Felesleges az arcvédő pajzs a világ leggyorsabb szuperszámítógépe szerint

Szerző: Varsányi Bence
2020.09.22. 09:02

A plexi arcvédő pajzsok igazán csak a koronavírusnál sokkal nagyobb részecskék ellen nyújtanak hatékony védelmet.

Felesleges az arcvédő pajzs a világ leggyorsabb szuperszámítógépe szerint

A Fugaku nevű japán szuperszámítógép, ami korábban egy modellezéssel már megállapította, hogy a textilmaszkoknál hatékonyabbak az eldobható orvosi maszkok a koronavírus terjedésének lassításában, most kiszámolta, hogy

a védekezéshez használt plexi arcvédő pajzsok gyakorlatilag semmit sem érnek a Covid-19 ellen.

A pajzsokat számos országban használják, főleg a szolgáltatási szektorban, például üzletekben és fodrászatokban, viszont a Fugaku modellje szerint ezek az 5 mikrométernél kisebb, levegőben szálló részecskék szinte 100 százalékát átengedik, igazán pedig csak akkor hasznosak, ha az 50 mikrométernél nagyobb részecskék elleni védekezésre használják (1 mikrométer 1 milliméter ezredrésze).

A koronavírus mérete nagyjából 0,06 és 0,14 mikrométer között mozog, így esetében a maszkhasználat sokkal inkább javallott, mint az arcvédő plexié.

A szuperszámítógép a szimuláció során több tízezer, különböző méretű részecske mozgását modellezte le a levegőben, az 1 mikrométer alattiaktól egészen a többszáz mikrométeresekig.

Makoto Tsubokura, a kutatás vezetője a Guardiannek elmondta, hogy a légzési nehézségekkel küzdők, illetve a kisgyerekek ettől még használhatnak arcvédő pajzsot a maszk helyett, viszont ennek csak akkor van értelme, ha kültéren, vagy legalábbis jól szellőző beltéri helyiségben hordják.

A Fugaku szuperszámítógép egyébként számos koronavírussal kapcsolatos szimulációt futtat, segítségével például azt is vizsgálták már, hogy hogyan terjedhet a vírus a nem nyílt irodákban, illetve tömött vonatokon, ahol viszont nyitva vannak az ablakok.

A Fugakutól azt is várják – bár ez csak jövőre lesz aktuális –, hogy

kétezer meglévő gyógyszer közül segítsen beazonosítani azokat, amik segíthetnek a koronavírussal fertőzöttek kezelésében.

NYITÓKÉP: Břetislav Benda szobra Prágában a koronavírus-járvány idején / Unsplash

Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek