Megtalálhatták a fegyvert, amivel lelőtték Olof Palmét

Szerző: Varsányi Bence
2020.06.09. 12:53

Így akár fény derülhet a harmincnégy éve meggyilkolt svéd miniszterelnök gyilkosának kilétére is.

Megtalálhatták a fegyvert, amivel lelőtték Olof Palmét

Hétfőn járta be a hír a világsajtót, ami szerint a svédek szerdán bejelentést tesznek az Olof Palme-gyilkosságról, miután az üggyel kapcsolatos információkat kaptak a dél-afrikai hírszerzéstől március közepén.

Az Aftonbladet svéd napilap most egy szociáldemokrata kormányzati forrásra hivatkozva azt írja, hogy

megtalálták azt a lőfegyvert, amivel 1986 februárjában a nyílt utcán lelőtték Olof Palme svéd miniszterelnököt.

Bár korábban volt a gyilkosságnak egy fő gyanúsítottja, őt később felmentették, majd 2004-ben meg is halt, de a norvég NTB hírügynökség szerint ha szerdán bejelentik a valódi elkövető halálát is, akkor is lesz elegendő bizonyíték egy büntetőeljárás elindításához.

Olof Palme meggyilkolásáról számos elmélet létezik, a legnépszerűbb a „Skandia-férfiról” szól, aki a Skandia biztosítócégnél dolgozott, és a gyilkosság időpontjában a közelben tartózkodott.

Őt a nyomozás során szemtanúként kezelték, majd teljesen ki is írták az ügyből, de a svéd Filter magazin kiderítette, hogy

egy barátján keresztül hozzáférhetett egy ugyanolyan típusú fegyverhez, mint amivel lelőtték a miniszterelnököt, akit állítólag utált is.

Ha szerdán kiderülne, hogy az elmélet hívőinek van igazuk, a Skandia-férfit akkor sem tudnák elítélni a gyilkosságért, ugyanis ő sem él már húsz éve.

NYITÓKÉP: Olof Palme / Wikimedia Commons

Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek