Nácikat nézni mentem, túrázókat láttam a Kitörés túrán

Szerző: Illés Gergő
2020.02.10. 07:22

Évről évre óriási a vita, hogy tulajdonképpen miről is szól a Kitörés Emléktúra: a hagyományőrzésről és a megemlékezésről, vagy arról, hogy a budai hegyekben több száz náci végre szabadon masírozhat horogkeresztes zászlókkal. A túrát övező médiazajban persze lehetetlen eligazodni, ezért elmentünk, s próbára tettük magunkat a teljesítmánytúrán.

Nácikat nézni mentem, túrázókat láttam a Kitörés túrán

Van, aki a hétvégéjét végigalussza, van, akinek a vasárnapi ebéd a csúcspont, van, aki vásárolni megy, meg nyilván van, aki kihasználta a jó időt és kiruccant valahová. És vagyok én, akinek nyilván nem volt jobb dolga, minthogy elmenjen a Kitörés Emléktúrára szombat éjjel.

De Gergő, akkor most náci lettél, vagy mi?

Előbb bevéded a német AfD-t, most meg ez. Hiszen ez egy náci vonulás, nem egy megemlékezés az elesett katonákért, nem? Ha a Kitörés túrát se kiköpni, se lenyelni nem tudó sajtóra hallgatunk, akkor mindenképpen, ugyanis nem sok újságíró van, aki végig is megy a túrán a februári éjszakában, és csak aztán ítélkezik – innen is üdv Tenczer Gábornak az Indextől, aki viszont végigment, és írt belőle egy baromi jó tudósítást. Szóval a legtöbb sajtós kimegy a Kapisztrán térre bakancsos kopaszokat fotózni, aztán nyomás haza megírni, hogy jajjnácik.

ÉN VISZONT NEM A KAPISZTRÁN TÉREN GYÜLEKEZŐ KOPASZOKRA VOLTAM KÍVÁNCSI, HANEM ARRA, HOGY MILYEN TÖBB SZÁZ EMBERREL EGYÜTT VONULNI A BUDAI HEGYEKBEN. ITT ÉPP A NÉMET HIMNUSZ ÜBERALLES-VERZIÓJA MEGY, SOK VOLT A NÉMET RÉSZTVEVŐ IS.

A POLITIKAI LÖVÉSZÁRKOK KÖZTI CSATAZAJBAN NAGYON RITKÁN HALLANI BÁRMIT IS A TÚLOLDALRÓL. AZ EGYIK OLDALRÓL ÁTNÉZVE CSAK A BŐRFEJŰEK, A MÁSIK OLDALRÓL PEDIG AZ ORDIBÁLÓ ANTIFÁK LÁTSZANAK. HOLOTT ÉN HISZEK ABBAN, HOGY AZ ELŐRE LEGYÁRTOTT MÉDIANARRATÍVÁKNÁL AZ IGAZSÁG KOMPLEXEBB, BE IS NEVEZTEM TEHÁT A KITÖRÉS EMLÉKTÚRA 25 KILOMÉTERES – TEHÁT LEGRÖVIDEBB – TÁVJÁRA.

PUHÁNY VAGYOK, DE 60 KILOMÉTERNYI GYALOGLÁS AZ ÉJSZAKÁBAN KICSIT TÚLMUTAT A KOMFORTZÓNÁMON, IGAZ, A TÖBB SZÁZ ISMERETLENNEL VONULÁS AZ ÉJSZAKÁBAN MÁR 25 KILOMÉTERRE IS ELÉGGÉ NONKOMFORMNAK TŰNT. SÁRGÁVAL A 25 KILOMÉTERES TÁV, AKI A 60-ASRA NEVEZ, AZ VÉGIGMEGY A 25-ÖSÖN IS, MAJD UTÁNA INDUL TOVÁBB SZOMORIG.

Így indultam meg a budai vár felé. Még gyorsan elolvastam azért, miről mit kell gondolni: a túrát szervező Börzsöny Akciócsoport szerint a média sokszor „a hős honvédeink emlékét meggyalázó, kegyeletsértő, tájékozatlanságból fakadó, vagy tudatosan hazug” módon számol be az eseményekről. Egyébként pedig a Kitörést „utoljára Adolf Hitler próbálta megakadályozni”, és „ha neki sem sikerült, akkor a mai vélemény-diktátoroknak sem fog”. (Itt a szervezők arra utalnak, hogy a kitörési kísérletet Hitler soha nem hagyta jóvá, többek között ezért sem januárban kísérletek meg kitörni a védők, mikor még jóval több esélyük lett volna áttörni a szovjet vonalakat.)

Az ellentüntetést szervező Antifa szerint viszont a Börzsöny Akciócsoport „egy náci »túraegylet«”, sőt, a Teljesítménytúrázók Egyesületét – amely bevette a Kitörést a magyarországi teljesítménytúra-naptárba – is „náci vezetésűnek” nevezték. „A »Kitörés túra« egy náci demonstráció. Aki részt vesz rajta, az nevét adja a náci történelemhamisításhoz, a náci eszmék terjesztéséhez” – fogalmaznak az antifasiszták.

Bakancsosok, egyenruhások, civilek

EZEK UTÁN TÉNYLEG NEM TUDTAM, MIT VÁRJAK A BÉCSI KAPU TÉRRE ÉRKEZVE. AHOL DÉLUTÁN NÉGYRE MÁR ALAPOSAN MEGEMELKEDETT A KOPASZEMBER-, FŰZÖTTBAKANCS- ÉS MILITARYRUHA-KONCENTRÁCIÓ, A BUSZON ELŐTTEM ÜLŐ IDŐS PÁR HANGOSAN SOPÁNKODOTT IS, HOGY „HÁT NINCS JOBB DOLGUK?”, MEG HOGY „TE JÓ ISTEN”. A KÉPEN PÉLDÁUL EGY NÉMET TÁRSASÁG LÁTHATÓ, MILITARY-RUHÁT KAPTAK A KICSIK IS.

A KORABELI ÉS KATONAI CUCCOKBA BEÖLTÖZÖTT, MEG A BÜSZKÉN ZÁSZLÓT LENGETŐ HATVANNÉGY VÁRMEGYÉS ARCOK (KÉPÜNKÖN BALRA) MELLETT VISZONT MÉG TÖBBEN VOLTAK AZOK A KITÖRŐK, AKIK SIMA TÚRACUCCBAN VÁGTAK NEKI A 25, 35 VAGY 60 KILOMÉTERES TÁVNAK (KÉPÜNKÖN LÉNYEGÉBEN BÁRHOL MÁSHOL).

AZ EGYENRUHÁSOK AMINT LEHETETT, NEKI IS VÁGTAK A KIHÍVÁSNAK, ŐKET KÉSŐBB KÖVETTÉK A „CIVILEK”, PERSZE SENKI NEM ÚSZTA MEG, HOGY ÁT NE VONULJON A BÉCSI KAPURÓL A KITÖRŐKRE KIABÁLÓ, ÉS HOL CSEH TAMÁST, HOL AZ AMURI PARTIZÁNOK DALÁT LEJÁTSZÓ, PÁR FŐS ANTIFASISZTA CSOPORT ALATT. EZ SENKIT NEM ZAVART KÜLÖNÖSEBBEN, CSAK ITT-OTT HANGZOTT EL, HOGY „ENNYI AGYMOSOTT HÜLYÉT”.

Sok árkot temet be az Ostrom 75-kiállítás

Óriási pozitívum volt viszont a három budai önkormányzat, az I., a II. és a XII. kerület által közösen jegyzett Ostrom 75 utcai kiállítás, mely rendkívül színvonalasan és objektíven, korabeli fotókkal mutatja be a kitörési kísérlet borzalmait. Merthogy minden mítoszépítést félredobva a Kitörés inkább volt egy kegyetlen mészárszék, mintsem valami nagyon hősies helytállás: az azt megkísérlő jó negyvenezer katona egy részét már a Széna téren lemészárolták, több tízezren estek hadifogságba, s csak töredékük, alig több, mint hétszáz ember jutott át a szovjet ostromgyűrűn Szomornál – ami a hatvan kilométeres túra végpontja is egyben. Bővebben a Kitörésről itt egy remek cikk a (régi, tehát olvasható) Origón.

Így a „Dicsőség a hősöknek” szlogen alatt futó emléktúrának hihetetlenül jót tett, hogy az Ostrom 75 utcai pavilonjai több helyen is keresztezték a túra útvonalát: a kezdőpont Kapisztrán téren áll a legnagyobb tárlat – itt több résztvevő is nézegette a kiállítást, de többen beleakadhattak a Széll Kálmán téren és a Városmajorban álló, kisebb tárlatokba is. A közelmúltból nem is emlékszem olyan magyar köztéri politikai-közéleti kiállításra, amely nem mélyítette, hanem inkább betemette volna a politikai árkokat, gondoljunk csak a csapnivalóan propagandisztikusra sikerült, a Terror Háza által összeállított rendszerváltás-tárlatra. Példaértékű, hogy egy ilyen utcai tárlat áll most Budapesten, így mindenkit biztatok arra, hogy nézze meg, amíg kinn van.

DE VISSZA A TÚRÁHOZ: AKI AZT VÁRTA, HOGY A VÁROS BELSŐ TERÜLETEIRŐL KIÉRVE MAJD ELLEPIK A HOROGKERESZTES ZÁSZLÓS VONULÓK A TÚRÁT, NAGYOT KELLETT, HOGY CSALÓDJON: A TÚRÁZÓK JAVARÉSZT CSENDBEN KAPTATTAK FEL A DIÓS-ÁROK MEREDEK EMELKEDŐJÉN A SZÉCHENYI-HEGY FELÉ AZ ELSŐ ELLENŐRZŐPONTHOZ, AHOL EGY ŐSMAGYAR KINÉZETŰ BÁCSI LENGETETT CSUPÁN EGY ÁRPÁDSÁVOS-KETTŐSKERESZTES ZÁSZLÓT, AMELY AZÉRT TOVÁBBRA IS ELÉG MESSZE ÁLL AZ ÖNKÉNYURALMI JELKÉPEKTŐL.

És itt érkeztünk el a túra talán legvitatottabb és legvitathatóbb pontjához: a tematikus ellenőrzőpontokhoz

MINDEN EGYES ELLENŐRZŐPONTNÁL UGYANIS KORABELI KATONARUHÁKBA ÖLTÖZÖTT EMBEREK PECSÉTELTÉK A RÉSZTVEVŐK ELLENŐRZŐ LAPJAIT: A SZÉCHENYI-HEGYEN SOKAN FOTÓZKODTAK AZ SS HALÁLFEJES BRIGÁDJÁNAK EGYENRUHÁJÁBA ÖLTÖZÖTT ÚRIEMBERREL, AHOGYAN A KÉSŐBBI ÁLLOMÁSOKON NÉPSZERŰ FOTÓTÉMÁK VOLTAK A KÜLÖNBÖZŐ MAGYAR, NÉMET ÉS SZOVJET EGYENRUHÁKBA ÖLTÖZÖTT PECSÉTELŐK.

HOGY EZ HOZZÁTETT-E A TÚRA ÉLVEZETI ÉRTÉKÉHEZ? DE MÉG MENNYIRE: AZ ELLENŐRZŐPONTOKAT HIHETETLENÜL PROFIN RAKTÁK ÖSSZE A SZERVEZŐK. AZ ÚJLAKI-HEGYI SZOVJET TEMATIKÁJÚ MEGÁLLÓ A KORABELI RÁDIÓRÓL SZÓLÓ SZOVJET KATONADALOKKAL, A GÉPPUSKAFÉSZEKKEL PÉLDÁUL ANNYIRA JÓL SIKERÜLT, HOGY PÁR PILLANATRA AZ EMBER EL IS FELEJTHETTE, HOGY 2020-BAN JÁR.

DE NEM KEVÉSBÉ VOLT HATÁSOS A 25 KILOMÉTERES SZAKASZ VÉGÉNÉL, A VIRÁGOS-NYEREGNÉL FELHÚZOTT, NÉMET TEMATIKÁJÚ ÁLLOMÁS, AHOL OTTJÁRTAMKOR NEMCSAK NÉMET KATONAINDULÓ, DE EDITH PIAF IS SZÓLT, AHOGYAN A CSACSI-RÉTEN IS JÓ VOLT MEGÁLLNI, AHOL A MAGYAR KIRÁLYI GYALOGEZRED BUDAPEST ŐRZÁSZLÓALJÁNAK PECSÉTJÉT KAPTÁK MEG A RÉSZTVEVŐK.

PERSZE A HAGYOMÁNYŐRZÉS – FŐLEG EGY ILYEN ÁTPOLITIZÁLT RENDEZVÉNYEN – VÉKONY JÉG. MI FÉR BELE EGY VILÁGHÁBORÚS TEMATIKÁRA ÉPÜLŐ TELJESÍTMÉNYTÚRÁBA? OKÉ-E EGY SS-EGYENRUHA JELENLÉTE?

ÉS VAJON MENNYIRE ELFOGADHATÓ, HOGY A HÁRS-HEGYNÉL EGY NÁCI LOBOGÓ MELLÉ HÚZTÁK FEL AZ ELLENŐRZŐPONTOT?

RENDBEN VAN-E A VIRÁGOS-NYEREGNÉL A NÉMET TEMATIKÁJÚ CHECKPOINT HÁTULJÁRA KIAKASZTOTT, MÉRETES ADOLF HITLER-PORTRÉ? SZERINTEM A HAGYOMÁNYŐRZÉSSEL ALAPVETŐEN SEMMI PROBLÉMA, ÉS NEM IS AKAROK HOSSZAS MORALIZÁLÁSBA KEZDENI AZÉRT, MERT ÚRISTEN, LÁTTAM EGY HOROGKERESZTET. MINDENESETRE A TILTOTT ÖNKÉNYURALMI JELKÉPEK ELTŰNÉSE SOKAT SEGÍTENE, HOGY – AZ EGYÉBKÉNT REMEK HANGULATÚ ÉS JÓL SZERVEZETT – KITÖRÉS TÚRA SZALONKÉPESSÉ VÁLJON.

Merthogy a Kitörés túra remek program

RÁADÁSUL AZ IDŐ IS GYÖNYÖRŰ VOLT: A TELIHOLD ÁTVILÁGÍTOTTA A BUDAI ERDŐKET, ANNYIRA, HOGY MÉG FEJLÁMPÁKRA SEM VOLT NAGY SZÜKSÉG. SOKAN KÉSZÜLTEK PERSZE, SZENTJÁNOSBOGARAKKÉNT VILÁGÍTVA MEG AZ ERDŐT.

A TÚRA PEDIG OLYAN ÚTVONALON HALADT VÉGIG, AMIT MINDENKI ISMERHET, AKI KIRÁNDUL(GAT) A BUDAI HEGYEKBEN, MÉGIS, ÉJSZAKA NEM BIZTOS, HOGY LETEKINTETT A VÁROS FÉNYEIRE A KAÁN KÁROLY, VAGY AZ ERZSÉBET KILÁTÓBÓL, VAGY NEM MÁSZOTT MÉG ZIHÁLVA AZ ÚJLAKI-HEGY MEREDEK KAPTATÓJÁN...

 ...FŐLEG NEM TÖBB SZÁZ ISMERETLENNEL.

A TÖBB SZÁZ ISMERETLEN – TIPPRE JÓ 15-20 SZÁZALÉKUK NÉMET, DE AKADTAK BŐVEN SZLÁVOK IS – PEDIG KELLEMES MEGLEPETÉS VOLT: CSAK EGY KISEBB CSAPATTAL TALÁLKOZTAM, AKIK A TÚRÁZÁSHOZ ELENGEDHETETLENNEK TALÁLTÁK A ZSEBHANGFALRÓL NYOMATOTT KÁRPÁTIÁT (GYORSAN ELŐREMENEKÜLTEM). A TÖBBSÉG CSENDBEN MENETELT, MEG-MEGÁLLVA ÉS MÉCSEST GYÚJTVA AZ ÚTBA ESŐ KATONASÍROKNÁL.

VISSZA A CIVILIZÁCIÓBA: A MEGFÁRADT TÚRÁZÓK A HŰVÖSVÖLGYBEN GYORSAN LEROHANTÁK A MÉG NYITVA TARTÓ BÜFÉT IS, AZ ÓVODA ELŐTT NÉMET EGYENRUHÁBAN ÁLL EGY VÁNDOR.

MÉG CSAK KIFEJEZETTEN ÁTPOLITIZÁLT BESZÉLGETÉSEKET SEM KAPTAM EL: EGY MÁR MOSOLYGÓS TÁRSASÁG UNICUMMAL A KEZÉBEN AZT FEJTEGETTE ÉPP, HOGY AZ OSZTRÁKOK A HATVAN KILOMÉTERES TÁVRA JÓ 13-14 LITER PIÁT HOZNAK „LÉLEKMELEGÍTŐNEK”. ITT ÉPP A HÁRS-HEGYEN TARTANAK TÖBBEN PIHENŐT.

EGY TAPASZTALTABB KITÖRŐ (A HATVAN KILOMÉTERES TÁVÉRT JÁRÓ FELVARRÓVAL A HÁTIZSÁKJÁN) PEDIG MIHELYST KIDERÍTETTE, HOGY TÚRATÁRSAMMAL CSAK 25 KILOMÉTERRE NEVEZTÜNK, MEG IS JEGYEZTE, HOGY Ő A PUHÁNY 25-ÖSÖKKEL NEM ÁLL SZÓBA, VÉGÜL ANNYIT ODAVETETT, HOGY A 25-ÖS TÁV CÉLJÁNÁL MÉG IGAZÁN ÁTNEVEZHETNÉNK. 

A LEGDURVÁBB POLITIZÁLÁS EGY HOBBITÖRTÉNÉSZTŐL JÖTT, AKI AZT MAGYARÁZTA A BARÁTNŐJÉNEK, HOGY Ő NAGYON TISZTELI UNGVÁRY KRISZTIÁN NEMHOBBITÖRTÉNÉSZT, DE SZERINTE A KITÖRÉSRŐL MOSTANÁBAN HÜLYESÉGEKET BESZÉL A FACEBOOKON ÉS EZZEL SÉRTEGETI A KITÖRŐK EMLÉKÉT.

De hol vannak a nácik?

PERSZE A CÉLBA ÉRKEZVE EGYRE ERŐSEBBEN MEGFOGALMAZÓDOTT BENNEM, HOGY TULAJDONKÉPPEN MIÉRT NÁCITÚRÁZZÁK ENNYIT A KITÖRÉST? PERSZE „KURVA ERŐS KÉP” KIRAGADNI AZ SS-EGYENRUHÁKAT A TÖMEGBŐL, HOLOTT AKADT BŐVEN SZOVJET ÉS MAGYAR EGYENRUHA IS AZ ELLENŐRZŐPONTOKON. 

AKI NEM KEZD HIPERVENTILLÁLNI PÁR EGYENRUHA, EGY HOROGKERESZT, MEG EGY HITLER-PORTRÉ MIATT, AZ TULAJDONKÉPPEN NEM LÁT MÁST, MINT EGY TELJESEN BEFOGADHATÓ, TÖRTÉNELMI TEMATIKÁJÚ ÉJSZAKAI TELJESÍTMÉNYTÚRÁT, AMIN, HA NINCS TÖMEGUNDORA, JÓL FOGJA MAGÁT ÉREZNI.

ÉS HOGY VOLTAK-E NÁCIK ÉS SZÉLSŐJOBBOSOK A TÖMEGBEN? BIZTOSAN VOLTAK. ÉS ÉRDEKEL-E EZ ENGEM? SEMENNYIRE SEM. A TÚRA ALATT SENKI NEM AKARTA RÁTUKMÁLNI AZ IDEOLÓGIÁJÁT, AHOGY ÉN SEM RÁJUK AZ ENYÉMET. AKÁRKI AKÁRMIT IS GONDOLT A VILÁGRÓL, MEGTARTOTTA MAGÁNAK: A VILÁG MÁR AZZAL IS SZEBB HELY LENNE, HA A POLITIKÁT LEGALÁBB AZ ERDŐKBŐL SIKERÜLNE KIVINNI.

FOTÓK: Illés Gergő / Azonnali

Újdonság, amit olvastál? Akkor még nem jár neked a Reggeli fekete, az Azonnali hírlevele! Iratkozz fel, és hetente háromszor kapsz reggelente a postaládádba ilyen cikkeket és még sok mást!

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek