Robotok végezhetik a koronavírus-teszteket nyár végére

Szerző: Varsányi Bence
2020.05.28. 11:26

A Dél-dániai Egyetem kutatóinak robotja ráadásul pontosabban is végzi a teszteket, mint az emberek.

Robotok végezhetik a koronavírus-teszteket nyár végére

Elsőként a világon, rekordgyorsasággal, négy hét alatt fejlesztettek a Dél-dániai Egyetem kutatói egy olyan robotot, ami

teljesen átveheti az egészségügyi dolgozók helyét a koronavírus-tesztelésben.

A prototípus a kutatók tesztjein sikeresen vizsgázott, nyáron pedig már ki is próbálhatják élesben a tesztelősátrakban.

Az első ránézésre egészen egyszerű robotkar nemcsak a frontvonalban dolgozó, rendkívül monoton munkát végző egészségügyiseket pótolja majd, hanem

az embereknél sokkal pontosabban is végzi el a PCR-teszteket, mert képes mindig a torok ugyanazon pontjáról venni a mintát.

A robot fejlesztői a technikai kihívások mellett azt is figyelembe vették, hogy az emberek nagy többsége fenntartásokkal kezeli a robotokat, pláne ha azok éppen valamely testüregükben akarnak turkálni. A tesztelő robot mozgását ezért úgy alakították, hogy a mintavétel a lehető legkevésbé legyen kellemetlen a páciens számára.

A robot teljesen automatikusan működik, a tesztelés után be is teszi a mintavételi pálcikát egy üvegbe, majd lezárja azt, így

a tesztsátrakban dolgozóknak egyáltalán nem kell majd érintkezniük a potenciálisan fertőző mintákkal.

Az új fejlesztést első körben hivatalosan jóvá kell hagyatni orvosi segédeszközként, utána pedig megkezdődhet a nemzetközi értékesítés is.

Ugyan a mintavételt eddig sehol nem oldották meg robotokkal, a koronavírus-járvány alatt már sok helyen segített a mesterséges intelligencia: az Egyesült Államokban március végén robotok állapították meg, hogy kinek van szüksége orvosi ellátásra, a szingapúri közparkokban robotkutya figyelmeztetett a távolságtartás betartására, a levett minták automatikus laborvizsgálatán is dolgoznak már legalább egy hónapja, a Semmelweis Egyetemen pedig önjáró robot fertőtlenít a koronavírus-járvány alatt.

NYITÓKÉP: Syddansk Universitet

Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek