Egy új gyorsteszt megmondja, hogy átestünk-e már a koronavíruson

Szerző: Varsányi Bence
2020.03.29. 17:01

Aki már átesett rajta, nagyon valószínűtlen, hogy két éven belül újra elkapja vagy megfertőz másokat.

Egy új gyorsteszt megmondja, hogy átestünk-e már a koronavíruson

Ígéretes bejelentést tett a napokban a dán Állami Szérumintézet: kifejlesztettek egy koronavírus-tesztet, amellyel megállapítható, hogy az adott személy elkapta-e korábban a vírust.

A teszt abban különbözik a világ számos pontján fejlesztett tesztektől, hogy

használatával nem azt tudhatjuk meg, hogy fertőzöttek vagyunk-e, hanem hogy átestünk-e már a vírus okozta megbetegedésen.

Az új teszt a szervezetünk koronavírus elleni antitesteinek szintjét méri egy ujjbegyből vett vérminta alapján, ha pedig valaki már átesett a betegségen és bizonyos szint felett van az antitesteinek száma, körülbelül két évig nagyon nehéz újra megfertőződnie vagy másoknak átadnia a fertőzést.

Karen Angeliki Krogfelt orvosi mikrobiológus-professzor szerint a teszt sokkal gyorsabb és könnyebben elvégezhető, mint a Covid-19-tesztek, az eddigi eredmények pedig kifejezetten pozitívak. A professzor jelenleg a teszt ellenőrzésén dolgozik, amit állítása szerint könnyen lehet majd terjeszteni is, Dániában már a következő hetekben elkezdődhet a széleskörű használata.

A nagymértékű használat hatása pedig jelentős lehet:

a fertőzésen már átesett, magas antitestszintű emberek minimális kockázattal állhatnak újra munkába, az enyhe tünetekkel érkező betegek esetében pedig sokkal könnyebben meg tudják majd állapítani, hogy melyik részlegen érdemes őket kezelni a kórházakban.

Első körben az egészségügyben fogják használatba venni a tesztet, ugyanis ott van rá a legnagyobb szükség, segítségével megelőzhető lehet, hogy a kórházakból gócpontok alakuljanak, mint az történt az olaszországi Bergamóban.

Az egyelőre vita tárgya, el lehet-e kapni kétszer a vírust: február végén Oszakában, egy negyvenes éveiben járó nő kétszer is el tudta kapni, nem sokkal később pedig egy dél-koreai nő is hasonlóval szembesült. Egy friss kínai kutatás viszont állatkísérletekből jutott arra, hogy valószínűleg tényleg csak kevés esély van kétszer elkapnunk a koronavírust.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek