+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. május 27. szerda, 12:24
Montenegróban már május 5-e óta nem rögzítettek új megbetegedést, az aktív fertőzöttek száma pedig nulla: jövő hétfőtől a magyarok is beutazhatnak.

Európában az elmúlt pár hét már inkább a járványügyi sikerekről, mintsem a tömeges megbetegedésekről szól, és pozitív tendenciákról, határnyitásokról és enyhítésekről szólnak a hírek még a vírus által leginkább érintett országokban, például Olaszországban, Spanyolországban, Ausztriában vagy Németországban is.

 

És bár való igaz, Európa számos országa büszke lehet magára a járvány kezelése miatt, talán egyikük sem könyvelhet el olyan sikereket, mint az EU-csatlakozás előszobájában toporgó balkáni miniállam, Montenegró. Az országban ugyanis már május 5-e óta nem rögzítettek új megbetegedéseket, a járvány mindösszesen 9 áldozatot követelt, de az igazán nagy siker az, hogy

 

május 24-re az utolsó aktív fertőzött is meggyógyult, azóta a balkáni kisállamban tehát lényegében nincsen koronavírus.

 

Turizmusból élnek, persze, hogy koronavírus-mentesként promózzák magukat

 

Persze az, hogy a hivatalos statisztikák szerint Montenegró teljesen koronavírus-mentes övezetté vált, távol állhat a valóságtól. Lehetnek ugyanis jelenleg még aktív esetek, olyanok, akiket a hatóságok nem is teszteltek, vagy egyszerűen nem tudnak róla, hogy koronavírusosak, de ettől még a tendencia nyilvánvaló: a balkáni országban egy hónapnyi növekedés után földbe állt az új megbetegedések száma, és május 5-e óta 324 főnél jár a teljes megbetegedések száma, az aktív eseteké pedig április 20-a óta folyamatosan csökkent, majd kicsivel több, mint egy hónap múltán el is tűnt.

 

Montenegrónak persze elemi érdeke azt kommunikálni a külvilággal, hogy az ország teljesen jól kezelte a koronavírus-járványt: az Adriai-tenger partján fekvő ország nemzeti össztermékének több, mint ötödét a turizmus adja, de az ország munkaerejének 19 százaléka is a turizmusban, vagy az ahhoz köthető határterületeken dolgozik.

 

Duško Marković, a 630 ezer fős ország miniszterelnöke hétfői sajtótájékoztatóján diadalmasan le is vette maszkját,

 

miután bejelentette, hogy immár nincsenek aktív esetek. Ennek megfelelően a határait már az első montenegrói eset megjelenése előtt, március 15-én lezáró ország június elejétől újranyitna, és próbálnának minél több turistát bevonzani.

 

A fertőzött országokból nem jöhetnek

 

Kulcsszó persze a biztonság, a kisállam egy érdekes megkötéssel indítja be a turistaszezont:

 

azon országok állampolgárai léphetnek csak majd be júniustól Montenegróba, ahol százezer főre kevesebb, mint 25 aktív fertőzött jut.

 

Ebbe a kalapba beleesik Magyarország is, nálunk százezer lakosonként 16 aktív fertőzött van, de még éppen Csehország is belecsúszik a kicsivel több, mint 23 fős értékével. Így az az érdekes helyzet fog fennállni, hogy rajtunk és a cseheken kívül horvát, szlovén, osztrák, német, lengyel, albán és görög állampolgárok is beutazhatnak Montenegróba, de szerbek és bosnyákok már nem.

 

 

A szerb miniszterelnök a diszkrimináción annyira megsértődött, hogy arra szólította fel a szerb állampolgárokat, akkor se menjenek (a korábban Szerbiával államszövetségben álló) Montenegróba nyaralni, ha erre már lehetőségük van. De nemcsak ők, hanem az olyan fertőzött területek állampolgárai, mint például az olaszok, spanyolok, britek, belgák, vagy a Montenegróban korábban jelentős mértékben terjeszkedő oroszok sem utazhatnak be.

 

Egyre több magyar is utazik

 

Montenegró egyébként a magyarok körében is népszerű turistacélpontnak számít, és várhatóan idén sem lesz ez másképp: az ország turisztikai ügynöksége az Azonnalinak korábban még arról írt,

 

tavaly 33 ezer magyar turista érkezett Montenegróba, és ott a magyarok 165 ezer vendégéjszakát töltöttek el.

 

Magyarországról a balkáni kisállamba autóval Szerbián keresztül lehet a legegyszerűbben eljutni, ahol a magyar és szerb kormány megállapodásának köszönhetően már szabad az átjárás. A legegyszerűbb azonban repülővel utazni, az egyik fapados légitársaság közvetlenül is üzemeltet járatokat Podgoricába Budapestről.

 

Arról, hogy hol vannak még Közép-Európa járványügyi gócpontjai, itt írtunk részletesen az Azonnalin.

 

BORÍTÓKÉP: Perast települése a Kotori-öbölben / Pixelraw (Pixabay)

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Főleg a francia Európa-tervekkel kritikusabb kisebb országok támogatnák az osztrák kancellárt lapértesülések szerint. Kurz számára a brüsszeli karrier kiút lehet az osztrák belpolitikából is.

Az amerikai céggel dózisonkénti 23,20 eurós szerződést köthet az Európai Bizottság 2021 decemberétől 2023-ig.

A kormányinfón kiderült az is, hogy augusztusig se koncertre, se szállodába nem mehet az, akinek nincs védettségi igazolványa, és hogy hogyan pótolja a kormány az önkormányzatokat a kieső hipa-bevételek miatt.

Szakértők és aktivisták írtak egy törvényjavaslatot, az ellenzék közösen beadta a parlamentben, a kormány meg szép csendben rendeletbe is foglalta azt. Ritka jelenség ez Magyarországon.

Az újranyitó szolgáltatások csak a védettségi igazolványokkal rendelkezők számára hozzáférhetőek.

A nemzetközi helyzet fokozódik Jersey Bailiffség körül. A brexit utáni időkben is az egyik legnagyobb problémát továbbra is a halászat adja.

A politikusokat egy zárva tartó klubnál fényképezték le, ahol éjszakába nyúlóan tartózkodtak. Munkamegbeszélésük volt, ketten közülük lemondtak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás