A magyar turistákra is hajt Európa első „koronavírus-mentes” övezete

Szerző: Illés Gergő
2020.05.27. 12:24

Montenegróban már május 5-e óta nem rögzítettek új megbetegedést, az aktív fertőzöttek száma pedig nulla: jövő hétfőtől a magyarok is beutazhatnak.

A magyar turistákra is hajt Európa első „koronavírus-mentes” övezete

Európában az elmúlt pár hét már inkább a járványügyi sikerekről, mintsem a tömeges megbetegedésekről szól, és pozitív tendenciákról, határnyitásokról és enyhítésekről szólnak a hírek még a vírus által leginkább érintett országokban, például Olaszországban, Spanyolországban, Ausztriában vagy Németországban is.

És bár való igaz, Európa számos országa büszke lehet magára a járvány kezelése miatt, talán egyikük sem könyvelhet el olyan sikereket, mint az EU-csatlakozás előszobájában toporgó balkáni miniállam, Montenegró. Az országban ugyanis már május 5-e óta nem rögzítettek új megbetegedéseket, a járvány mindösszesen 9 áldozatot követelt, de az igazán nagy siker az, hogy

május 24-re az utolsó aktív fertőzött is meggyógyult, azóta a balkáni kisállamban tehát lényegében nincsen koronavírus.

Turizmusból élnek, persze, hogy koronavírus-mentesként promózzák magukat

Persze az, hogy a hivatalos statisztikák szerint Montenegró teljesen koronavírus-mentes övezetté vált, távol állhat a valóságtól. Lehetnek ugyanis jelenleg még aktív esetek, olyanok, akiket a hatóságok nem is teszteltek, vagy egyszerűen nem tudnak róla, hogy koronavírusosak, de ettől még a tendencia nyilvánvaló: a balkáni országban egy hónapnyi növekedés után földbe állt az új megbetegedések száma, és május 5-e óta 324 főnél jár a teljes megbetegedések száma, az aktív eseteké pedig április 20-a óta folyamatosan csökkent, majd kicsivel több, mint egy hónap múltán el is tűnt.

Montenegrónak persze elemi érdeke azt kommunikálni a külvilággal, hogy az ország teljesen jól kezelte a koronavírus-járványt: az Adriai-tenger partján fekvő ország nemzeti össztermékének több, mint ötödét a turizmus adja, de az ország munkaerejének 19 százaléka is a turizmusban, vagy az ahhoz köthető határterületeken dolgozik.

Duško Marković, a 630 ezer fős ország miniszterelnöke hétfői sajtótájékoztatóján diadalmasan le is vette maszkját,

miután bejelentette, hogy immár nincsenek aktív esetek. Ennek megfelelően a határait már az első montenegrói eset megjelenése előtt, március 15-én lezáró ország június elejétől újranyitna, és próbálnának minél több turistát bevonzani.

A fertőzött országokból nem jöhetnek

Kulcsszó persze a biztonság, a kisállam egy érdekes megkötéssel indítja be a turistaszezont:

azon országok állampolgárai léphetnek csak majd be júniustól Montenegróba, ahol százezer főre kevesebb, mint 25 aktív fertőzött jut.

Ebbe a kalapba beleesik Magyarország is, nálunk százezer lakosonként 16 aktív fertőzött van, de még éppen Csehország is belecsúszik a kicsivel több, mint 23 fős értékével. Így az az érdekes helyzet fog fennállni, hogy rajtunk és a cseheken kívül horvát, szlovén, osztrák, német, lengyel, albán és görög állampolgárok is beutazhatnak Montenegróba, de szerbek és bosnyákok már nem.

A szerb miniszterelnök a diszkrimináción annyira megsértődött, hogy arra szólította fel a szerb állampolgárokat, akkor se menjenek (a korábban Szerbiával államszövetségben álló) Montenegróba nyaralni, ha erre már lehetőségük van. De nemcsak ők, hanem az olyan fertőzött területek állampolgárai, mint például az olaszok, spanyolok, britek, belgák, vagy a Montenegróban korábban jelentős mértékben terjeszkedő oroszok sem utazhatnak be.

Egyre több magyar is utazik

Montenegró egyébként a magyarok körében is népszerű turistacélpontnak számít, és várhatóan idén sem lesz ez másképp: az ország turisztikai ügynöksége az Azonnalinak korábban még arról írt,

tavaly 33 ezer magyar turista érkezett Montenegróba, és ott a magyarok 165 ezer vendégéjszakát töltöttek el.

Magyarországról a balkáni kisállamba autóval Szerbián keresztül lehet a legegyszerűbben eljutni, ahol a magyar és szerb kormány megállapodásának köszönhetően már szabad az átjárás. A legegyszerűbb azonban repülővel utazni, az egyik fapados légitársaság közvetlenül is üzemeltet járatokat Podgoricába Budapestről.

Arról, hogy hol vannak még Közép-Európa járványügyi gócpontjai, itt írtunk részletesen az Azonnalin.

BORÍTÓKÉP: Perast települése a Kotori-öbölben / Pixelraw (Pixabay)

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek