+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2020. március 15. vasárnap, 17:38
Mi lenne, ha nem lenne koronavírus, és megtartanák a március 15-i bulikat? Alternatív március 15-i sorozatunkban elsőként a miniszterelnök aktuális világmagyarázatát képzeljük el, egyenesen a Múzeumkertből!

Figyelem, ez egy képzelt riport! Idén a koronavírus miatt lemondták a március 15-i rendezényeket. Ez a cikk arról szól, hogy elképzeltük: milyen lett volna Orbán Viktor beszéde, ha megtartotta volna.

 

Őszintén szólva nem tudtam, mit várhatok Orbán Viktor idei március 15-i produkciójától: amikor legutóbb volt szerencsém élőben látni a főnököt épp egy évvel ezelőtt, akkor a szakértők épp azt fejtegették, hogy ez már a konszolidáció eljövetele, hiszen magához képest alig migránsozott, és Brüsszel sem nagyon került szóba. Azóta persze sok adómentesen főzött pálinka folyt le az ország torkán: lement például egy őszi önkormányzati választás, ami miatt úgy tűnik, mintha újra létezne értelmezhető magyar ellenzék, a miniszterelnök pedig csak nem akar konszolidáltabb hangot megütni az Európai Unió nevű terrorszervezettel szemben.

 

De hát ez mégis csak március 15-e, ilyenkor az ellenzék szapulása helyett Petőfi Sándor és társai hőstetteire kell emlékezni, de a Múzeumkert környéke jó magyar hagyományok szerint mégis inkább az évi rendes szeánsz miatt telt meg, hiszen ilyenkor az egész országból busszal érkeznek az emberek, hogy végre kicsit személyesen hozzájuk is szóljon vezetőjük.

 

„A márciusi ifjaktól megtanultuk: a tömegnek ereje van. Olyan ereje, amire nem mondhat nemet se keleti, se nyugati birodalom,

 

olyan ereje, ami nem az egyének erejéből adódik össze, hanem valami mindennél nagyobbá válik” – kezdte szokásos gondolatait a miniszterelnök, utalva ezzel az EU-ra és a Szovjetunióra, a közönség pedig jól láthatóan minden szavával egyetértett.

 

Persze hogyne értene, hiszen Orbán az elmúlt harminc évben tökéletesre csiszolta a Nagy Dolgok Kijelentését. Ennek nem csak az köszönhető, hogy konkrét ügyek helyett inkább csak általános igazságokat jelent ki a világról. Egy olyan világról, amiben a magyarok folyamatosan a szabadságukért csúsznak-másznak, de valamikor majd a  jövőben most már tényleg nyernek.

 

„A magyar már csak olyan, hogy ha el is próbálják taposni, csak erősebbé válik:

 

ez volt, amikor elzavartuk a Habsburgokat, és ez, amikor elzavartuk a kommunistákat.

 

És ez lesz mindig, ha idegen hatalom úgy érzi, megmondhatja nekünk, hogyan éljük az életünket” – fejtegette tovább.

 

„Persze erről ne a spekulánsokat kérdezzék! Ha az ő számításaik lennének helyesek, ma már hazátlan nemzet lennénk, migránsokkal töltenénk fel a munkahelyeket, és megszorításokból próbálnánk visszafizetni a hitelt az IMF-nek. És látják, kedves barátaim, mégis itt vagyunk, és lassan ott tartunk, hogy irigykedve nézik a sikereit ennek a kis országnak” – hangoztatta tovább hőstetteinket.

 

A miniszterelnök szerint erőnket például 1848-ból is nyerhetjük, hiszen most is hasonló helyzet van: be akarnak minket olvasztani egy olyan rendszerbe, ami nem a miénk, és ami nem a magyarok kedvére való.

 

Ezzel az útravalóval zárult le a félórás miniszterelnöki beszéd, ami után tényleg csak az nem ment haza lánglelkű forradalmárként, akinek nincs is lelke hozzá. Aki ezt hallotta, az simán sutba dobta a Mekis terveit egy jó kis lángosért, lemondta a tengerparti nyaralását egy jó kis Balcsiért, és eldobta a hülye jogállamiságot egy jó kis illiberális demokráciáért.

 

Nyilvánvalóan Batthyány Lajos is valami ilyesmit képzelt el annak idején, csak neki még nem voltak olyan hű fegyverhordozói, mint Mészáros Lőrinc.

 

MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Jaroslav Haščák őrizetbe vételével Szlovákia legnagyobb, kilenc éve húzódó korrupciós botrányában is áttörés jöhet.

Felesleges, hasznavehetetlen, messzi földön gyártott ajándéktárgyak helyett kultúrértékkel bíró, elvitathatatlan funkcionalitású és finom dolgot a fa alá!

Dúró Dóráék jöttek, égettek, sepregettek, hazamentek az Erdéllyel való egyesülésről szóló román nemzeti ünnep napján.

A Fidesz évtizedes sikerének két alapeleme terén is komoly kihívásokkal néz szembe a járvány miatt Orbán Viktor. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

Mostantól december 24-ig minden egyes nap adunk egy karácsonyi ajándéktippet. Kreatívat, jót, webáruházmenteset.

Ivan Korčok a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet véleménye.

Erről számolt be az ENSZ segélyezésért felelős vezetője, aki jövőre 35 milliárd dollárból akar segíteni a rászorulókon.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás