Dél-koreai cég kedvéért tett kivételt saját járványügyi korlátozása alól a kormány

Szerző: Hutter Marianna
2020.05.06. 16:07

Amíg tilos volt a külföldiek beutazása Magyarországra, 250 dél-koreai erre mégis engedélyt kaphatott.

Dél-koreai cég kedvéért tett kivételt saját járványügyi korlátozása alól a kormány

Ugyan Dél-Korea az első országok között szerepelt, amelynek állampolgáraival szemben még március 11-én beutazási tilalmat rendelt el a magyar kormány a koronavírus-járványra hivatkozva, ehhez képest április 5-én engedélyt kapott az egyik ottani cég, hogy 250 alkalmazottja Magyarországra érkezhessen – derül ki Magyar Levente külügyiminiszter-helyettes szerdai parlamenti írásbeli válaszából.

A magyar kormány az általuk gócpontoknak nevezett országokkal szembeni szigort később kiterjesztette, és március 17-től már minden külföldi számára beutazási tilalmat hirdetett (persze a magyar állampolgárok továbbra is hazajöhettek külföldről). „A korlátozás az új koronavírus-járvány terjedésének mérséklését és a magyar emberek biztonságát szolgálja” – érveltek akkor.

Ennek fényében különösen érdekes a külügy válasza, amit Magyar Levente a szocialista Gurmai Zita kérdésére adott. Gurmai ugyanis azzal kapcsolatban kérdezte a tárcát, hogy a Korean Herald című lap ipari forrásra hivatkozva arról ír, hogy

április 5-én a magyar kormány megengedte az SK Innovationnek, hogy mintegy 300 alkalmazottat küldjön charterjárattal az országba, hogy újraindítsa a társaság komáromi elektromosautóakkumulátor-gyárát.

Magyar Levente a válaszát azzal kezdte, hogy Magyarországon az egyik kiemelt beruházó az SK Innovation. „A cég eddig 177 milliárd forintot fektetett be, első gyárában 750 főt foglalkoztat. Második, 238 milliárd forint értékű beruházásuk keretében létesülő gyáruk építése folyamatban van, elkészülte után a két üzemben összesen 2500 ember dolgozhat.” Vagyis a miniszterhelyettes szerint a beruházás mielőbbi befejezéséhez elengedhetetlenül fontos a gyártási technológia telepítése, így a cég 

„a lehető legszigorúbb feltételek mellett engedélyt kapott arra, hogy a gyárépítéshez nélkülözhetetlen, speciális tudású technikusait Magyarországra hozza”.

Így összesen 250 dél-koreai jöhetett hazánkba, akik ellenőrzésen és koronavírus-tesztelésen estek át még Dél-Koreában, ezután az indulásig elkülönítették őket. „Magyarországi munkavégzésük ideje alatt csak a szállásukon és a munkahelyükön tartózodhatnak, a két helyszín között a vállalat szállítja őket, ezen kívül naponta kétszer végeznek rajtuk egészségügyi ellenőrzést.” Akkoriban egyébként Dél-Koreában már lecsengőben volt a járvány, de még mindig majdnem négyezer fertőzöttet tartottak nyilván április 5-én.

Hogy a dél-koreai cég kivételezett helyzetével, vagy az április végére már csak 1 700-as fertőzöttszámmal van összefüggésben, hogy Dél-Korea szerepel azon országok listáján Ausztria, Németország és több szomszédos ország mellett, amelyek üzletemberei a kormány április 30-ai döntése értelmében korlátozás nélkül Magyarországra jöhetnek üzleti céllal, az nem világos.

FOTÓ:  KKM / kormany.hu

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek