Április végén tetőzik a járvány, legalábbis a románok így számolnak

Szerző: Bukovics Martin
2020.04.03. 15:50

Mármint az ortodox húsvét napjain, amit egy héttel később tartanak, mint nálunk.

Április végén tetőzik a járvány, legalábbis a románok így számolnak

A koronavírus-fertőzöttek száma húsvétkor érheti el majd egy csúcspontot Romániában – nyilatkozta pénteken prof. dr. Doina Azoicăi, a Román Epidemiológiai Társaság elnöke az Agerpres román nemzeti hírügynökség tudósítása szerint. A szakember szerint a mostani napi 200-250 új esetszám növekedni fog, és bármikor elkezdődhet egy exponenciális növekedési szakasz. Ő úgy véli,

Romániában az ortodox húsvét alatt (az ortodox húsvétvasárnap április 19-én lesz, azaz egy héttel később, mint nálunk) tetőzhet a járvány.

Nelu Tătaru, a nemrég kinevezett egészségügyi miniszter pár nappal arrébb, április végére teszi a tetőzést, szerinte a fertőzöttek száma elérheti addig a 10-15 ezret is. (Most 3200 alatt van egy kicsivel a koronavírussal fertőzött romániaiak hivatalos száma.) Tetőzés ide vagy oda, a Romániában bevezetett kijárási korlátozásokon esetleg május végén lehet lazítani valamennyit a politikus mostani véleménye szerint.

Most ne jöjjön a diaszpóra

Klaus Johannis jobbközép államfő az ortodox húsvét miatt külön szólt a népes román diaszpórához: még véletlenül se jusson eszükbe meglátogatni romániai rokonaikat idén. „Kedveseim, idén ne gyertek haza a húsvéti ünnepekre. Nagyon fontos megérteni mindenkinek, hogy a hazajövetel rendkívül veszélyes lehet mind a hazautazók, mind az itthon levők számára” – üzente Johannis.

A korábban a több romániai médiumban is a korrupció- és politikaielitellenessége miatt példaként emlegetett diaszpóra most kifejezetten negatív színben tűnik fel az országban:

számos olyan hang van, miszerint a vírus romániai elterjedéséhez nagyban hozzájárult, hogy rengeteg román hazautazott Olaszországból. Ezt a narratívát számok is bizonyítják már: a Recorder videós tényfeltáró portál a 12 ezres, Munténiának a Dobrudzsához közeli részén fekvő Țăndărei kisvárosból hozott pár adatot. A közelmúltban közel 800-an tértek haza külföldről a városba, és láss csodát, a Ialomița megyei 37 fertőzött közül 21 idevalósi, közülük négyen meg is haltak: a járvány terjedését egy nagy tömeget vonzó temetés megrendezése és a kijárási tilalom többszörös megszegése is segítette. A városban eddig mindössze 163 tesztet végeztek el, vagyis a fertőzöttek száma ennél magasabb lehet.

Három fertőzési gócpont az országban

Mindeközben három fertőzési gócpontot azonosítottak be keleti szomszédunknál, és egyik sem Munténiában található: ezek a pár napja már karantén alá helyezett bukovinai 100 ezer lakosú Szucsáva, a bánsági 420 ezres lakosú Arad és a 60 ezres Hunyad megyei Déva, legalábbis ezt nyilatkozta pénteken az egészségügyi miniszter. Aradot és Dévát egyelőre nem tervezik vesztegzár alá vonni, közölte.

Ezekben a városokban már csak azért is különösen rossz a helyzet, mert egy 48 órára bezárt szucsávai kórházban konkrétan a teljes kórházi vezetés felmondott azt követően, hogy kiderült, rengeteg orvos és ápoló megfertőzödött odabenn a koronavírussal, Aradon pedig a járvány alatt a sürgősségi kórház dolgozói közül 167-en mondtak fel vagy mentek táppénzre annak ellenére, hogy havi 500 eurós bónusz jár nekik EU-s forrásból a járvány miatt és alatt.

A romániai operatív törzs, azaz a Stratégiai Kommunikációs Csoport pénteki jelentése szerint Romániában újabb 445 koronavírus-fertőzést igazoltak az elmúlt 24 órában; a Covid-19-pozitív személyek száma elérte ezzel a 3183-at. 83 beteget az intenzív terápiás osztályon kezelnek. A pozitívan diagnosztizált személyek közül 116-en meghaltak, 283-an meggyógyultak és kiengedték őket a kórházból.

CÍMLAPFOTÓ: Ludovic Orban román kormányfő a román fejlesztésű Bioevac biológiai szigetelősátrak átadásán / Román védelmi minisztérium

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek