+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vitárius Bence & Vass Csaba
2020. október 12. hétfő, 18:40
Arról már sok szó esett, hogy mit gondol az orvostársadalom az orvosok és rezidensek bérének a megduplázásáról, de vajon mit gondolnak az orvostanhallgatók a kérdésről? Vajon emiatt mégis inkább otthon maradnának-e az egyetem után ahelyett, hogy Nyugat-Európában próbálnak szerencsét? Megkérdeztük őket!

Az elmúlt héten attól volt hangos a magyar sajtó, hogy az Országgyűlés elfogadta az egészségügyi jogviszonyról szóló új törvényt, ami több ponton alakítja át az egészségügyet. A döntés értelmében az orvosok bére három lépcsőben megduplázódik, és a hálapénz elfogadását is büntetni fogják.

 

A béremelés hírére nem esett hasra a teljes orvostársadalom, némelyikük szerint hiába emelik meg az orvosok bérét, ha a közfinanszírozott ellátásokhoz való hozzáférésen nem javítanak. A hálapénzzel kapcsolatban pedig volt, aki úgy vélekedett, hogy a betegek orvost akarnak választani, és az eddigi és az új szabályozás sem teszi lehetővé, hogy az orvosválasztásért hivatalosan pénzt lehessen adni.

 

Mi az Azonnalinál arra voltunk kíváncsiak, hogy a budapesti orvostanhallgatók mit szólnak a törvényhez, mennyire tartják azt jó ötletnek és a megemelt bérek ösztönzik-e őket arra, hogy mégis inkább Magyarországon maradjanak az egyetem elvégzése után és ne valamelyik nyugat-európai kórházban kössenek ki. A megkérdezettek többsége pozitívan értékelte a törvényt, és örültek annak, hogy végre jelentősen nő az orvosok bére. Volt, aki Amerikából tért haza Magyarországra, és már korábban is úgy gondolkodott, hogy inkább a magyar egészségügyben dolgozna, míg más határozottan állítja, hogy ő bizony ki fog menni külföldre a diploma után.

 

Az általunk megkérdezett hallgatók többsége örült annak, hogy úgy látszik, rendeződni fog a hálapénzek kérdése is,

 

ami egyikük szerint egy „nagyon toxikus szokás” és a magyar népben, főleg az idősebb korosztályban mai napig benne van, hogy mindenféleképpen akarnak adni pénzt az orvosoknak.

 

Volt, aki a nyári gyakorlatának ideje alatt szembesült azzal, hogy egy beteg megijedt attól, hogy áthelyezik egy másik kórházba, mondván elfogyott a pénze.

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

Az egyetem Neptun rendszeréből származó, angol nyelvű és külföldi hallgatóknak szánt levelek szerint a biztonságos vizsgázás egyetlen módja az oltás, ezért mindenkit buzdítanak az oltásra.

Egy momentumos politikus vetette fel a határrevíziót, pontosabban inkább egy területcserét Szlovákiával. A nógrádi Horváth Ferenc az Azonnalinak elmondta, miért akarja újra magyar kézben
tudni a somoskői várat.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás