Védőfelszerelés kell a koronavírusban elhunytak temetéséhez

Szerző: Hutter Marianna
2020.03.16. 16:10

Sajnos a koronavírusnak már Magyarországon is van áldozata, ezért megkérdeztük az illetékes minisztériumot, vannak-e speciális szabályok a temetésre. Vannak.

Védőfelszerelés kell a koronavírusban elhunytak temetéséhez
Az új koronavírusban elhunytak szállítása, temetése és hamvasztása során a fertőző betegeknél használandó védőfelszerelést kell alkalmazni, melyet a temetkezési szolgáltatást nyújtónak kell biztosítania

– ezt válaszolta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az Azonnali azzal kapcsolatos kérdésére, milyen különleges intézkedésekre van szükség ebben az esetben. Kérdésünk szomorú apropója, hogy vasárnap elhunyt az első koronavírusos beteg Magyarországon.

Fertőz-e még egy holttest?

Az Emmi erre a kérdésre azzal kezdte válaszát: az új koronavírus (COVID-19) – hasonlóan az influenzához és más légúti kórokozókhoz – leginkább cseppfertőzéssel terjed, azaz a fertőzött ember köhögése, tüsszentése során a levegőbe kerülő, a kórokozót tartalmazó nyálcseppek, légúti partikulumok kerülnek a közelben álló másik ember orrára, szájára, esetleg tüdejébe. Terjedésének másik módja az, ha egy ember a kórokozót tartalmazó nyálcseppekkel, légúti partikulumokkal szennyezett felületek vagy tárgyak érintése után kezével a saját orrához, szájához vagy szeméhez nyúl.

„A fentieknek megfelelően az elhunyt általános felszíni fertőtlenítését követően az új koronavírus tovább terjedésétől jelen tudásunk szerint nem kell tartani,

ezért a fertőző betegségben elhunytakra vonatkozó általános rendelkezéseken túl egyéb intézkedés megtétele nem indokolt az új koronavírus-fertőzés következtében elhunytak esetében”

– írta az Emmi.

Egyébként az új koronavírussal fertőzött elhunyt holttestének szállítása során a temetőkről és a temetkezésről szóló kormányrendelet fertőző betegségben elhaltak szállítására vonatkozó rendelkezéseinek megfelelően kell eljárni. Utóbbi például az alábbiakra tér ki:

+ a halottszállító figyelmét külön erre a célra rendszeresített piros színű űrlap használatával kell felhívni arra, ha az elhunyt fertőző betegségben halt meg,

+  a fertőző betegségben elhunytak testének szállítása után a kocsit azonnal kell fertőtleníteni,

+  míg általánosságban egy elhunyt földbe temetéshez olyan koporsóanyag vagy kegyeleti termék nem használható, amely veszélyezteti a környezetet, ez a fertőző betegségben meghalt személyekre nem vonatkozik.

Hétfőn reggel 9 óráig egyébként 39 magyarországi fertőzöttről, egy elhunytról és egy gyógyult betegről számolt be a koronavírussal kapcsolatos hivatalos kormányzati honlap, ám világszerte már több mint 6500-an haltak bele az új betegségbe.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek