+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. március 29. vasárnap, 17:01
Aki már átesett rajta, nagyon valószínűtlen, hogy két éven belül újra elkapja vagy megfertőz másokat.

Ígéretes bejelentést tett a napokban a dán Állami Szérumintézet: kifejlesztettek egy koronavírus-tesztet, amellyel megállapítható, hogy az adott személy elkapta-e korábban a vírust.

 

A teszt abban különbözik a világ számos pontján fejlesztett tesztektől, hogy

 

használatával nem azt tudhatjuk meg, hogy fertőzöttek vagyunk-e, hanem hogy átestünk-e már a vírus okozta megbetegedésen.

 

Az új teszt a szervezetünk koronavírus elleni antitesteinek szintjét méri egy ujjbegyből vett vérminta alapján, ha pedig valaki már átesett a betegségen és bizonyos szint felett van az antitesteinek száma, körülbelül két évig nagyon nehéz újra megfertőződnie vagy másoknak átadnia a fertőzést.

 

Karen Angeliki Krogfelt orvosi mikrobiológus-professzor szerint a teszt sokkal gyorsabb és könnyebben elvégezhető, mint a Covid-19-tesztek, az eddigi eredmények pedig kifejezetten pozitívak. A professzor jelenleg a teszt ellenőrzésén dolgozik, amit állítása szerint könnyen lehet majd terjeszteni is, Dániában már a következő hetekben elkezdődhet a széleskörű használata.

 

A nagymértékű használat hatása pedig jelentős lehet:

 

a fertőzésen már átesett, magas antitestszintű emberek minimális kockázattal állhatnak újra munkába, az enyhe tünetekkel érkező betegek esetében pedig sokkal könnyebben meg tudják majd állapítani, hogy melyik részlegen érdemes őket kezelni a kórházakban.

 

Első körben az egészségügyben fogják használatba venni a tesztet, ugyanis ott van rá a legnagyobb szükség, segítségével megelőzhető lehet, hogy a kórházakból gócpontok alakuljanak, mint az történt az olaszországi Bergamóban.

 

Az egyelőre vita tárgya, el lehet-e kapni kétszer a vírust: február végén Oszakában, egy negyvenes éveiben járó nő kétszer is el tudta kapni, nem sokkal később pedig egy dél-koreai nő is hasonlóval szembesült. Egy friss kínai kutatás viszont állatkísérletekből jutott arra, hogy valószínűleg tényleg csak kevés esély van kétszer elkapnunk a koronavírust.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, a volt EP-képviselő Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből.

A manipulált kibocsátási adatok miatt a vásárlónak joga van kártérítést követelni a Volkswagentől, mondta ki a német legfelsőbb bíróság.

A koronavírus-járvány terjedésének lassulásával a vakcinalicit kezdődik a nagyhatalmak között.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, míg öten elhunytak. Mutatjuk a hétfői számokat!

Szexuális utalásokból Gyurcsánynál sincs hiány, és a kormánymédiát is megcsapta a szerelem szele a héten.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, és öt új halálozásról érkezett hír.

Mivel még mindig nem fogadták el az ország 2020-as költségvetését a választás megrendezésének rá eső felét sem tudja kifizetni.

A hét kérdése

Igen? Nem? Vagy csak a második hullámtól? Esetleg soha nem is tartottál tőle? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Keresd fel a hozzád legközelebb esőt május 24-én: rengeteg program lesz.

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás