Müller Cecília: Nincs rá bizonyíték, hogy a meleg miatt alábbhagyna a koronavírus

2020.04.06. 11:57

Koronainfó: ismét itt van grafikonokkal és a legfontosabb információkkal minden, amit tudnod kell a koronavírus-fertőzés hazai állásáról.

Müller Cecília: Nincs rá bizonyíték, hogy a meleg miatt alábbhagyna a koronavírus
Hivatalosan is többletmunkára kötelezhetőek a veszélyhelyzet alatt a rendőrök és a szociális terület dolgozói, erről új kormányrendelet született

– derült ki az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján, amelyet hétfőn Müller Cecília és Kiss Róbert rendőralezredes tartottak.

HÉTFŐRE 11-GYEL NÖVEKEDETT AZ ÖSSZES ESETSZÁM MAGYARORSZÁGON, 1 EMBER MEGGYÓGYULT. 4 IDŐS, KRÓNIKUS BETEGSÉGEKKEL RENDELKEZŐ FERTŐZÖTT ELHUNYT.

A tisztifőorvos többek között arról beszélt:

+ 744 főre nőtt a fertőzöttek száma itthon, sajnos tegnap 4-en meghaltak, krónikus megbetegedéseik voltak, így már 38 elhunyt van országszerte, de a gyógyultak száma 67-re emelkedett.

+ A tisztifőorvos különösen örül annak a két főnek, akik még ugyan nem gyógyultak meg, de reményteli, hogy le lehetett venni őket a lélegeztetőgépről a budapesti Szent László-kórházban.

Ez azért örömteli, mert a világban olyan hírek keringenek, hogy akit lélegeztetőgépre tesznek, onnan már nehéz a visszatérés.

+  Az új kormányzati rendelet szerint az egészségügyi dolgozókon kívül  a szociális dolgozók ágazatában is többletteher várható, 24 órás műszakra kötelezhetők, amit 48 órás pihenőidőszak követ. Hogy ők is kapnak-e pluszjuttatást a járvány miatt (az ellenzék ezt régóta követeli), amint azt Orbán az egészségügyi dolgozóknak már megígérte, egyelőre nem tudni.

+  Az egyéni védőeszközök szállítása folyamatosan történik, 522 ezer sebészi szájmaszkot kiosztottak már.

AZ ÁBRÁN A NAPI ESETSZÁMOK NÖVEKEDÉSE: HÉTFŐRE CSAK 11 ÚJ BETEGET DIAGNOSZTIZÁLTAK, EZZEL MÁRCIUS 18-A ÓTA EZ A LEGKISEBB NAPI NÖVEKEDÉS.

A sajtótájékoztatón Kiss Róbert rendőr alezredes is rész vett, aki többek között kifejtette:

+ A kijárási korlátozások bevezetése óta közel 4300 rendőri intézkedésre volt szükség, ezek többsége figyelmeztetéssel zárult. A jó idő miatt egyre többen mennek ki, például vasárnap már több rendőri intézkedés kellett a fővárosban, mint szombaton. Vasárnap 614 esetben intézkedtek Budapesten, ezért továbbra is kérik, a fővárosiak szigorúbban tartsák be a kijárási korlátozásokat. 

+ Kiss kitért arra az új kormányrendeletre is, ami mától él:

ebben többek közt az áll, hogy a rendőröknek több szolgálatot kell teljesíteniük a járvány alatt.

Utóbbi – mint a rendeletből kiderül, többek között azt jelenti – a veszélyhelyzet ideje alatt munkanapokon a napi szolgálatteljesítési idő akár az eddigiekkel szemben tizenkét óránál hosszabb is lehet, azonban a huszonnégy órát nem haladhatja meg.

+ A kormányrendelet azt is tartalmazza, nem kell parkolási díjat fizetni Magyarországon. Az ellenzéki önkormányzati vezetők ezt óriási velük való kicseszésként élik meg.

A Nyugat-Európába tartó román vendégmunkásokat feltételekhez kötve engedik át az országon: például ha nem betegek, és hitelt érdemlően bizonyítják, hogy a célország fogadni fogja őt. 

+ 159 büntetőeljárás folyik a járványügyi helyzettel öszefüggésben, ezek közül 45 eset például rémhírterjesztés miatt. Eddig 14 325 házi karantént rendeltek el, és több, mint 112 ezerszer ellenőrizték őket.

ENNYIVEL NÖVEKEDETT AZ ELŐZŐ NAPI ADATOKHOZ KÉPEST SZÁZALÉKOSAN A FERTŐZÖTTEK SZÁMA: A CSEKÉLY SZÁMÚ ÚJ FERTŐZÖTT MIATT CSUPÁN MÁSFÉL SZÁZALÉKOS NÖVEKEDÉSRŐL BESZÉLHETÜNK.

Az operatív törzs szokott módon újságírói kérdésekre is válaszolt, ezek közül szemezgetünk a teljesség igénye nélkül:

+ Befolyásolja-e az időjárás a vírus terjedését? Erre nincs bizonyíték, majd visszamenőleges kutatással bizonyítható csak be, hogy szezonálissá válik-e a vírus terjedése.

+ Mi kell pontosan ahhoz, hogy a tömeges megbetegedések szakaszába lépjünk a csoportos szakasz helyett? Csoportos megbetegedésekről beszélünk, ha közösségi terjedés van jelen, vagyis nem tudjuk beazonosítani, hogy ki kitől kapta el a vírust. Itthon még a járvány közösségekben terjed, míg a tömeges megbetegedések esetében már minden tekintetben beazonosíthatatlan a terjedés.

+ A New York Times a WHO magyarországi vezetőjére hivatkozva ír arról, hogy Magyarországon már egy hónapja a tömeges megbetegedések szakaszába értünk, valóban így van ez? Müller szerint az Egészségügyi Világszervezet magyar vezetőjével napi munkakapcsolatban vannak, nehezére esik elhinni, hogy ő olyan nyilatkozatot tenne, ami nem fedi a valóságot és nem a hazai viszonyokat tükrözi. Ami pedig a New York Times-t illeti, érvelt Müller,

New Yorkban van már így is elég probléma, a magyar járványügyi viszonyokat bízzák a magyar hatóságokra.

+ Mit kezd majd a rendőrség azzal, hogy egyes kirándulóhelyek teljesen megteltek a hétvégén? Szombaton tapasztalták, hogy célzottan, visszatérő jelleggel kell majd ellenőrizniük a csoportképző helyeket, mondta Kiss Tibor. Hozzátette: jelentős ellenőrzésre lehet számítani ott, ahol kiemelkedő a fővárosi lakosok általi magatartásszegés. Ezalatt vélhetően a Normafát és a Városligetet értik.

+ Vonatkozhatnak-e Budapestre szigorúbb járványügyi szabályok, mint az ország többi részére? A kijárási korlátozásokkal kapcsolatban szerdán hoz döntést a kormány: ha az adatok azt mutatják, hogy az ország más-más pontjain más intézkedések szükségesek, az operatív törzs erre fog javaslatot tenni.

+ Melegben elpusztul a vírus, tehát használ-e a szaunázás koronavírus ellen? A magas hőmérséklet valóban elpusztítja a vírust, de akinek már a szervezetébe került, azon nem segít.

A csoportos szaunázás kifejezetten tilos és veszélyes is, de akinek otthon van szaunája, az természetesen használhatja.

+ New Yorkban már kísérleteznek a gyógyultak vérplazmavételével a betegek passzív immunizálásával. Hatékony stratégia lehet-e ez, és Magyarországon is folyik-e erre való erőfeszítés? Igen, hatékony lehet, és nálunk is lehetőség van ezt a módszert használni.

+ Ki lehet-e menni cigizni a teraszra annak, aki igazolt fertőzöttként otthonában tartózkodik? Ki lehet, de ne a szomszédra szállon a füst. Emellett a dohányzás eleve kifejezetten ellenjavalt, hiszen a dohányfüst egészségtelen, krónikus hörghurutot tart fenn, és a passzív dohányosokat is érinti.

+ Kidobható-e a kommunális hulladékba a használt maszk? Igen, de ezeket kezeljük ugyanúgy, mint a használt pelenkákat például: kidobás előtt tegyük duplafalú zacskóba, majd pár óra után dobjuk csak ki, ennyi idő alatt elpusztul a vírus. A kórházak, ahol nagy mennyiségben dobnak ki használt maszkokat, viszont veszélyes hulladékként kezelik azokat.

+ Miért nem bűncselekményt követ el az, aki megszegi a hatósági házi karantént? Aki igazoltan fertőző beteg, és megszegi a járványügyi szabályozást, az bűncselekményt követ el. Az viszont, aki külföldről hazatérve tünetmentes, nem fertőzött, de házi karanténba kellett vonulnia, és ezt mégis megszegi, járványügyi szabályszegést követ el – ez pedig szabálysértési eljárást jelent csak.

+ Hány mentőegység dolgozik azon, hogy felkeressék a tünetekkel rendelkezőket? Ötvenöt mentőkocsi személyzettel országszerte. Viszont ők nem a mentésből vonódtak ki, hanem többletként állnak rendelkezésre.

BORÍTÓKÉP ÉS GRAFIKONOK: Illés Gergő / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek