millió beoltott után:

  • Csak a kórházakban és szociális intézményekben kell továbbra is maszkot hordani, egyéb beltereken (így például az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön) nem;
  • A boltokra vonatkozó korlátozások (hogy tíz négyzetmétereként átlagosan egy vásárló tartózkodhat az üzletben) megszűnnek.
  • Magánrendezvényeken száz, lakodalmakon négyszáz fő vehet részt legálisan.
  • Védettségi igazolvány nélkül lehet belépni szállodákba, éttermekbe, fürdőkbe és strandora, az igazolvány így már egyedül sportrendezvények, fesztiválok, és a nem ültetett koncertek látogatásához kell majd.

A járvánnyal kapcsolatban Orbán Viktor azt is elmondta, hogy Magyarország felkészült az esetleges negyedik hullámra, és mindenkit arra bíztatott, hogy oltassa be magát, mert a nemzetközi adatok szerint az oltottak tíz százaléka fertőződik csak újra, és az újrafertőzöttek is rendszerint jóval enyhébb tünetekkel vészelik át a betegséget.

Mint azt a miniszterelnök hozzátette: mivel a kormány nem tudja, milyen hatása lenne, ezért Magyarországon harmadik oltást egyelőre „nem adunk”.

Extraprofit-adót vetne ki a kormány az építőanyagokra

Orbán Viktor kitért az elszabadult építőanyagárak kérdésére is: mint elmondta, terveik szerint októbertől az építőanyagokra kiviteli korlátozást fognak bevezetni – azért csak ekkor, mert ennyi idő kell, hogy ezt Brüsszelben is el tudják fogadtatni.

A kormány addig sem marad tétlen Orbán Viktor ígérete szerint: az építőanyagok kivitelére bejelentési kötelezettséget fog előírni a kormány, rájuk állami elővásárlási jogot fog kiterjeszteni, valamint gondolkoznak azon is, hogy

néhány építőanyagnál a bizonyos árszint feletti eladási árak esetén az extraprofitra 90 százalékos adót vessenek ki.

Mark Rutte Übermenschként viselkedik a pedofiltörvény kapcsán

Orbán Viktor kitért a (homoszexualitást a pedofíliával gyermekvédelem címén összemosó) pedofiltörvényt övező nemzetközi kritikákra is: szerinte most nyugaton sokan – például Mark Rutte holland kormányfő –

Übermenschként viselkednek, gyarmattartó mentalitással meg akarják mondani, hogy egy másik országban mit lehet, és mit nem.

A magyar miniszterelnök ezzel kapcsolatban azt ígérte, hogy a magyar fél a vitát civilizáltan fogja viselni, és nem fogják hagyni, hogy beleszóljon bárki, hogy Magyarországon „hogyan neveljük a gyerekeinket”.

A pedofiltörvényt ért kritikák kapcsán egyébként szerepel kérdés a péntek reggel indult és augusztus 25-ig visszaküldhető nemzeti konzultációban, valamint több kérdés vonatkozik benne a migráció kezelésére is.

Ez utóbbi kapcsán Orbán Viktor elmondta, hogy szerinte mindenek előtt az afganisztáni helyzetet kell stabilizálni, mert ha Afganisztán összeomlik, onnan tömegesen fognak érkezni migránsok a magyar határhoz.

NYITÓKÉP: Petróczi Rafael / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek