+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. március 29. vasárnap, 17:01
Aki már átesett rajta, nagyon valószínűtlen, hogy két éven belül újra elkapja vagy megfertőz másokat.

Ígéretes bejelentést tett a napokban a dán Állami Szérumintézet: kifejlesztettek egy koronavírus-tesztet, amellyel megállapítható, hogy az adott személy elkapta-e korábban a vírust.

 

A teszt abban különbözik a világ számos pontján fejlesztett tesztektől, hogy

 

használatával nem azt tudhatjuk meg, hogy fertőzöttek vagyunk-e, hanem hogy átestünk-e már a vírus okozta megbetegedésen.

 

Az új teszt a szervezetünk koronavírus elleni antitesteinek szintjét méri egy ujjbegyből vett vérminta alapján, ha pedig valaki már átesett a betegségen és bizonyos szint felett van az antitesteinek száma, körülbelül két évig nagyon nehéz újra megfertőződnie vagy másoknak átadnia a fertőzést.

 

Karen Angeliki Krogfelt orvosi mikrobiológus-professzor szerint a teszt sokkal gyorsabb és könnyebben elvégezhető, mint a Covid-19-tesztek, az eddigi eredmények pedig kifejezetten pozitívak. A professzor jelenleg a teszt ellenőrzésén dolgozik, amit állítása szerint könnyen lehet majd terjeszteni is, Dániában már a következő hetekben elkezdődhet a széleskörű használata.

 

A nagymértékű használat hatása pedig jelentős lehet:

 

a fertőzésen már átesett, magas antitestszintű emberek minimális kockázattal állhatnak újra munkába, az enyhe tünetekkel érkező betegek esetében pedig sokkal könnyebben meg tudják majd állapítani, hogy melyik részlegen érdemes őket kezelni a kórházakban.

 

Első körben az egészségügyben fogják használatba venni a tesztet, ugyanis ott van rá a legnagyobb szükség, segítségével megelőzhető lehet, hogy a kórházakból gócpontok alakuljanak, mint az történt az olaszországi Bergamóban.

 

Az egyelőre vita tárgya, el lehet-e kapni kétszer a vírust: február végén Oszakában, egy negyvenes éveiben járó nő kétszer is el tudta kapni, nem sokkal később pedig egy dél-koreai nő is hasonlóval szembesült. Egy friss kínai kutatás viszont állatkísérletekből jutott arra, hogy valószínűleg tényleg csak kevés esély van kétszer elkapnunk a koronavírust.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Vasárnap ismeretette részletesebb előválasztási programját a párt. Négyhetes munkahét, új választási rendszer, bérlakásprogram. A részletekért olvasd el a cikkünk!

Újra itt van Ercsey Dániel boriskolája: ezen a héten az olaszrizlingről lehet mindent megtudni, amit csak érdemes.

A rendelkezésre álló vakcinákat lakosságarányosan osztanák szét az önkormányzatok között.

A volt SZDSZ-es politikus interjújában arról beszélt, az ellenzéknek a kis pártokat is beépítve nemzeti szövetséget alkotva kéne szabadságharcba indulnia a Fidesz ellen.

Kijöttek a közlönyben a csütörtökön bejelentett szigorítások részletei.

A bajor kormányfő közölte: a magyar kormánypártnak nincs többé helye az Európai Néppárt közösségében. Nem először fejezi ki, hogy véget ért a Fidesz és a CSU közötti jó kapcsolat.

Szerinte párttársait csak a miniszteri székek érdeklik.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Twitter megosztás Google+ megosztás