+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. április 3. péntek, 15:50
Mármint az ortodox húsvét napjain, amit egy héttel később tartanak, mint nálunk.

A koronavírus-fertőzöttek száma húsvétkor érheti el majd egy csúcspontot Romániában – nyilatkozta pénteken prof. dr. Doina Azoicăi, a Román Epidemiológiai Társaság elnöke az Agerpres román nemzeti hírügynökség tudósítása szerint. A szakember szerint a mostani napi 200-250 új esetszám növekedni fog, és bármikor elkezdődhet egy exponenciális növekedési szakasz. Ő úgy véli,

 

Romániában az ortodox húsvét alatt (az ortodox húsvétvasárnap április 19-én lesz, azaz egy héttel később, mint nálunk) tetőzhet a járvány.

 

Nelu Tătaru, a nemrég kinevezett egészségügyi miniszter pár nappal arrébb, április végére teszi a tetőzést, szerinte a fertőzöttek száma elérheti addig a 10-15 ezret is. (Most 3200 alatt van egy kicsivel a koronavírussal fertőzött romániaiak hivatalos száma.) Tetőzés ide vagy oda, a Romániában bevezetett kijárási korlátozásokon esetleg május végén lehet lazítani valamennyit a politikus mostani véleménye szerint.

 

Most ne jöjjön a diaszpóra

 

Klaus Johannis jobbközép államfő az ortodox húsvét miatt külön szólt a népes román diaszpórához: még véletlenül se jusson eszükbe meglátogatni romániai rokonaikat idén. „Kedveseim, idén ne gyertek haza a húsvéti ünnepekre. Nagyon fontos megérteni mindenkinek, hogy a hazajövetel rendkívül veszélyes lehet mind a hazautazók, mind az itthon levők számára” – üzente Johannis.

 

A korábban a több romániai médiumban is a korrupció- és politikaielitellenessége miatt példaként emlegetett diaszpóra most kifejezetten negatív színben tűnik fel az országban:

 

számos olyan hang van, miszerint a vírus romániai elterjedéséhez nagyban hozzájárult, hogy rengeteg román hazautazott Olaszországból. Ezt a narratívát számok is bizonyítják már: a Recorder videós tényfeltáró portál a 12 ezres, Munténiának a Dobrudzsához közeli részén fekvő Țăndărei kisvárosból hozott pár adatot. A közelmúltban közel 800-an tértek haza külföldről a városba, és láss csodát, a Ialomița megyei 37 fertőzött közül 21 idevalósi, közülük négyen meg is haltak: a járvány terjedését egy nagy tömeget vonzó temetés megrendezése és a kijárási tilalom többszörös megszegése is segítette. A városban eddig mindössze 163 tesztet végeztek el, vagyis a fertőzöttek száma ennél magasabb lehet.

 

 

Három fertőzési gócpont az országban

 

Mindeközben három fertőzési gócpontot azonosítottak be keleti szomszédunknál, és egyik sem Munténiában található: ezek a pár napja már karantén alá helyezett bukovinai 100 ezer lakosú Szucsáva, a bánsági 420 ezres lakosú Arad és a 60 ezres Hunyad megyei Déva, legalábbis ezt nyilatkozta pénteken az egészségügyi miniszter. Aradot és Dévát egyelőre nem tervezik vesztegzár alá vonni, közölte.

 

Ezekben a városokban már csak azért is különösen rossz a helyzet, mert egy 48 órára bezárt szucsávai kórházban konkrétan a teljes kórházi vezetés felmondott azt követően, hogy kiderült, rengeteg orvos és ápoló megfertőzödött odabenn a koronavírussal, Aradon pedig a járvány alatt a sürgősségi kórház dolgozói közül 167-en mondtak fel vagy mentek táppénzre annak ellenére, hogy havi 500 eurós bónusz jár nekik EU-s forrásból a járvány miatt és alatt.

 

A romániai operatív törzs, azaz a Stratégiai Kommunikációs Csoport pénteki jelentése szerint Romániában újabb 445 koronavírus-fertőzést igazoltak az elmúlt 24 órában; a Covid-19-pozitív személyek száma elérte ezzel a 3183-at. 83 beteget az intenzív terápiás osztályon kezelnek. A pozitívan diagnosztizált személyek közül 116-en meghaltak, 283-an meggyógyultak és kiengedték őket a kórházból.

 

CÍMLAPFOTÓ: Ludovic Orban román kormányfő a román fejlesztésű Bioevac biológiai szigetelősátrak átadásán / Román védelmi minisztérium

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

Mármint azután, hogy a felek közös menetrendben állapodtak meg az ukrán nyelvtörvény miatt kialakult konfliktus rendezésére.

A 21. kerületi önkormányzat szerint míg a kormány a világ egyik leghatékonyabb védekezését mutatta fel a koronavírussal szemben, addig Karácsony politikája olyannyira diktatórikus, hogy az még Demszky idején is elképzelhetetlen volt.

Könnyen lehet, hogy a kívánt spórolás helyett az egész egy felesleges ráfizetés lesz. Elmagyarázzuk, hogy miért.

Miért fontos, hogy kié ez a pozíció? Elmondjuk ezt is.

A miniszterelnök nincs oda a 750 milliárd eurós uniós mentőcsomag ötletétől se, a közös hiteltől „berzenkedik”, a pénzek elosztása szerinte „abszurd és perverz”.

Noha a horvát belügyminisztérium továbbra se engedélyezné a tengerparti városnak a magyar időkben használt trikolórt, a baloldali többségű közgyűlés egy trükkel megkerülte Zágrábot.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás