+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. március 6. péntek, 20:50
Azon magyaroknak, akik nem a két magyar lista egyikét ikszelték, nem különösebben számított, hogy az egyes szlovák pártoknak van-e magyar vonatkozásuk.

A múlt szombati szlovákiai választásokon mindkét induló magyar lista elhasalt az ötszázalékos küszöbön, az eddig parlamenti Híd-párt még az állami támogatáshoz szükséges három százalékot se ugrotta meg. De a várakozásai alatt, azaz a négy százalékot se hozva, maradt immáron negyedszerre egy választáson parlamenten kívül a Magyar Közösség Pártja, amelynek nem sok plusz voksot hoztak újsütetű szövetségesei, az Összefogás és a Magyar Fórum. Emiatt ott meg is indult már az egymásra mutogatás.

 

Ami azonban mindenképpen a választások tanulsága, hogy

 

egy egységes magyar párt is – ha a két lista eredményét összeadjuk – csak éppen, hogy ugorta volna meg az öt százalékot,

 

miközben a szlovák szavazók nyolc-tíz százaléka magyar nemzetiségű vagy anyanyelvű. (A magyar anyanyelvűek száma azért nagyobb, mint a nemzetiségé, mert számos romának magyar az anyanyelve.) Azaz a magyarok egy jelentős része szlovák pártot ikszelhetett.

 

A szlovákiai Focus közvélemény-kutató a Markíza magántelevízió számára meg is mérte, hogy kire szavazhattak a magyar szavazók. A versenyt itt a Magyar Közösségi Összefogás nyerte, de

 

az etnikai párt is csak legfeljebb minden második magyar tetszését nyerte el.

 

Bugár Béla pártja viszont csak a magyarok ötödének kellett. Mivel a Robert Ficoval, majd Peter Pellegrinivel való közös kormányzás miatt a Híd liberális szlovák szavazói már 2016-ban leléptek, Bugár legfeljebb abban bízhatott, hogy a pártot a romák és a ruszinok – akik között hagyományosan erősebb – elég számban választják. De látható, ez sem volt elég.

 

És ezután jönnek a szlovák pártok:

 

a magyarok 30 százaléka szlovák listát ikszelt.

 

Az, hogy egy párt mennyire tartotta fontosnak a kisebbségi ügyeket, egyáltalán folytatott-e magyarnyelvű kampányt is, kevéssé látszik befolyásolni a magyarokat.

 

Tíz százalékuk a választást megnyerő OĽaNO-ra szavazott. A pártnak Grendel Gábor személyében van ugyan magyar nemzetiségű vezető politikusa, de Grendel nem különösebben profilírozta magát kisebbségiként, az Igor Matovič vezette pártnak magyarnyelvű plakátjai se voltak. Azaz aki magyarként rászavazott, vélhetően egyszerűen felült ugyanazon Fico- és korrupcióellenes populizmusra, amely a szlovákoknál is bejött.

 

Majdnem öt százaléknyi magyarnak Fico Smerje tetszett

 

– lehet, ők azok, akik hallgattak Orbán Viktorra, aki már tavaly leszögezte: ő Pellegrininek drukkol. A Smert követi majdnem három százalékkal a jobboldali populista Sme rodina, amelynek szintén nincs magyar politikusa, valamint a neonáci Kotleba-párt, amely azonban be is vitt egy magyart a pozsonyi parlamentbe: Šimkó József rimaszombati polgármester Kotleba listáján szerzett mandátumot, ezzel

 

Grendel Gábor mellett egy neonácik támogatta politikus lesz a másik magyar parlamenter.

 

Azon Progresszív Szlovákiát, amelynek magyar platformja és a listáján több magyar jelöltje is volt, még Andrej Kiska pártja is megelőzte, pedig ők aztán tényleg alig mutattak bármi érdeklődést a magyar ügyek iránt. Kiskára a magyarok 2,5 százaléka, a progresszívokra 2,3 százaléka szavazott.

 

Valamivel egy százalék felett teljesített a magyarok között a neoliberális, EU-szkeptikus SaS, amelynek listáján Filip Mónika személyében volt magyar. A Jó Választás pártnak, amely a szlovákok között se ugrotta meg a parlamenti küszöböt, még az se tett jót, hogy náluk tényleg befutó helyen szerepelt Cséfalvay Katalin: a párt a magyarok között 0,8 százalékot kapott csak.

 

Ami látható, hogy egyrészről a magyarok felének fontos már csak a tiszta etnikai képviselet, és ha még a Hidat is beleszámoljuk, akkor is immáron a magyarok több, mint negyede kész szlovák pártra szavazni. Másrészről pedig

 

a szlovák pártok kapcsán a magyaroknak mindegy, hogy van-e kisebbségi program, kifejezetten magyar jelölt,

 

se a progresszívoknak, se a neoliberálisoknak, se a Jó Választásnak nem hozott ez túl sokat a magyarok között. Azaz aki eldöntötte, hogy szlovák pártra szavaz, az már tényleg kizárólag a szlovák szempontok szerint teszi.

 

NYITÓKÉP: A Progresszív Szlovákia pozsonyi plakátjai szlovákul, de magyarul se értek többet / Bukovics Martin, Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Megyénkénti lebontásban lehet követni, hogy hol mennyire fegyelmezetten maradtak otthon az emberek a koroanvírus-járvány alatt. Mutatjuk.

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője odaszólt az egymással csetepatézó Kínának és az Egyesült Államoknak.

A többségében idős elhunytak mellett egy 48 éves áldozata is lett csütörtök reggelre a járványnak.

A szolidaritási alapból részesülhet Azerbajdzsán, Belarusz, Grúzia, Moldova, Örményország és Ukrajna is, igaz, inkább politikai gesztus ez, mintsem óriási segítség.

A demokratikus szocialista Bernie Sanders szerdán bejelentette, felfüggeszti kampányát és kiszáll a 2020-as demokrata előválasztási versenyből. Vagyis Joe Biden lesz a demokraták elnökjelöltje.

A rendőrség statisztikái alapján az illegális határátlépésre készülők elég fegyelmezettek a járvány miatti válsághelyzet óta.

A jelenlegi korlátozások fenntartását kérte Karácsony Gergely és Szita Károly a kormánytól a maratoni késést és nagyon kevés konkrétumot felmutató sajtótájékoztatón.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás