+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. szeptember 22. kedd, 09:02
A plexi arcvédő pajzsok igazán csak a koronavírusnál sokkal nagyobb részecskék ellen nyújtanak hatékony védelmet.

A Fugaku nevű japán szuperszámítógép, ami korábban egy modellezéssel már megállapította, hogy a textilmaszkoknál hatékonyabbak az eldobható orvosi maszkok a koronavírus terjedésének lassításában, most kiszámolta, hogy

 

a védekezéshez használt plexi arcvédő pajzsok gyakorlatilag semmit sem érnek a Covid-19 ellen.

 

A pajzsokat számos országban használják, főleg a szolgáltatási szektorban, például üzletekben és fodrászatokban, viszont a Fugaku modellje szerint ezek az 5 mikrométernél kisebb, levegőben szálló részecskék szinte 100 százalékát átengedik, igazán pedig csak akkor hasznosak, ha az 50 mikrométernél nagyobb részecskék elleni védekezésre használják (1 mikrométer 1 milliméter ezredrésze).

 

A koronavírus mérete nagyjából 0,06 és 0,14 mikrométer között mozog, így esetében a maszkhasználat sokkal inkább javallott, mint az arcvédő plexié.

 

A szuperszámítógép a szimuláció során több tízezer, különböző méretű részecske mozgását modellezte le a levegőben, az 1 mikrométer alattiaktól egészen a többszáz mikrométeresekig.

 

Makoto Tsubokura, a kutatás vezetője a Guardiannek elmondta, hogy a légzési nehézségekkel küzdők, illetve a kisgyerekek ettől még használhatnak arcvédő pajzsot a maszk helyett, viszont ennek csak akkor van értelme, ha kültéren, vagy legalábbis jól szellőző beltéri helyiségben hordják.

 

A Fugaku szuperszámítógép egyébként számos koronavírussal kapcsolatos szimulációt futtat, segítségével például azt is vizsgálták már, hogy hogyan terjedhet a vírus a nem nyílt irodákban, illetve tömött vonatokon, ahol viszont nyitva vannak az ablakok.

 

A Fugakutól azt is várják – bár ez csak jövőre lesz aktuális –, hogy

 

kétezer meglévő gyógyszer közül segítsen beazonosítani azokat, amik segíthetnek a koronavírussal fertőzöttek kezelésében.

 

NYITÓKÉP: Břetislav Benda szobra Prágában a koronavírus-járvány idején / Unsplash

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A 2019-es önkormányzati választáson Pikó András mögé álltak be, és most sem állítanak saját jelöltet a VIII. kerületben.

Ebből nyáron akár óriási káosz is lehet: minden egyes EU-tagállam maga döntheti el, hogy elfogadja-e az EMA-engedéllyel nem rendelkező vakcinákat.

Az óvodák és az iskolák alsó tagozatai április 19-től nyitnak.

És ha még meg is épül Óbuda és Újpest között a vasúti híddal párhuzamosan, az is valószínűleg csak 20-25 év múlva lesz esedékes – a híd és a környező terület fejlesztési tervéhez azonban az embereket is megkérdezi a főváros.

Litvániában eleve olyan igazolást csináltak, ami megfelel az EU-s zöldigazolványnak. Az újból kinyitott üzleteket májustól csak egy ilyen igazolás felmutatásával lehet majd igénybe venni.

Napok óta tüntetnek, hogy munkakör és ne kor szerint oltsanak, és minél előbb elkezdődhessen az olasz turisztikai szezon.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás