Az Európai Bizottság a nyérceket is teszteltetné koronavírusra

2021.02.19. 08:10

Ennek oka, hogy a nyércek is megfertőződhetnek a koronavírussal, és emiatt fennáll a veszély, hogy később tőlük is elkaphatjuk a vírust.

Az Európai Bizottság a nyérceket is teszteltetné koronavírusra

Még tavaly novemberben járta be a hír a világsajtót, hogy Dániában találtak olyan nyérceket, amelyek elkapták a kínai koronavírust, ezért több nyércfarm állatállományát elpusztították, majd eltemették, de mivel az így eltemetett nyércek beszennyezték volna az ívóvizet, ezért végül kiásták őket és elégették.

Miután több tagállamban is jelentettek koronavírusos nyérceket, és készültek olyan tanulmányok, amelyek azt állították, hogy nagyon valószínű, hogy a nyércek megfertőzhetik az embert is, ezért az Európai Bizottság is felkérte az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot (EFSA), illetve az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központot (ECDC), hogy vizsgálják ki a nyércek és a koronavírus kapcsolatát, és fogalmazzanak meg ajánlásokat.

A két hatóság közös jelentése pedig elkészült, amiben többek között azt állapítják meg, hogy a bundájukért tartott állatokat is meg kell figyelni, amíg nem zárható ki, hogy a nyércek embereket is megfertőzhetnek a koronavírussal.

A jelentés azt javasolja, hogy emiatt meg kell figyelni és monitorozni kell a nyércfarmokat, azaz

bizonyos időszakban le kell tesztelni az állományok egy részét, míg a tetemeket minden esetben le kell tesztelni és alaposabban kivizsgálni a halál okát.

A jelentés emellett azt is tanácsolja, hogy a fertőzött nyércekben található vírus genomszekvenciáját a kutatók osszák meg egymással.

Az állomány tesztelését azért is ajánlja a két hatóság a közös jelentésben, hogy az esetleges fertőzött állatokat hamarabb kiszúrják, mint ahogy tüneteket kezdenének el produkálni az állatok.

A jelentés szerint Európában nyolc tagállamban összesen 400 nyércfarmon mutatták már ki a vírus jelenlétét. A legtöbbet Dániában, ott 290 nyércfarmon mutatták ki a kínai koronavírust az állatok között, de ezenkívül Hollandiában, Görögországban, Svédországban, Spanyolországban, Litvániában, Olaszországban és Franciaországban is kimutatták már a nyércek szervezetében a vírust.

Dánia – ami korábban a világ legnagyobb nyércbunda-exportőre volt – még novemberben rendelte el az országban található teljes állomány, több mint 15 millió nyérc elpusztítását, miután attól tartottak, hogy a nyércek miatt mutálódhat a vírus, ami akár veszélyzetetné a vakcinák hatásosságát.

NYITÓKÉP: Kary Nieuwenhuis / Flickr

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek