+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. április 5. vasárnap, 12:45
Miért nem engedik át a román vendégmunkásokat Nyugat-Európa felé? És mik azok a helyek Budapesten, ahol a tiltások ellenére is csoportosulnak az emberek? Ezekről is szó volt az operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján.
Szerdán tesz javaslatot a kormánynak az operatív törzs arról, fenntartsák, enyhítsék vagy szigorítsák-e a kijárási korlátozásokat április 11-e után

 

– derült ki az operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján, amit Müller Cecília országos tisztifőorvos és Kiss Róbert rendőralezredes tartottak. 

 

Müller Cecília arról  beszélt:

 

+ Tovább emelkedett a fertőzöttek száma: 733-an vannak, míg két újabb beteg elhunyt, ők nyolcvan év felettiek voltak, összesen 34 halálozás volt eddig, míg már 66-an meggyógyultak. 

 

+ Vasárnapra már különösen sok a fertőzött Budapesten, és ha Pest megyét is hozzászámítjuk, együtt már az összes fertőzött 62 százaléka van itt.

 

Tehát halmozódás van, nagy a kockázata annak, hogy a fővárosban berobban a járvány, ezért azt kérik, fokozottan működjenek együtt az emberek,

 

még nagyobb fegyelmet várnak el tőlük, mert sokan nem veszik komolyan a kijárási korlátozásokat.

 

+ az idősekhez szólva a tisztifőorvos elmondta: az, hogy 9 és 12 között az utcán tartózkodhatnak, ne azt jelentse, hogy három órát vannak az utcán, hanem azt, hogy gyorsan elintézik a teendőiket. Lehetőleg persze eleve inkább maradjanak otthon, és kérjenek segítséget a bevásárláshoz. A fiatalok pedig ne verődjenek össze.

 

Kiss Róbert rendőralezredes pedig azt mondta el:

 

+ Szombaton hét repülőgép érkezett, amely egyéni védőeszközöket hozott, többek között 4 millió sebészeti szájmaszkot és 100 ezer védőszemüveget.

 

Szintén szombaton két konvojjal érkeztek magyarok Tirolból: az elsővel 149-en, a másodikkal 70-en jöttek.

 

+ Nagyobb számú román vendégmunkás jelent meg a magyar-román határon szombaton, hogy Nyugat-Európába mehessenek dolgozni. Ám miután nem volt biztos információjuk arról, beengedik-e őket a célországokba, ezért addig a belépésüket felfüggesztették. Az ezzel kapcsolatos információkat a külügyminisztérium fogja eljuttatni az operatív törzsnek.

 

Házikarantént 13 435-szor rendeltek el, és eddig 103 305-ször ellenőrizték betartásukat.  

 

A kijárási korlátozások ellenőrzésekor azt tapasztalták:

 

a Városliget, a Normafa és a Margitsziget „csoportképző” helyszíneknek számítanak, vagyis ott a kérés ellenére is összeverődnek az emberek.

 

Ehhez hasonlóan a belvárosban a Király utca vagy például a Gellért tér is ilyen. 

 

+ A rendőrség este is ellenőriz, például a 13. kerületben illegális gyorsulási verseny volt, ezzel is megszegték a kijárási korlátozást, ezt felszámolták.

 

+ Az üzletek ellenőrzése kapcsán eddig 64 feljelentés született, ebből csak Budapesten 41.

 

+ Egy 29 éves orosházi férfi maszkokat és fertőtlenítőszert árult az interneten, majd miután kifizették neki azok árát, elérhetetlen lett, nem szállította ki őket, őt őrizetbe vették és előterjesztették az indítványt az előzetes letartóztatására.

 

Az újságírói kérdések közül az alábbiakra született válasz:

 

Érdemes-e kesztyűt használni a bevásárláshoz?

 

Nem szükséges, de a vásárlás után lehetőleg azonnal használjunk fertőtlenítőgélt, ha pedig haza értünk, mossunk kezet.

 

Egyébként szemrevételezéssel tekintsük meg az árut, olyat vegyünk le, amelyen láthatóan nincs szennyeződés, és ne tapogassuk azt végig. Ami nem csomagolt, ott használjunk csipeszt, lapátot. Ha azt látjuk, valamelyik áru nem megfelelően tiszta, töröljük át, utána tegyük a hűtőbe. Ha bevásárlunk egy idős embernek, úgy adjuk azt át, hogy ne legyen szoros kontaktus, például tegyünk az ajtaja elé tisztítható bútordarabot, arra pakoljuk, amit vettünk neki. 

 

A Dél-Pesti Centrumkórház mellett máshol is ápolnak-e koronavírusos betegeket?

 

Igen, számos helyen (konkrétumokat nem mondott Müller).

 

 Mi történik azokkal, akik megszegik a kijárási korlátozást?

 

Aki többször megszegte a kijárási korlátozást vagy folytatja a szabályszegést a felszólítás ellenére, az súlyosabb szankcióval kell, hogy szembenézzen. Az idő előrehaladtával a lakosság türelme fogy a tapasztalatok szerint, de kérik, továbbra is tarták be szabályokat. Felhívták a figyelmet arra is: hiába itt a jó idő, nyaralókban se jöjjünk össze a nagycsaláddal, barátokkal, csökkenteni kell a találkozások számát, ne szervezzünk partikat.

 

Lesz-e kötelező a maszkviselés?

 

Szlávik János infektológus főorvos szerint aki az utcára megy, hordjon maszkot. Müller Cecília szerint alapvető tétel, hogy aki beteg, ne menjen utcára. Aki kimegy az utcára és jól viseli a maszkot, nem nyúlkál hozzá, akkor ennek nincsen akadálya. 

 

 

 

 Hogyan fertőződtek meg az egészségügyi dolgozók?

 

Gulyás Gergely ugyanis szombaton mondta el az Azonnali kérdésére, 85-en kapták el közülük a koronavírust. Müller szerint az egészségügyi dolgozókról általánosságban elmondható, hogy világszerte az összes fertőzött több, mint tíz százaléka jellemzően közülük kerül ki.

 

Persze van, ahol ez az adat eltér, például Lombardiában a fertőzöttek 20 százalékát teszik ki, de Magyarországon ez 12 százalék körüli.

 

Aki frontvonalban van, magas kockázatúnak számít, főleg az intenzív ellátásban résztvevők, fontos számukra ezért a védőeszközök megfelelő viselése, és azok helyes fel- és levétele, ehhez „rövid, ütős” oktatófilmeket is készítettek. Hozzátette: minden fortélyt be kell vetni a kormányoknak, hogy megfelelő mennyiségű védőeszközt kapjanak az egészségügyi dolgozóknak, nagy a verseny értük a világban. 

 

Nincs még tudományos igazolása annak, hogy a BCG-oltás tompítja a betegség lefolyását.

 

+ Igaz-e, hogy vannak olyan kórházi osztályok, amelyek járványügyi zárlat alatt vannak? Igaz, több helyen kezelnek már új koronavírussal fertőzött beteget.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

Az aktív esetek és az új fertőzöttek száma pedig lényegében stagnál.

A hatóságok nem tudtak volna mindenkit ellenőrizni – többek között erre hivatkozva hozta nyilvánosságra a házi karanténra ítélt emberek nevét a montenegrói kormány.

A Microsoft szerint nem a koronavírus-járvány miatt volt szükség az elbocsátásokra.

Péntekről szombatra sokan, 118-an gyógyultak fel a koronavírusból, de eközben sajnos újabb hét beteg elhunyt.

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás