+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. június 9. kedd, 12:53
Így akár fény derülhet a harmincnégy éve meggyilkolt svéd miniszterelnök gyilkosának kilétére is.

Hétfőn járta be a hír a világsajtót, ami szerint a svédek szerdán bejelentést tesznek az Olof Palme-gyilkosságról, miután az üggyel kapcsolatos információkat kaptak a dél-afrikai hírszerzéstől március közepén.

 

Az Aftonbladet svéd napilap most egy szociáldemokrata kormányzati forrásra hivatkozva azt írja, hogy

 

megtalálták azt a lőfegyvert, amivel 1986 februárjában a nyílt utcán lelőtték Olof Palme svéd miniszterelnököt.

 

Bár korábban volt a gyilkosságnak egy fő gyanúsítottja, őt később felmentették, majd 2004-ben meg is halt, de a norvég NTB hírügynökség szerint ha szerdán bejelentik a valódi elkövető halálát is, akkor is lesz elegendő bizonyíték egy büntetőeljárás elindításához.

 

Olof Palme meggyilkolásáról számos elmélet létezik, a legnépszerűbb a „Skandia-férfiról” szól, aki a Skandia biztosítócégnél dolgozott, és a gyilkosság időpontjában a közelben tartózkodott.

 

Őt a nyomozás során szemtanúként kezelték, majd teljesen ki is írták az ügyből, de a svéd Filter magazin kiderítette, hogy

 

egy barátján keresztül hozzáférhetett egy ugyanolyan típusú fegyverhez, mint amivel lelőtték a miniszterelnököt, akit állítólag utált is.

 

Ha szerdán kiderülne, hogy az elmélet hívőinek van igazuk, a Skandia-férfit akkor sem tudnák elítélni a gyilkosságért, ugyanis ő sem él már húsz éve.

NYITÓKÉP: Olof Palme / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Bizottság elnöke szerint az Unió a magyar és a lengyel embereknek is tartozik azzal a segítséggel, amit Magyarország és Lengyelország blokkol a vétóval. Ursula von der Leyen arról beszélt: ezeket a vitákat nem az unós polgárok millióinak a kárára kellene lefolytatni.

Továbbra sem lehet pontosan tudni, mit akar pontosan Budapest a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban. Merkel bízik a megállapodásban, a lengyel miniszterelnök csütörtökön Budapesen tárgyal.

A román egészségügyi rendszer éppen összeomlóban van, sorra betelnek a kórházak intenzív osztályai. Közben pedig azt kommunikálják, hogy a járvány terjedését sikerült megállítani.

Január 20-ig három szakaszban oldják fel az eddigi szigorú járványügyi korlátozásokat.

Logikusnak nevezte Volner János az általa benyújtott választásitörvény-módosítási javaslatot. Szerinte úgy is lehet értelmezni az ügyet, hogy megvalósították a DK szándékát.

A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos.

Kovács Gergely szerint nem az a legszomorúbb, hogy az ő indulásuk megnehezül, hanem hogy a sem Orbánhoz, sem Gyurcsányhoz tartozni nem akaró kicsiket fojták meg vele.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás