A NATO tagországok aláírták Svédország és Finnország csatlakozási jegyzőkönyvét

2022.07.05. 13:30

Ez a hosszú csatlakozási folyamat első lépése.

A NATO tagországok aláírták Svédország és Finnország csatlakozási  jegyzőkönyvét

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) tagállamai aláírták Finnország és Svédország csatlakozási jegyzőkönyveit, néhány nappal azután, hogy Törökország feloldotta vétóját a történelmi jelentőségű északi bővítés ellen - írta meg az Al Jazeera.

A hétfői lépés megnyitja az utat a várhatóan hosszadalmas ratifikációs folyamat előtt, amelynek a 30 tagállam egyhangúságára van szükség. A következő lépés a két ország tagságának jóváhagyása lesz az egyes tagállamok törvényhozó intézményeiben.

Finnország és Svédország NATO-csatlakozása az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb változását jelenti az európai biztonságban, és tovább növeli Oroszország stratégiai elszigeteltségét a szomszédos Ukrajna elleni februári inváziója után.

A NATO-nagykövetek és Stoltenberg együtt álltak egy fotóhoz, amelyen Svédország és Finnország külügyminisztere feltartotta az aláírt jegyzőkönyvet, majd tapsviharban törtek ki.

Köszönjük a támogatást! Most kezdődik az egyes szövetségesek általi ratifikációs folyamat - írta Ann Linde svéd külügyminiszter a Twitteren.

A katonai szövetségben a múlt heti madridi csúcstalálkozón elért megállapodás ellenére a tagország Törökországban a parlamenti jóváhagyás még problémákat okozhat az északi duó végleges taggá válása előtt.

NYITÓKÉP: Twitter

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek