+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. május 27. szerda, 12:24
Montenegróban már május 5-e óta nem rögzítettek új megbetegedést, az aktív fertőzöttek száma pedig nulla: jövő hétfőtől a magyarok is beutazhatnak.

Európában az elmúlt pár hét már inkább a járványügyi sikerekről, mintsem a tömeges megbetegedésekről szól, és pozitív tendenciákról, határnyitásokról és enyhítésekről szólnak a hírek még a vírus által leginkább érintett országokban, például Olaszországban, Spanyolországban, Ausztriában vagy Németországban is.

 

És bár való igaz, Európa számos országa büszke lehet magára a járvány kezelése miatt, talán egyikük sem könyvelhet el olyan sikereket, mint az EU-csatlakozás előszobájában toporgó balkáni miniállam, Montenegró. Az országban ugyanis már május 5-e óta nem rögzítettek új megbetegedéseket, a járvány mindösszesen 9 áldozatot követelt, de az igazán nagy siker az, hogy

 

május 24-re az utolsó aktív fertőzött is meggyógyult, azóta a balkáni kisállamban tehát lényegében nincsen koronavírus.

 

Turizmusból élnek, persze, hogy koronavírus-mentesként promózzák magukat

 

Persze az, hogy a hivatalos statisztikák szerint Montenegró teljesen koronavírus-mentes övezetté vált, távol állhat a valóságtól. Lehetnek ugyanis jelenleg még aktív esetek, olyanok, akiket a hatóságok nem is teszteltek, vagy egyszerűen nem tudnak róla, hogy koronavírusosak, de ettől még a tendencia nyilvánvaló: a balkáni országban egy hónapnyi növekedés után földbe állt az új megbetegedések száma, és május 5-e óta 324 főnél jár a teljes megbetegedések száma, az aktív eseteké pedig április 20-a óta folyamatosan csökkent, majd kicsivel több, mint egy hónap múltán el is tűnt.

 

Montenegrónak persze elemi érdeke azt kommunikálni a külvilággal, hogy az ország teljesen jól kezelte a koronavírus-járványt: az Adriai-tenger partján fekvő ország nemzeti össztermékének több, mint ötödét a turizmus adja, de az ország munkaerejének 19 százaléka is a turizmusban, vagy az ahhoz köthető határterületeken dolgozik.

 

Duško Marković, a 630 ezer fős ország miniszterelnöke hétfői sajtótájékoztatóján diadalmasan le is vette maszkját,

 

miután bejelentette, hogy immár nincsenek aktív esetek. Ennek megfelelően a határait már az első montenegrói eset megjelenése előtt, március 15-én lezáró ország június elejétől újranyitna, és próbálnának minél több turistát bevonzani.

 

A fertőzött országokból nem jöhetnek

 

Kulcsszó persze a biztonság, a kisállam egy érdekes megkötéssel indítja be a turistaszezont:

 

azon országok állampolgárai léphetnek csak majd be júniustól Montenegróba, ahol százezer főre kevesebb, mint 25 aktív fertőzött jut.

 

Ebbe a kalapba beleesik Magyarország is, nálunk százezer lakosonként 16 aktív fertőzött van, de még éppen Csehország is belecsúszik a kicsivel több, mint 23 fős értékével. Így az az érdekes helyzet fog fennállni, hogy rajtunk és a cseheken kívül horvát, szlovén, osztrák, német, lengyel, albán és görög állampolgárok is beutazhatnak Montenegróba, de szerbek és bosnyákok már nem.

 

 

A szerb miniszterelnök a diszkrimináción annyira megsértődött, hogy arra szólította fel a szerb állampolgárokat, akkor se menjenek (a korábban Szerbiával államszövetségben álló) Montenegróba nyaralni, ha erre már lehetőségük van. De nemcsak ők, hanem az olyan fertőzött területek állampolgárai, mint például az olaszok, spanyolok, britek, belgák, vagy a Montenegróban korábban jelentős mértékben terjeszkedő oroszok sem utazhatnak be.

 

Egyre több magyar is utazik

 

Montenegró egyébként a magyarok körében is népszerű turistacélpontnak számít, és várhatóan idén sem lesz ez másképp: az ország turisztikai ügynöksége az Azonnalinak korábban még arról írt,

 

tavaly 33 ezer magyar turista érkezett Montenegróba, és ott a magyarok 165 ezer vendégéjszakát töltöttek el.

 

Magyarországról a balkáni kisállamba autóval Szerbián keresztül lehet a legegyszerűbben eljutni, ahol a magyar és szerb kormány megállapodásának köszönhetően már szabad az átjárás. A legegyszerűbb azonban repülővel utazni, az egyik fapados légitársaság közvetlenül is üzemeltet járatokat Podgoricába Budapestről.

 

Arról, hogy hol vannak még Közép-Európa járványügyi gócpontjai, itt írtunk részletesen az Azonnalin.

 

BORÍTÓKÉP: Perast települése a Kotori-öbölben / Pixelraw (Pixabay)

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy Magyarországról valaki ellen eljárást indítsanak, részes tagállamban vagy ottani céggel kell az EU-s pénzt elcsalni. Ezt maga Laura Codruța Kövesi mondta nekünk.

Rövid ideig tartott a szerb koronavírus-siker: a választások után két héttel ismét kijárási korlátozásokat vezethetnek be.

Itt a nyár, itt a főszezon, a budapesti reptér mégis inkább szellemvárosra hasonlít.

A járvány súlyosságát
tagadó brazil elnök már
napok óta tüneteket mutatott.

A Windows File Recovery évtizedes szenvedésnek vethet véget: nem kell attól tartanunk, hogy véletlenül töröljük az értékes dokumentumainkat!

Hét év után taszította le a trónról a kancellárt az a Rudolf Anschober, akit a járvány alatt szinte minden nap látott egész Ausztria válságot menedzselni.

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás