+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2021. február 19. péntek, 08:10
Ennek oka, hogy a nyércek is megfertőződhetnek a koronavírussal, és emiatt fennáll a veszély, hogy később tőlük is elkaphatjuk a vírust.

Még tavaly novemberben járta be a hír a világsajtót, hogy Dániában találtak olyan nyérceket, amelyek elkapták a kínai koronavírust, ezért több nyércfarm állatállományát elpusztították, majd eltemették, de mivel az így eltemetett nyércek beszennyezték volna az ívóvizet, ezért végül kiásták őket és elégették.

 

Miután több tagállamban is jelentettek koronavírusos nyérceket, és készültek olyan tanulmányok, amelyek azt állították, hogy nagyon valószínű, hogy a nyércek megfertőzhetik az embert is, ezért az Európai Bizottság is felkérte az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot (EFSA), illetve az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központot (ECDC), hogy vizsgálják ki a nyércek és a koronavírus kapcsolatát, és fogalmazzanak meg ajánlásokat.

 

A két hatóság közös jelentése pedig elkészült, amiben többek között azt állapítják meg, hogy a bundájukért tartott állatokat is meg kell figyelni, amíg nem zárható ki, hogy a nyércek embereket is megfertőzhetnek a koronavírussal.

 

A jelentés azt javasolja, hogy emiatt meg kell figyelni és monitorozni kell a nyércfarmokat, azaz

 

bizonyos időszakban le kell tesztelni az állományok egy részét, míg a tetemeket minden esetben le kell tesztelni és alaposabban kivizsgálni a halál okát.

 

A jelentés emellett azt is tanácsolja, hogy a fertőzött nyércekben található vírus genomszekvenciáját a kutatók osszák meg egymással.

 

Az állomány tesztelését azért is ajánlja a két hatóság a közös jelentésben, hogy az esetleges fertőzött állatokat hamarabb kiszúrják, mint ahogy tüneteket kezdenének el produkálni az állatok.

 

A jelentés szerint Európában nyolc tagállamban összesen 400 nyércfarmon mutatták már ki a vírus jelenlétét. A legtöbbet Dániában, ott 290 nyércfarmon mutatták ki a kínai koronavírust az állatok között, de ezenkívül Hollandiában, Görögországban, Svédországban, Spanyolországban, Litvániában, Olaszországban és Franciaországban is kimutatták már a nyércek szervezetében a vírust.

 

Dánia – ami korábban a világ legnagyobb nyércbunda-exportőre volt – még novemberben rendelte el az országban található teljes állomány, több mint 15 millió nyérc elpusztítását, miután attól tartottak, hogy a nyércek miatt mutálódhat a vírus, ami akár veszélyzetetné a vakcinák hatásosságát.

 

NYITÓKÉP: Kary Nieuwenhuis / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás