+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. április 3. péntek, 15:50
Mármint az ortodox húsvét napjain, amit egy héttel később tartanak, mint nálunk.

A koronavírus-fertőzöttek száma húsvétkor érheti el majd egy csúcspontot Romániában – nyilatkozta pénteken prof. dr. Doina Azoicăi, a Román Epidemiológiai Társaság elnöke az Agerpres román nemzeti hírügynökség tudósítása szerint. A szakember szerint a mostani napi 200-250 új esetszám növekedni fog, és bármikor elkezdődhet egy exponenciális növekedési szakasz. Ő úgy véli,

 

Romániában az ortodox húsvét alatt (az ortodox húsvétvasárnap április 19-én lesz, azaz egy héttel később, mint nálunk) tetőzhet a járvány.

 

Nelu Tătaru, a nemrég kinevezett egészségügyi miniszter pár nappal arrébb, április végére teszi a tetőzést, szerinte a fertőzöttek száma elérheti addig a 10-15 ezret is. (Most 3200 alatt van egy kicsivel a koronavírussal fertőzött romániaiak hivatalos száma.) Tetőzés ide vagy oda, a Romániában bevezetett kijárási korlátozásokon esetleg május végén lehet lazítani valamennyit a politikus mostani véleménye szerint.

 

Most ne jöjjön a diaszpóra

 

Klaus Johannis jobbközép államfő az ortodox húsvét miatt külön szólt a népes román diaszpórához: még véletlenül se jusson eszükbe meglátogatni romániai rokonaikat idén. „Kedveseim, idén ne gyertek haza a húsvéti ünnepekre. Nagyon fontos megérteni mindenkinek, hogy a hazajövetel rendkívül veszélyes lehet mind a hazautazók, mind az itthon levők számára” – üzente Johannis.

 

A korábban a több romániai médiumban is a korrupció- és politikaielitellenessége miatt példaként emlegetett diaszpóra most kifejezetten negatív színben tűnik fel az országban:

 

számos olyan hang van, miszerint a vírus romániai elterjedéséhez nagyban hozzájárult, hogy rengeteg román hazautazott Olaszországból. Ezt a narratívát számok is bizonyítják már: a Recorder videós tényfeltáró portál a 12 ezres, Munténiának a Dobrudzsához közeli részén fekvő Țăndărei kisvárosból hozott pár adatot. A közelmúltban közel 800-an tértek haza külföldről a városba, és láss csodát, a Ialomița megyei 37 fertőzött közül 21 idevalósi, közülük négyen meg is haltak: a járvány terjedését egy nagy tömeget vonzó temetés megrendezése és a kijárási tilalom többszörös megszegése is segítette. A városban eddig mindössze 163 tesztet végeztek el, vagyis a fertőzöttek száma ennél magasabb lehet.

 

 

Három fertőzési gócpont az országban

 

Mindeközben három fertőzési gócpontot azonosítottak be keleti szomszédunknál, és egyik sem Munténiában található: ezek a pár napja már karantén alá helyezett bukovinai 100 ezer lakosú Szucsáva, a bánsági 420 ezres lakosú Arad és a 60 ezres Hunyad megyei Déva, legalábbis ezt nyilatkozta pénteken az egészségügyi miniszter. Aradot és Dévát egyelőre nem tervezik vesztegzár alá vonni, közölte.

 

Ezekben a városokban már csak azért is különösen rossz a helyzet, mert egy 48 órára bezárt szucsávai kórházban konkrétan a teljes kórházi vezetés felmondott azt követően, hogy kiderült, rengeteg orvos és ápoló megfertőzödött odabenn a koronavírussal, Aradon pedig a járvány alatt a sürgősségi kórház dolgozói közül 167-en mondtak fel vagy mentek táppénzre annak ellenére, hogy havi 500 eurós bónusz jár nekik EU-s forrásból a járvány miatt és alatt.

 

A romániai operatív törzs, azaz a Stratégiai Kommunikációs Csoport pénteki jelentése szerint Romániában újabb 445 koronavírus-fertőzést igazoltak az elmúlt 24 órában; a Covid-19-pozitív személyek száma elérte ezzel a 3183-at. 83 beteget az intenzív terápiás osztályon kezelnek. A pozitívan diagnosztizált személyek közül 116-en meghaltak, 283-an meggyógyultak és kiengedték őket a kórházból.

 

CÍMLAPFOTÓ: Ludovic Orban román kormányfő a román fejlesztésű Bioevac biológiai szigetelősátrak átadásán / Román védelmi minisztérium

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az osztrák sajtóhoz eljutott információk szerint az éttermeknek be kell zárniuk.

A jelenlegi válság más mint a többi, a megoldás pedig a hitelezés felpörgetése bankoknak nyújtott állami segítséggel. A Spiegel Carmen Reinharttal, a világbank alelnökével készített interjút.

Szemereyné Pataki Klaudia szerint Kecskemét gócponttá vált, azonban ezt semmilyen nyilvános adat nem tudja alátámasztani. Megkérdeztük a hivataltól, hogy mi alapján nyilvánították a várost gócponttá.

A szlovák minisztrelnök már csak arra vágyik, hogy kivezesse az országát a slamasztikából. Hétvégén Szlovákiában letesztelik a teljes lakoságot.

A fővárosi önkormányzat a Nagykörút komplex megújítását tervezi, ebbe lehet beleszólni.

Szlovéniában lakhelyelhagyási tilalom is van, azaz senki
nem mozdulhat ki arról
a településről, amelyben tartózkodik. Mutatjuk, hogyan érinti ez a fővárost, Ljubljanát!

Szombathelyen elindult a kampány: Ungár Péter beszólt a fideszes Hende Csabának és az exjobbikos Bana Tibornak, mire nem várt helyről bohócozták le.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás