+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. szeptember 22. kedd, 09:02
A plexi arcvédő pajzsok igazán csak a koronavírusnál sokkal nagyobb részecskék ellen nyújtanak hatékony védelmet.

A Fugaku nevű japán szuperszámítógép, ami korábban egy modellezéssel már megállapította, hogy a textilmaszkoknál hatékonyabbak az eldobható orvosi maszkok a koronavírus terjedésének lassításában, most kiszámolta, hogy

 

a védekezéshez használt plexi arcvédő pajzsok gyakorlatilag semmit sem érnek a Covid-19 ellen.

 

A pajzsokat számos országban használják, főleg a szolgáltatási szektorban, például üzletekben és fodrászatokban, viszont a Fugaku modellje szerint ezek az 5 mikrométernél kisebb, levegőben szálló részecskék szinte 100 százalékát átengedik, igazán pedig csak akkor hasznosak, ha az 50 mikrométernél nagyobb részecskék elleni védekezésre használják (1 mikrométer 1 milliméter ezredrésze).

 

A koronavírus mérete nagyjából 0,06 és 0,14 mikrométer között mozog, így esetében a maszkhasználat sokkal inkább javallott, mint az arcvédő plexié.

 

A szuperszámítógép a szimuláció során több tízezer, különböző méretű részecske mozgását modellezte le a levegőben, az 1 mikrométer alattiaktól egészen a többszáz mikrométeresekig.

 

Makoto Tsubokura, a kutatás vezetője a Guardiannek elmondta, hogy a légzési nehézségekkel küzdők, illetve a kisgyerekek ettől még használhatnak arcvédő pajzsot a maszk helyett, viszont ennek csak akkor van értelme, ha kültéren, vagy legalábbis jól szellőző beltéri helyiségben hordják.

 

A Fugaku szuperszámítógép egyébként számos koronavírussal kapcsolatos szimulációt futtat, segítségével például azt is vizsgálták már, hogy hogyan terjedhet a vírus a nem nyílt irodákban, illetve tömött vonatokon, ahol viszont nyitva vannak az ablakok.

 

A Fugakutól azt is várják – bár ez csak jövőre lesz aktuális –, hogy

 

kétezer meglévő gyógyszer közül segítsen beazonosítani azokat, amik segíthetnek a koronavírussal fertőzöttek kezelésében.

 

NYITÓKÉP: Břetislav Benda szobra Prágában a koronavírus-járvány idején / Unsplash

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A TUI már építi át ennek megfelelően a portugáliai és Kanári-szigeteki hoteljeit.

Kedden három fontos magyar közéleti személyiség koronavírus-tesztje is pozitív lett. Van, aki már a tüntetek kezelésekor otthoni karanténba vonult, és van, aki örül, hogy nincs tüdőgyulladása.

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

A romániai megyei közegészségügyi hivatalok már nem állnak a helyzet magaslatán, most két település nevét keverték össze.

Daniel pátriárka figyelmeztette őket: '89-ben a kommunisták is valami hasonlóval rukkoltak elő, s lám, hamarosan el is buktak.

Az ápolásért felelős államtitkár azt tanácsolja a családoknak, ünnepeljék a karácsonyt inkább kétszer és kisebb létszámban.

Mutatjuk, hogyan néz ki a gyakorlatban a szoft lockdownnak nevezett lélekölés. Fotóriport Firenzéből!

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás