A lázam 38 fok, köhögök, légszomjam van – elég-e ma már ahhoz, hogy koronavírusra teszteljenek?

Szerző: Hutter Marianna
2020.04.05. 12:33

Önmagában úgy tűnik, hogy nem, de lehetnek kivételek. De akkor kiket is tesztelnek most pontosan jelenleg a koronavírusra? Átnéztük az új eljárásrendet.

A lázam 38 fok, köhögök, légszomjam van – elég-e ma már ahhoz, hogy koronavírusra teszteljenek?

Már a sokadik eljárásrendet adja ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a koronavírus kapcsán, ami nem is meglepő tekintve, hogy napról napra változhat az, amit tudunk a koronavírusról. Na de most éppen mi kell ahhoz, hogy valakit teszteljenek a betegségre? Elmondjuk!

Az NNK friss, április elsejei ajánlása három esetben tekinthet valakit gyanúsnak:

1. Olyan akut légúti fertőzésben szenvedő beteg, akinél az alábbi, hirtelen kezdődő tünetek közül legalább egy fennáll: legalább 38 fokos vagy annál magasabb láz, köhögés, légszomj, ÉS a tünetek kezdetét megelőző 14 napban külföldön járt.

2. Olyan beteg, aki akut légúti fertőzésben szenved, ÉS a tünetek kezdetét megelőző 14 napban szoros kapcsolatban volt az új koronavírussal megerősítetten vagy valószínűsítetten fertőzött személlyel. A szoros kapcsolat nemcsak azt jelentheti, hogy valakivel egy háztartásban élünk, de azt is, hogy az illetővel 15 percnél tovább két méteres közelségen belül tartózkodtunk zárt légtérben, vagy mondjuk két üléssel arrébb ültünk tőle a repülőn. 

3. Olyan súlyos akut légúti fertőzésben szenvedő beteg,

akinél a legalább 38 fokos vagy annál magasabb láz mellett légúti megbetegedés legalább egy tünete vagy klinikai jele fennáll (pl. köhögés, légszomj, tüdőgyulladás jele) ÉS állapota kórházi kezelést indokol.

Utóbbi eset talán a legingoványosabb, ám adódhat kivétel is. Ugyanis azokat a személyeket is lehet gyanúsnak minősíteni, akik nem felelnek meg szigorúan a fentieknek, ám a klínikai és járványügyi adatok alapján a háziorvosuk vagy a népegészségügyi hatóság így dönt. Erre példaként említik azt, ha valamilyen szoros közösségben (legyen az például munkahely, baráti társaság vagy az egészségügyi dolgozók köre) akut légúti fertőződések halmozódnak.

Akinek egyébként enyhe tünetei vannak a háziorvos kockázatelemzése alapján, az maradhat az otthonában is, ha ott a megfelelő elkülönítés megoldható.

Ha ez nem megoldható vagy az érintett valamilyen rizikócsoportba tartozik, akkor bizony az illetékes intézménybe kell vonulnia. 

Persze az ember magánúton is teszteltetheti magát koronavírusra, ám annak eredményét nem feltétlenül lehet komolyan venni az operatív törzs szerint, legalábbis a hivatalos, mintavételekről szóló statisztikákba nem számítják bele, miután nem az erre a célra akkreditált laborokban készülnek el. Az NNK jelenleg tíz laboratóriumot jelölt ki ezek elvégzésére, közülük hat Budapesten található, egy Debrecenben, egy Szegeden, egy Pécsett, egy pedig Győrben. 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek