+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. március 29. vasárnap, 17:01
Aki már átesett rajta, nagyon valószínűtlen, hogy két éven belül újra elkapja vagy megfertőz másokat.

Ígéretes bejelentést tett a napokban a dán Állami Szérumintézet: kifejlesztettek egy koronavírus-tesztet, amellyel megállapítható, hogy az adott személy elkapta-e korábban a vírust.

 

A teszt abban különbözik a világ számos pontján fejlesztett tesztektől, hogy

 

használatával nem azt tudhatjuk meg, hogy fertőzöttek vagyunk-e, hanem hogy átestünk-e már a vírus okozta megbetegedésen.

 

Az új teszt a szervezetünk koronavírus elleni antitesteinek szintjét méri egy ujjbegyből vett vérminta alapján, ha pedig valaki már átesett a betegségen és bizonyos szint felett van az antitesteinek száma, körülbelül két évig nagyon nehéz újra megfertőződnie vagy másoknak átadnia a fertőzést.

 

Karen Angeliki Krogfelt orvosi mikrobiológus-professzor szerint a teszt sokkal gyorsabb és könnyebben elvégezhető, mint a Covid-19-tesztek, az eddigi eredmények pedig kifejezetten pozitívak. A professzor jelenleg a teszt ellenőrzésén dolgozik, amit állítása szerint könnyen lehet majd terjeszteni is, Dániában már a következő hetekben elkezdődhet a széleskörű használata.

 

A nagymértékű használat hatása pedig jelentős lehet:

 

a fertőzésen már átesett, magas antitestszintű emberek minimális kockázattal állhatnak újra munkába, az enyhe tünetekkel érkező betegek esetében pedig sokkal könnyebben meg tudják majd állapítani, hogy melyik részlegen érdemes őket kezelni a kórházakban.

 

Első körben az egészségügyben fogják használatba venni a tesztet, ugyanis ott van rá a legnagyobb szükség, segítségével megelőzhető lehet, hogy a kórházakból gócpontok alakuljanak, mint az történt az olaszországi Bergamóban.

 

Az egyelőre vita tárgya, el lehet-e kapni kétszer a vírust: február végén Oszakában, egy negyvenes éveiben járó nő kétszer is el tudta kapni, nem sokkal később pedig egy dél-koreai nő is hasonlóval szembesült. Egy friss kínai kutatás viszont állatkísérletekből jutott arra, hogy valószínűleg tényleg csak kevés esély van kétszer elkapnunk a koronavírust.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nyolc tagállam nem engedné a német elnökséget tárgyalni az EU-s pénzekről és a jogállamiságról, a Néppárt pedig nagyobb szigort szeretne: kemény tárgyalások lesznek.

Strache egy Bécs melletti jósnőhöz és egy dél-burgenlandi sámánhoz járt rontást levetetni és tanácsot kérni. Nem vicc.

Miért ilyen fontos ez a két találkozó? Milyen hatása lesz a tárgyalásoknak a belarusz helyzetre? És miért pont most találkozott Macron a belarusz ellenzék vezetőjével?

Szerintük a kormánynak nincs jobboldali ellenzéke, ezért.

A Fidesz-közeli elemzőcég közvélemény-kutatással támasztja alá, hogy mára annyi a balliberális médiatúlsúlynak.

Szerdán 717 embert nyilvánítottak gyógyultnak a hatóságok, a járvány azonban még mindig elég gyorsan terjed.

A XII. kerületben nagyon nem nézik jó szemmel, hogy Kovács Gergely a nyilvánosságban kritizálja az önkormányzat működését, még az MSZP-s képviselő is kiakadt emiatt. Megkérdeztük, hogy mi történt!

A hét kérdése

Két tévéinterjú, esszé, nyílt levél, egy uniós biztos lemondatása. Orbán Viktor még saját rajongóit is meglepte, hogy ennyire aktív lett a médiában. Mi folyik itt?

Azért ide elnéznénk

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Vitatható ökopolitika Schiffer Andrással október 3-án.

Ezt is szerettétek

A tíz, legrövidebb idő alatt helyes megfejtést beküldő versenyző iskolája egy-egy nagy értékű okosbútorral lesz gazdagabb.

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Twitter megosztás Google+ megosztás