+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. április 3. péntek, 15:50
Mármint az ortodox húsvét napjain, amit egy héttel később tartanak, mint nálunk.

A koronavírus-fertőzöttek száma húsvétkor érheti el majd egy csúcspontot Romániában – nyilatkozta pénteken prof. dr. Doina Azoicăi, a Román Epidemiológiai Társaság elnöke az Agerpres román nemzeti hírügynökség tudósítása szerint. A szakember szerint a mostani napi 200-250 új esetszám növekedni fog, és bármikor elkezdődhet egy exponenciális növekedési szakasz. Ő úgy véli,

 

Romániában az ortodox húsvét alatt (az ortodox húsvétvasárnap április 19-én lesz, azaz egy héttel később, mint nálunk) tetőzhet a járvány.

 

Nelu Tătaru, a nemrég kinevezett egészségügyi miniszter pár nappal arrébb, április végére teszi a tetőzést, szerinte a fertőzöttek száma elérheti addig a 10-15 ezret is. (Most 3200 alatt van egy kicsivel a koronavírussal fertőzött romániaiak hivatalos száma.) Tetőzés ide vagy oda, a Romániában bevezetett kijárási korlátozásokon esetleg május végén lehet lazítani valamennyit a politikus mostani véleménye szerint.

 

Most ne jöjjön a diaszpóra

 

Klaus Johannis jobbközép államfő az ortodox húsvét miatt külön szólt a népes román diaszpórához: még véletlenül se jusson eszükbe meglátogatni romániai rokonaikat idén. „Kedveseim, idén ne gyertek haza a húsvéti ünnepekre. Nagyon fontos megérteni mindenkinek, hogy a hazajövetel rendkívül veszélyes lehet mind a hazautazók, mind az itthon levők számára” – üzente Johannis.

 

A korábban a több romániai médiumban is a korrupció- és politikaielitellenessége miatt példaként emlegetett diaszpóra most kifejezetten negatív színben tűnik fel az országban:

 

számos olyan hang van, miszerint a vírus romániai elterjedéséhez nagyban hozzájárult, hogy rengeteg román hazautazott Olaszországból. Ezt a narratívát számok is bizonyítják már: a Recorder videós tényfeltáró portál a 12 ezres, Munténiának a Dobrudzsához közeli részén fekvő Țăndărei kisvárosból hozott pár adatot. A közelmúltban közel 800-an tértek haza külföldről a városba, és láss csodát, a Ialomița megyei 37 fertőzött közül 21 idevalósi, közülük négyen meg is haltak: a járvány terjedését egy nagy tömeget vonzó temetés megrendezése és a kijárási tilalom többszörös megszegése is segítette. A városban eddig mindössze 163 tesztet végeztek el, vagyis a fertőzöttek száma ennél magasabb lehet.

 

 

Három fertőzési gócpont az országban

 

Mindeközben három fertőzési gócpontot azonosítottak be keleti szomszédunknál, és egyik sem Munténiában található: ezek a pár napja már karantén alá helyezett bukovinai 100 ezer lakosú Szucsáva, a bánsági 420 ezres lakosú Arad és a 60 ezres Hunyad megyei Déva, legalábbis ezt nyilatkozta pénteken az egészségügyi miniszter. Aradot és Dévát egyelőre nem tervezik vesztegzár alá vonni, közölte.

 

Ezekben a városokban már csak azért is különösen rossz a helyzet, mert egy 48 órára bezárt szucsávai kórházban konkrétan a teljes kórházi vezetés felmondott azt követően, hogy kiderült, rengeteg orvos és ápoló megfertőzödött odabenn a koronavírussal, Aradon pedig a járvány alatt a sürgősségi kórház dolgozói közül 167-en mondtak fel vagy mentek táppénzre annak ellenére, hogy havi 500 eurós bónusz jár nekik EU-s forrásból a járvány miatt és alatt.

 

A romániai operatív törzs, azaz a Stratégiai Kommunikációs Csoport pénteki jelentése szerint Romániában újabb 445 koronavírus-fertőzést igazoltak az elmúlt 24 órában; a Covid-19-pozitív személyek száma elérte ezzel a 3183-at. 83 beteget az intenzív terápiás osztályon kezelnek. A pozitívan diagnosztizált személyek közül 116-en meghaltak, 283-an meggyógyultak és kiengedték őket a kórházból.

 

CÍMLAPFOTÓ: Ludovic Orban román kormányfő a román fejlesztésű Bioevac biológiai szigetelősátrak átadásán / Román védelmi minisztérium

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szakszervezeti sikerrel zárult a kedd óta tartó határozatlan idejű sztrájk a makói gumigyárban.

A magyar külügyminiszter a szlovák állampolgársági törvényről is tárgyalt egy szlovákiai magyar parlamenti képviselővel Révkomáromban, erre vár Szlovákia magyarázatot.

Eddig csak a politikusok kritizálták a brexit miatt kialakult különleges helyzetet Észak-Írországban, most már egységpárti fegyveresek is kifejezik a nemtetszésüket.

Mindent megpróbált a derék Orbán, de nem lehet segíteni annak, a' ki maga is nem akarja.

Az IDEA Intézet kutatása szerint egy most vasárnapi választáson 39 százalékot kapna az ellenzék, a Fidesz-KDNP csak 36-ot. Az ellenzék legnépszerűbb pártja a DK, a Jobbik pedig már megelőzte a Momentumot.

A járványhelyzett miatti csonka kormányinfón kiderült az is, hogy az egészségügyi dolgozók döntő többsége elfogadta az új szolgálati jogviszonyt, és hogy az uniós tagállamok elfogadhatják egymás vakcinaútleveleit.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselői ugyan az EPP EP-frakciójának belső szabályzatmódosítása ellen szavaztak, mégis úgy döntöttek: nem követik a Fideszt.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás