+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. május 6. szerda, 16:07
Amíg tilos volt a külföldiek beutazása Magyarországra, 250 dél-koreai erre mégis engedélyt kaphatott.

Ugyan Dél-Korea az első országok között szerepelt, amelynek állampolgáraival szemben még március 11-én beutazási tilalmat rendelt el a magyar kormány a koronavírus-járványra hivatkozva, ehhez képest április 5-én engedélyt kapott az egyik ottani cég, hogy 250 alkalmazottja Magyarországra érkezhessen – derül ki Magyar Levente külügyiminiszter-helyettes szerdai parlamenti írásbeli válaszából.

 

A magyar kormány az általuk gócpontoknak nevezett országokkal szembeni szigort később kiterjesztette, és március 17-től már minden külföldi számára beutazási tilalmat hirdetett (persze a magyar állampolgárok továbbra is hazajöhettek külföldről). „A korlátozás az új koronavírus-járvány terjedésének mérséklését és a magyar emberek biztonságát szolgálja” – érveltek akkor.

 

Ennek fényében különösen érdekes a külügy válasza, amit Magyar Levente a szocialista Gurmai Zita kérdésére adott. Gurmai ugyanis azzal kapcsolatban kérdezte a tárcát, hogy a Korean Herald című lap ipari forrásra hivatkozva arról ír, hogy

 

április 5-én a magyar kormány megengedte az SK Innovationnek, hogy mintegy 300 alkalmazottat küldjön charterjárattal az országba, hogy újraindítsa a társaság komáromi elektromosautóakkumulátor-gyárát.

 

Magyar Levente a válaszát azzal kezdte, hogy Magyarországon az egyik kiemelt beruházó az SK Innovation. „A cég eddig 177 milliárd forintot fektetett be, első gyárában 750 főt foglalkoztat. Második, 238 milliárd forint értékű beruházásuk keretében létesülő gyáruk építése folyamatban van, elkészülte után a két üzemben összesen 2500 ember dolgozhat.” Vagyis a miniszterhelyettes szerint a beruházás mielőbbi befejezéséhez elengedhetetlenül fontos a gyártási technológia telepítése, így a cég 

 

„a lehető legszigorúbb feltételek mellett engedélyt kapott arra, hogy a gyárépítéshez nélkülözhetetlen, speciális tudású technikusait Magyarországra hozza”.

 

Így összesen 250 dél-koreai jöhetett hazánkba, akik ellenőrzésen és koronavírus-tesztelésen estek át még Dél-Koreában, ezután az indulásig elkülönítették őket. „Magyarországi munkavégzésük ideje alatt csak a szállásukon és a munkahelyükön tartózodhatnak, a két helyszín között a vállalat szállítja őket, ezen kívül naponta kétszer végeznek rajtuk egészségügyi ellenőrzést.” Akkoriban egyébként Dél-Koreában már lecsengőben volt a járvány, de még mindig majdnem négyezer fertőzöttet tartottak nyilván április 5-én.

 

Hogy a dél-koreai cég kivételezett helyzetével, vagy az április végére már csak 1 700-as fertőzöttszámmal van összefüggésben, hogy Dél-Korea szerepel azon országok listáján Ausztria, Németország és több szomszédos ország mellett, amelyek üzletemberei a kormány április 30-ai döntése értelmében korlátozás nélkül Magyarországra jöhetnek üzleti céllal, az nem világos.

 

FOTÓ:  KKM / kormany.hu

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

Aláírásgyűjtést indít a Mi Hazánk a járványügyi lezárások ellen, az oltásnál az önkéntességet hangsúlyozzák. Interjú!

A német törvényhozásban úgy kell berendezkedni a faxtalan életre, hogy a kormány még mindig 900 faxgépet használ.

Mark Rutte azonban jó eséllyel negyedszer is miniszterelnök lesz: pártja magasan vezet a közvélemény-kutatásokon.

A cégóriás elnöke és az egyik leányvállalat igazgatója is személyes okokra hivatkozott a cég közleményei szerint.

A baloldali ellenzék azzal vádolta, hogy soron kívül oltatja be magát, de péntektől Romániában már az állam működéséhez elengedhetetlen személyek hivatalosan is kaphatnak vakcinát.

Nem azért, mert ne értenének hozzá: a beoltatandó egészségügyi dolgozók nem jelentek meg az oltáson.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás