+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2020. március 15. vasárnap, 17:38
Mi lenne, ha nem lenne koronavírus, és megtartanák a március 15-i bulikat? Alternatív március 15-i sorozatunkban elsőként a miniszterelnök aktuális világmagyarázatát képzeljük el, egyenesen a Múzeumkertből!

Figyelem, ez egy képzelt riport! Idén a koronavírus miatt lemondták a március 15-i rendezényeket. Ez a cikk arról szól, hogy elképzeltük: milyen lett volna Orbán Viktor beszéde, ha megtartotta volna.

 

Őszintén szólva nem tudtam, mit várhatok Orbán Viktor idei március 15-i produkciójától: amikor legutóbb volt szerencsém élőben látni a főnököt épp egy évvel ezelőtt, akkor a szakértők épp azt fejtegették, hogy ez már a konszolidáció eljövetele, hiszen magához képest alig migránsozott, és Brüsszel sem nagyon került szóba. Azóta persze sok adómentesen főzött pálinka folyt le az ország torkán: lement például egy őszi önkormányzati választás, ami miatt úgy tűnik, mintha újra létezne értelmezhető magyar ellenzék, a miniszterelnök pedig csak nem akar konszolidáltabb hangot megütni az Európai Unió nevű terrorszervezettel szemben.

 

De hát ez mégis csak március 15-e, ilyenkor az ellenzék szapulása helyett Petőfi Sándor és társai hőstetteire kell emlékezni, de a Múzeumkert környéke jó magyar hagyományok szerint mégis inkább az évi rendes szeánsz miatt telt meg, hiszen ilyenkor az egész országból busszal érkeznek az emberek, hogy végre kicsit személyesen hozzájuk is szóljon vezetőjük.

 

„A márciusi ifjaktól megtanultuk: a tömegnek ereje van. Olyan ereje, amire nem mondhat nemet se keleti, se nyugati birodalom,

 

olyan ereje, ami nem az egyének erejéből adódik össze, hanem valami mindennél nagyobbá válik” – kezdte szokásos gondolatait a miniszterelnök, utalva ezzel az EU-ra és a Szovjetunióra, a közönség pedig jól láthatóan minden szavával egyetértett.

 

Persze hogyne értene, hiszen Orbán az elmúlt harminc évben tökéletesre csiszolta a Nagy Dolgok Kijelentését. Ennek nem csak az köszönhető, hogy konkrét ügyek helyett inkább csak általános igazságokat jelent ki a világról. Egy olyan világról, amiben a magyarok folyamatosan a szabadságukért csúsznak-másznak, de valamikor majd a  jövőben most már tényleg nyernek.

 

„A magyar már csak olyan, hogy ha el is próbálják taposni, csak erősebbé válik:

 

ez volt, amikor elzavartuk a Habsburgokat, és ez, amikor elzavartuk a kommunistákat.

 

És ez lesz mindig, ha idegen hatalom úgy érzi, megmondhatja nekünk, hogyan éljük az életünket” – fejtegette tovább.

 

„Persze erről ne a spekulánsokat kérdezzék! Ha az ő számításaik lennének helyesek, ma már hazátlan nemzet lennénk, migránsokkal töltenénk fel a munkahelyeket, és megszorításokból próbálnánk visszafizetni a hitelt az IMF-nek. És látják, kedves barátaim, mégis itt vagyunk, és lassan ott tartunk, hogy irigykedve nézik a sikereit ennek a kis országnak” – hangoztatta tovább hőstetteinket.

 

A miniszterelnök szerint erőnket például 1848-ból is nyerhetjük, hiszen most is hasonló helyzet van: be akarnak minket olvasztani egy olyan rendszerbe, ami nem a miénk, és ami nem a magyarok kedvére való.

 

Ezzel az útravalóval zárult le a félórás miniszterelnöki beszéd, ami után tényleg csak az nem ment haza lánglelkű forradalmárként, akinek nincs is lelke hozzá. Aki ezt hallotta, az simán sutba dobta a Mekis terveit egy jó kis lángosért, lemondta a tengerparti nyaralását egy jó kis Balcsiért, és eldobta a hülye jogállamiságot egy jó kis illiberális demokráciáért.

 

Nyilvánvalóan Batthyány Lajos is valami ilyesmit képzelt el annak idején, csak neki még nem voltak olyan hű fegyverhordozói, mint Mészáros Lőrinc.

 

MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kifejezés a Szovjetunió által megszállt területek határzárára, és a kelet-nyugati világ között feszülő ideológiai ellentétre egyaránt utalt. De honnan származik ez a név?

A bölcsődéket nyitva hagyják, de lehet, hogy később bezárják. A virágboltok nőnap után zárnak, míg „az élethez nem szükséges” szolgáltatások már hétfőtől.

Szakszervezeti sikerrel zárult a kedd óta tartó határozatlan idejű sztrájk a makói gumigyárban.

A magyar külügyminiszter a szlovák állampolgársági törvényről is tárgyalt egy szlovákiai magyar parlamenti képviselővel Révkomáromban, erre vár Szlovákia magyarázatot.

Eddig csak a politikusok kritizálták a brexit miatt kialakult különleges helyzetet Észak-Írországban, most már egységpárti fegyveresek is kifejezik a nemtetszésüket.

Mindent megpróbált a derék Orbán, de nem lehet segíteni annak, a' ki maga is nem akarja.

Az IDEA Intézet kutatása szerint egy most vasárnapi választáson 39 százalékot kapna az ellenzék, a Fidesz-KDNP csak 36-ot. Az ellenzék legnépszerűbb pártja a DK, a Jobbik pedig már megelőzte a Momentumot.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás