Több milliárd euró közpénz ment már el koronavírus-tesztekre Ausztriában, két nagy labor a nyertes

Szerző: Kósa András
2022.02.16. 08:15

Statisztikailag minden osztrákot 32-szer leteszteltek már koronavírusra, az oltás költségei ennek töredékét teszik ki – írta a Kronen Zeitung.

Több milliárd euró közpénz ment már el koronavírus-tesztekre Ausztriában, két nagy labor a nyertes

Tavaly és a megelőző évben csak a központi költségvetésből összesen legkevesebb 2.6 milliárd eurót költöttek koronavírustesztekre Ausztriában, arról viszont nincs központi statisztika, hogy az egyes tartományok, vagy helyi önkormányzatok, magáncégek ezen felül mennyit fordítottak tesztelésre saját büdzséjükből – írta a Kronen Zeitung.

Az osztrák lap szerint az ország méltán tekinthető „a tesztelés világbajnokának”, hiszen naponta nagyságrendileg fél millió tesztet végeznek el

– ehhez képest, a 444.hu szerint például hétfőn Magyarországon összesen 7685 tesztelés történt.

A teszteknek természetesen ára is van. Tavaly 1.6 milliárd eurót fizetett a központi költségvetés a pénzügyminisztérium szerint erre a célra, idén 1.3 milliárddal kalkulálnak, de ebben nincs benne az a szám, amit az iskolai tesztelésekre költenek, mert ez a pénzt az egészségügyi minisztérium költségvetéséből megy majd. A tesztek túlnyomó többségét egyébként Bécsben végzik.

A Kronen Zeitung szerint a járvány kitörése óta nagyságrendileg 97 millió PCR-, és 189 millió antigén tesztet végeztek el az országban,

ez olyan, mintha minden osztrákot 32-szer leteszteltek volna.

A tesztelések nagy részét két magánlabor, a Lifebrain és a Novogena végzi, így értelemszerűen az értük kifizetett pénz is jórészt nálunk landolt.

A Kronen Zeitung szerint ehhez képest

az oltásokra töredékét költötték az osztrák költségvetésből:

2021-ben 470 millió eurót, idénre pedig – február 5-től kötelező az oltás – 750 millió eurót terveznek.

NYITÓKÉP: PCR-teszt. Fotó: Claude Truong-Ngoc / Wikimedia Commons - cc-by-sa-4.0

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek