A duplázás motiválna, de ami mellette jön, annyira nem – orvostanhallgatók a bérek megduplázásáról

2020.10.12. 18:40

Arról már sok szó esett, hogy mit gondol az orvostársadalom az orvosok és rezidensek bérének a megduplázásáról, de vajon mit gondolnak az orvostanhallgatók a kérdésről? Vajon emiatt mégis inkább otthon maradnának-e az egyetem után ahelyett, hogy Nyugat-Európában próbálnak szerencsét? Megkérdeztük őket!

Az elmúlt héten attól volt hangos a magyar sajtó, hogy az Országgyűlés elfogadta az egészségügyi jogviszonyról szóló új törvényt, ami több ponton alakítja át az egészségügyet. A döntés értelmében az orvosok bére három lépcsőben megduplázódik, és a hálapénz elfogadását is büntetni fogják.

A béremelés hírére nem esett hasra a teljes orvostársadalom, némelyikük szerint hiába emelik meg az orvosok bérét, ha a közfinanszírozott ellátásokhoz való hozzáférésen nem javítanak. A hálapénzzel kapcsolatban pedig volt, aki úgy vélekedett, hogy a betegek orvost akarnak választani, és az eddigi és az új szabályozás sem teszi lehetővé, hogy az orvosválasztásért hivatalosan pénzt lehessen adni.

Mi az Azonnalinál arra voltunk kíváncsiak, hogy a budapesti orvostanhallgatók mit szólnak a törvényhez, mennyire tartják azt jó ötletnek és a megemelt bérek ösztönzik-e őket arra, hogy mégis inkább Magyarországon maradjanak az egyetem elvégzése után és ne valamelyik nyugat-európai kórházban kössenek ki. A megkérdezettek többsége pozitívan értékelte a törvényt, és örültek annak, hogy végre jelentősen nő az orvosok bére. Volt, aki Amerikából tért haza Magyarországra, és már korábban is úgy gondolkodott, hogy inkább a magyar egészségügyben dolgozna, míg más határozottan állítja, hogy ő bizony ki fog menni külföldre a diploma után.

Az általunk megkérdezett hallgatók többsége örült annak, hogy úgy látszik, rendeződni fog a hálapénzek kérdése is,

ami egyikük szerint egy „nagyon toxikus szokás” és a magyar népben, főleg az idősebb korosztályban mai napig benne van, hogy mindenféleképpen akarnak adni pénzt az orvosoknak.

Volt, aki a nyári gyakorlatának ideje alatt szembesült azzal, hogy egy beteg megijedt attól, hogy áthelyezik egy másik kórházba, mondván elfogyott a pénze.

Vitárius Bence

Az ember, aki rajzol, amíg a többiek írnak.

olvass még a szerzőtől
Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek