Mi lesz a két nagy nyári sporteseménnyel?

Szerző: Fekő Ádám
2020.03.11. 07:55

Hivatalosan még az olimpiát és a foci-Eb-t sem halasztották el, de egyre valószínűbb, hogy hamarosan ezt is bejelentik.

Mi lesz a két nagy nyári sporteseménnyel?

Mostanra már nyíltan arról szólnak a hírek, hogy a koronavírusból világjárvány lesz, és az eddigi adatok alapján valószínűleg tényleg csak lassítani lehet a már most ezrek halálával járó vírust. Ez látványosan kihat a sportéletre is: Olaszországban zártkapus focimeccsek voltak, mostanra pedig szüneteltették is a bajnokságot, Bulgáriában annyira nem engednek embereket focimeccsre, hogy a minket érintő pótselejtezőt is zártkapussá tették, Szlovákiában pedig például két hétre zártak le minden hokiarénát és stadiont.

Mivel többek közt Orbán Viktor is arra számít, hogy a járvány júniusra fog tetőzni, felvetődik a kérdés, hogy mi lesz azzal a két sporteseménnyel, ami külön-külön kötné le pár hétre kicsit a világot nyáron: az labdarúgó Európa-bajnoksággal, és az idén Tokióban rendezett Olimpiával.

Csupa rossz hírünk van.

Olimpia

A Wall Street Journalnak a szervezőbizottság tagja, Takashi Harujuki elsőként beszélt nyíltan arról, hogy bőven benne van a tokiói olimpia eltolása: bár egyelőre úgy készülnek, hogy lesz rendezvény július végén, hiszen a testület az utolsó ülését még a járvány robbanása előtt tartotta decemberben, ha valami probléma lenne, valsózínűleg egy vagy két évvel halasztanák el.

Azért egy évvel, mert így nem ütne az olimpia más nagy eseményeket. Az biztos, hogy nézők nélkül nem fogják megtartani, hiszen iszonyatos bevételkiesést jelentene.

Hasimoto Szejko, a kormány olimpiaügyi minisztere legutóbb  úgy nyilatkozott, hogy Japán az eddigi terveknek megfelelően készül a nyári játékokra, s úgy fogalmazott, hogy az olimpia lemondása vagy elhalasztása elfogadhatatlan lenne a sportolók számára.

Foci-Eb

Jöjjön a Magyarországot jobban érintő kérdés: az Európa-bajnokság logisztikája a szokásosnál is bonyolultabb, hiszen nem egy ország rendezi, hanem tizenkét európai városban tartják Londontól egészen Bakuig. Minket közvetlenül érint, hiszen három meccset Budapesten játszanának a résztvevők. Talán a bonyolult helyzet miatt is tűnik magabiztosabbnak a korábbi időpont ellenére az UEFA: a szövetség kedden röviden annyit reagált az elmaradásról vagy elhalasztáról szóló hírekre, hogy 

„A 2020-as Eb június 12-én elkezdődik Rómában”, a tervezett menetrendet pedig nem kell módosítani.

Azért azon sokan meglepődtek, hogy a sportszervezet ennyire biztos abban, hogy júniusban egy jelenleg karantén alatt lévő országban fognak nemzetközi meccset rendezni, de úgy tűnik, a nemzeti szövetségek sem örülnek neki: több egyelőre meg nem nevezett szövetség is arra kérte az UEFA-t, halassza el az Eb-t, amire egyelőre annyi választ kaptak, megfontolják.

FOTÓ: Pixabay

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek