+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. március 16. hétfő, 08:25
A koronavírus ellen nem lesz elég a sok plakát. Ide egészségügy és tényleges kormányzat kéne, ami Tajvanban vagy Szingapúrban látható.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Most ott tartunk, hogy minden ország a járvány terjedését akarja feltartóztatni – és

 

a számokat látva bizonyosan kijelenthető: minden európai ország későn lépett.

 

Tajvan és Szingapúr Kína mellett is minimálisra csökkentette a járványt

 

Ha összehasonlítjuk az eddigi európai számokat a tajvaniakkal vagy szingapúriakkal, látható: a 23 milliós Tajvanon eddig összesen egy halott van és 59 fertőzött; Szingapúrban kevesebb, mint 230 fertőzött van (a kormány információs honlapján valamennyi esetnél pontosan le van írva, miről van szó, helyi fertőzött-e, vagy behozta-e máshonnan).

 

A két délkelet-ázsiai ország példája azt mutatja: egy válság idején igenis kellenek a drasztikus (ha tetszik: autoriter) intézkedések, mindkét ország az első vuhani hírek után gyakorlatilag krízisüzemmódba kapcsolt (így tett amúgy a repülőjáratok lemondásával Olaszország is, csak sajnos más európai államok nem követték azonnal),

 

mindkét ország olyan módon ellenőrizte lakosai egészségügyi állapotát és mozgását, amely Európában a jogi környezet miatt most se lenne lehetséges (pedig szükséges volna),

 

és mindkét országban mind a fegyelemnek, mind a köz- és magánhigiéniának jelentős kultúrája van (Szingapúrban alapjáraton is több tízezer dolláros büntetést lehet kapni a legkisebb szemetelésért is, nagyon helyesen).

 

Mit mutat mindez? Egy járvány idején szükségesek a rendkívüli intézkedések, ha tetszik: ilyenkor tényleg megmutatkozik, ki a szuverén, és ki nem.

 

Magyarország nem szuverén

 

Például Magyarország kormányfője nem szuverén, a kormány láthatóan nem ura a helyzetnek, és továbbra is úgy hiszi: a vírust is meg lehet állítani azzal, ha kiküldik bunkózni Kovács Zoltánt az újságírókkal, amint történt az a vasárnapi ún. „tájékoztatás” alkalmával. Amint a múlt héten egy cikkben meg is írtam már: most látható, hogy a magyar állam csak addig tud erősnek mutatkozni, amíg az ellenségei virtuálisak, elvégre se „Brüsszel”, se „Soros György” mint veszély nem létezik, így se beléjük rúgni, se őket retorikailag naponta hatszor legyőzni nem nagy teljesítmény. Mihelyt azonban valós veszély jelentkezik, a szuverén meztelen lesz.

 

Itt a kormányzati arrogancia, az államfői kussolás, a miniszterelnöki lelécelés Belgrádba (ahol mi másról, mint a migrációról cserélt eszmét Aleksandar Vučić-tyal vasárnap) csak napról napra teszi világosabbá, amit eddig is lehetett azért tudni: a magyar állam egy papírmasé, amely plakátokat tud adni, de se egészségügy, se járványügy, se gazdasági segélycsomag nincs,

 

azaz tényleg a Csíksomlyói Szűz Máriában tessék bízni ezentúl, de ne Az Erős, Szuverén Magyar Államban.

 

Amikor nem kerítést kell építeni egy olyan veszéllyel szemben, amit Sebastian Kurz a macedón-görög határon, majd Angela Merkel a török kormánnyal megegyezve már eleve meg is oldott, vagy amikor nem vénemberekbe kell rugdosni plakátokon, kiderül: nincs semmi ereje ennek a magyar államnak.

 

A kormányzaton két dolog látszik ma: fogalmuk nincs, mit kéne tenniük egy olyan igazi válság közepette, mint amilyen most kibontakozik (és a gazdasági recesszióról még nem is beszéltünk), mert itt még azt se látja, honnan tudna a „Mészáros Lőrinc” nevű fantom állami pénzt szerezni.

 

Az, hogy a kelet-európai maffiaállamok ennyire nevetségesen autoriterek, egyrészről jó hír, másrészről persze meg nagyon veszélyes, elvégre tényleg ki vagyunk szolgáltatva (már akik a válságot, velem ellentétben, Magyarországon vészelik át) egy olyan kormánynak, amely

 

jelenleg legfeljebb a stadionokat tudná megnyitni a heteken belül akár több tízezresre duzzadó megbetegedettek előtt.

 

Szomorú nézni azt is, hogy Orbán egyetlen emberrel egyeztetett a szomszédos országok közül kétoldalúan: Szerbia szuverén urával, Aleksandar Vučić-tyal, akinek meg annyi jut eszébe, hogy államtitokká (!) nyilvánítja, hány lélegeztetőgép is van a szétrohadt országában.

 

Ezt a cikket és még sok mást már reggel hétkor a postaládájukba kapták azok, akik feliratkoztak a Reggeli feketére, az Azonnali heti háromszori hírlevelére. Iratkozz fel te is, hogy ne maradj le semmiről! Ha Techet Pétertől olvasnál több cikket, ide kattints!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Schiffer Andrással és Böcskei Balázzsal azt jártuk körbe, mit jelent a magyar Eb-szereplés a focinkra nézve, és hogyan bántak a magyar szurkolókkal Münchenben. Podcast!

Miután Németországot meghódította már az ausztropop, ideje betörnie Magyarországra is.

Az Európai Tanács csütörtöki ülésén a holland miniszterelnök felvetette, hogy Magyarországnak távoznia kellene az EU-ból, ami cselekvésre ösztönözte a DK miniszterelnök-jelöltjét.

Hadházy az Azonnali Karácsony-interjújára reagált: szerinte a korrupcióval szemben nem
lehet pragmatikusnak lenni.

A Lukasenka-ellenes bloggert még az elnökválasztási kampányban tartóztatták le a közrend súlyos megsértésének vádjával – akár 15 évet is kaphat.

Az ostravai kórház covidosztályán dolgozók három hónapon keresztül szedték az Imunor nevű gyógyszert, és alig betegedtek meg közülük.

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

A Parlament és Lánchíd kötötti ideigelenes pihenőparkban átalakíthatsz egy parkolót. Pályázz augusztus 10-ig!

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás