+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vitárius Bence & Vass Csaba
2020. október 12. hétfő, 18:40
Arról már sok szó esett, hogy mit gondol az orvostársadalom az orvosok és rezidensek bérének a megduplázásáról, de vajon mit gondolnak az orvostanhallgatók a kérdésről? Vajon emiatt mégis inkább otthon maradnának-e az egyetem után ahelyett, hogy Nyugat-Európában próbálnak szerencsét? Megkérdeztük őket!

Az elmúlt héten attól volt hangos a magyar sajtó, hogy az Országgyűlés elfogadta az egészségügyi jogviszonyról szóló új törvényt, ami több ponton alakítja át az egészségügyet. A döntés értelmében az orvosok bére három lépcsőben megduplázódik, és a hálapénz elfogadását is büntetni fogják.

 

A béremelés hírére nem esett hasra a teljes orvostársadalom, némelyikük szerint hiába emelik meg az orvosok bérét, ha a közfinanszírozott ellátásokhoz való hozzáférésen nem javítanak. A hálapénzzel kapcsolatban pedig volt, aki úgy vélekedett, hogy a betegek orvost akarnak választani, és az eddigi és az új szabályozás sem teszi lehetővé, hogy az orvosválasztásért hivatalosan pénzt lehessen adni.

 

Mi az Azonnalinál arra voltunk kíváncsiak, hogy a budapesti orvostanhallgatók mit szólnak a törvényhez, mennyire tartják azt jó ötletnek és a megemelt bérek ösztönzik-e őket arra, hogy mégis inkább Magyarországon maradjanak az egyetem elvégzése után és ne valamelyik nyugat-európai kórházban kössenek ki. A megkérdezettek többsége pozitívan értékelte a törvényt, és örültek annak, hogy végre jelentősen nő az orvosok bére. Volt, aki Amerikából tért haza Magyarországra, és már korábban is úgy gondolkodott, hogy inkább a magyar egészségügyben dolgozna, míg más határozottan állítja, hogy ő bizony ki fog menni külföldre a diploma után.

 

Az általunk megkérdezett hallgatók többsége örült annak, hogy úgy látszik, rendeződni fog a hálapénzek kérdése is,

 

ami egyikük szerint egy „nagyon toxikus szokás” és a magyar népben, főleg az idősebb korosztályban mai napig benne van, hogy mindenféleképpen akarnak adni pénzt az orvosoknak.

 

Volt, aki a nyári gyakorlatának ideje alatt szembesült azzal, hogy egy beteg megijedt attól, hogy áthelyezik egy másik kórházba, mondván elfogyott a pénze.

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt azért megtudhattuk a kormányinfón, hogy jövőhét szerdáig nem várhatóak további járványügyi szigorítások.

November végén már véget is ért volna a határzár, de a magyar kormány másképp döntött, így idén biztosan nem utazhatunk rendesen külföldre.

Az elzászi nagyváros idegenforgalma keményen megszenvedi emiatt a koronavírus-válságot, érvel a francia kormány. Az EP vezetését mindez irritálja.

Igazi ritkaságot kaptak lencsevégre Délnyugat-Románia egyik erdejében. A szakemberek is csak ámulnak, és azt gyanítják, hogy az állat tőlünk szökhetett át Romániába.

Szerinte ezeket a vitákat nem az unós polgárok millióinak a kárára kellene lefolytatni.

Továbbra sem lehet pontosan tudni, mit akar pontosan Budapest a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban. Merkel bízik a megállapodásban, a lengyel miniszterelnök csütörtökön Budapesen tárgyal.

A román egészségügyi rendszer éppen összeomlóban van, sorra betelnek a kórházak intenzív osztályai. Közben pedig azt kommunikálják, hogy a járvány terjedését sikerült megállítani.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás