A Pfizer-BioNTech megkezdte az omikron elleni vakcina klinikai tesztelését

Szerző: Aradi Péter
2022.01.25. 16:04

A vezérigazgató szerint márciusra végeznek az új vakcina fejlesztésével.

A Pfizer-BioNTech megkezdte az omikron elleni vakcina klinikai tesztelését

A Pfizer és a BioNTech megkezdte a kifejezetten az omikron ellen kifejlesztett vakcinájának a klinikai vizsgálatát, közölték január 25-én, kedden egy sajtóközleményben. A klinikai vizsgálatokban 1420 egészséges, 18 és 55 év közötti felnőtt vesz részt, és a vakcina biztonságosságát, illetve a beadása után adott immunválasz szintjét fogják elsődlegesen értékelni.

 A közlemény szerint azt is vizsgálják, hogyan teljesít a vakcina első oltásként és emlékeztető oltásként.

„Bár a valós adatok és a kutatások is azt mutatják, hogy a súlyos megbetegedésekkel és a kórházi kezelésekkel szemben továbbra is magas szintű védelmet nyújtanak az emlékeztető oltások, fel kell készülnünk arra az esetre is, ha a védelem idővel csökkeni kezdene, valamint

készen kell állnunk a jövő variánsaival szembeni harcra is”

írta a közleményben Kathrin Jansen, a Pfizer alelnöke és a vakcinakutatási és -fejlesztési vezetője.

Az amerikai gyógyszergyártó cég vezérigazgatója, Albert Bourla az amerikai CNBC televíziós csatornának január 10-én arról nyilatkozott, hogy az omikron variáns ellen optimalizált oltóanyaguk fejlesztésével márciusra készülnek majd el. A Pfizer ennek ellenére is elkezdte az oltóanyag gyártását, mert egyes országok olyan rövid időn belül hozzá szeretnének jutni ahhoz, ahogy csak lehetséges.

A brit egészségügyi biztonsági hivatal (UKHSA) adatai szerint egyébként a Pfizer-BioNTech, illetve a Moderna mRNS-alapú vakcinája a második oltás után mindössze csak 10 százalékos hatékonysággal véd, azonban a harmadik oltás felvétele után 75 százalékosra ugrik a védettség a koronavírus omikron variánsával szemben.

Azt Bourla is elismerte, hogy nem lehet a végtelenségig csinálni, hogy 4-5 havonta újraoltják az embereket, és reméli, hogy

előbb-utóbb lesz egy olyan vakcinájuk, amit elég lesz évente csak egyszer beadni. 

De hogyan működnek a vakcinák? Elmagyarázzuk! És mi lehet a járvány elleni végső megoldás? Utánajártunk!

NYITÓKÉP: x3 / Pixabay

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek