„Megkaptam, hogy buzi, zsidó, rohadt fasiszta vagyok.” Kitörésnapi emlékoldalt csinált Ungváry Krisztián

2021.02.15. 18:15

Idén a járvány miatt nem lehetett megtartani a kitörésnapi emléktúrát, azaz a Budapest 1945-ös ostromgyűrűjéből kitörni akaró német és magyar katonák kétségbeesett akciójára emlékező hagyományos túrát. Ungváry Krisztián ezért egy virtuális túrázást lehetővé tevő oldalt csinált, hogy leszámoljon a mítoszokkal. A történészt kérdeztük.

„Megkaptam, hogy buzi, zsidó, rohadt fasiszta vagyok.” Kitörésnapi emlékoldalt csinált Ungváry Krisztián

1945. február első hetében a szovjet csapatok Budapest nagy részét már elfoglalták. A budai Várat német és magyar katonák próbálták védeni, súlyos harcok folytak a Déli pályaudvar környékén, a Széll Kálmán tér, illetve a Széna tér magasságában. Ekkor a védők kétségbeesett lépésre szánták el magukat.

1945. február 11-én kezdődött, majd a következő két nap során zajlott le a kitörésként ismert hadművelet.
A fele meghalt, a fele fogságba esett, markonyian érték el a célt

A kitörés célja az volt, hogy a Vár védői elérjék a fővárostól hatvan kilométerre nyugatra húzódó német vonalakat. Hivatalos jelentések szerint összesen 43 900-an vettek részt ebben, ennek körülbelül fele német, fele pedig magyar katona volt.

A 43 900 katona mintegy 1,5 százaléka, 700 fő érte el a nyugatra húzódó német vonalakat.

Az induló összlétszámból a kitörési kísérlet során mintegy 20 ezren meghaltak, körülbelül 20 ezren pedig megsebesültek és hadifogságba estek. A szovjetek viszont minimális veszteséget szenvedtek az akció során, körülbelül annyi szovjet katona halt meg, illetve tűnt el, mint amennyi elérte a kitörés nyugati célját, vagyis 700 fő.

Az akciót vezető német parancsnok, Karl Pfeffer-Wildenbruch az első adandó alkalommal megadta magát, így szovjet fogságba esett, míg csapatainak teljesíthetetlen parancsokat adott – a sokéves náci propaganda következtében, amely azt sulykolta a köztudatba, hogy a szovjet fogság egyenlő a halállal –, ezért is estek el rengetegen. Holott a statisztikák azt mutatják, hogy a második világháború során szovjet hadifogságba esett katonák 60-70 százaléka a háború vége után több évvel ugyan, de hazatért.

A kitörés napjáról a rendszerváltás után 1997-ben kezdte Becsület napi megemlékezés néven megemlékezni a szélsőjobb, még a hungarista Györkös István Magyar Nemzeti Arcvonalának szervezésében. 2005-től zajlik a kitörés útvonalának pontos bejárása hivatalosan a megemlékezés jegyében. A kezdetektől fogva éles vita zajlott arról, ez tényleg hagyományőrző túra-e vagy csak a nácik palástolt masírozgatása. Az Azonnali is részt vett a 2020-as emléktúrán, amelyről a beszámolót itt lehet elolvasni – túrázókra és nácikra is találtunk példákat.

Idén a koronavírus-járvány következtében az emléktúrát nem lehetett megtartani, viszont Ungváry Krisztián, a második világháború történetét kutató történész elindított egy honlapot – ez a Kitörésnapja.hu –, amelyen virtuális túrán lehet részt venni.

ÍGY NÉZ KI UNGVÁRY KRISZTIÁN HONLAPJA: EZ ITT A VIRTUÁLIS TÚRA TELJES, HATVAN KILOMÉTERES ÚTVONALA, A KAPISZTRÁN TÉRI ELSŐ ÁLLOMÁSSAL.
Virtuális túra és valóságos mítoszrombolás a honlapon

A Kitörésnapja.hu honlap maga jól átlátható, egyszerű, ám változatos, tartalmilag legalábbis. Interaktívan,

egy térképet követve járhatjuk be a kitörésben résztvevő csapatok útvonalát,

a vár Bécsi kapujától egészen a végpontig, a Piliseken túli Szomor településig. A túra minden egyes állomása egy-egy korabeli résztvevő kisebb életrajzát is tartalmazza.

A VIRTUÁLIS TÚRA MÁSODIK ÁLLOMÁSA, A VÁRBELI BÉCSI KAPU TÉR.
Külön erénye, hogy nemcsak „birodalmi” németek, hanem helyi, dunántúli svábok életrajzai is megjelennek, akik a Várat védők között harcoltak.

Például Josef Ringhoffer bakonygyiróti lakos, aki a nagyrészt németajkú település egyik ácsának fiaként született, otthon németül beszélt, de a család magyarul is viszonylag jól tudott. Ringhoffert tizenhét évesen besorozták az egyik SS-lovashadosztályba, részt vett a budapesti harcokban, így a kitörésben is. „Máig megrázó élménye, amikor az erdőben egy meredekebb szakaszon sok bajtársát lelőtték az oroszok és ő is csak minden erejének megfeszítésével tudott felkapaszkodni egy árok tetejére, ahol aztán fedezékbe kerülhetett” – olvasható a honlapon róla.

Mivel egyre inkább divatosak az emlékezetpolitikai mítoszok és a közgondolkodásban azok egyre inkább átveszik a hivatalos tudományos eredmények helyét, a honlapon egy mítoszokat összefoglaló és cáfoló menüt is el lehet érni. Itt például bebizonyítják azt, hogy

nem igaz, hogy a kitörésben résztvevők tettükkel – ahogy a szélsőjobboldali mitológia állítja – Európát védték a „vörös rémtől”, a szovjetektől. Nem, csakis a náci Németország érdekterét védték,

mivel Európa nagy része akkor már szövetséges megszállás alá került. „Maga a kitörés nem, de Budapest ostroma tagadhatatlanul hozzájárult a háború elhúzódásához és ahhoz, hogy a Vörös Hadsereg nem jutott annyira messze nyugatra” – áll a honlap magyarázó részénél.

Ungváry: Buzi, zsidó, rohadt fasiszta is voltam már

Az Azonnali megkereste Ungváry Krisztiánt, a honlap elindítóját. „A honlap az én magánakcióm” – kezdte beszélgetésünket a történész. Elmondta, hogy éppen az volt a célja, hogy

az interneten hőbörgő mindkét tábort reprezentáló szélsőséges kisebbségek mellett, a „csendes többséget” is megismertesse a magyar történelem vitás kérdéseivel.

„Azt tapasztalom, hogy a csendes többség nagyon hálás ezen tevékenységemért”, mondta. A honlap Facebook-oldaláról azt hitte – mesélte nekünk – hogy nagyon interaktív lesz, tele kérdésekkel, vitával, azonban mostanáig ezt nem tapasztalja. Viszont azt is elmondta, hogy a magyar nyilvánosság lényegében összes tábora véleményt nyilvánított már a honlapról. Mint mondta, jellemezték őt már:

„Buzi, zsidó, cigánytól kezdve a rohadt fasisztáig.

Az összes jelzős szerkezettel találkoztam már, ami végső soron engem igazol: ha mindenhonnan támadnak, egyszerre tudok náci és kommunista is lenni azoknak, akkor ez igazából azt jelenti, hogy én középen vagyok.”

A KITÖRÉS-TÚRA MÉG BUDAPESTI SZAKASZA, A JÁNOS-HEGYI KILÁTÓ.

Hogy miért lett a kitörés napi túrának szélsőjobboldali olvasata, illetve a magyar nyilvánosság miért szélsőjobboldali eseményként kezeli ezt, annak Ungváry nagyon egyszerű magyarázatát abban lelte meg, hogy szerinte

a kormányzati sajtó „alapvetően neonáci szövegekkel reklámozza” a kitörésre emlékező túrát.

Szerinte azért asszociálható könnyen a szélsőjobboldallal ez a kegyeleti gesztus, mert a megemlékezők (pontosabban a túra szervezői) a korabeli náci propaganda kritikátlan átvételével élnek.

„Ez azért is sajnálatos, mert a túrán résztvevők nem azonosak a túra szervezőivel. A gondolatviláguk teljesen eltérő, a résztvevők nagy többsége nem náci vagy nyilas szimpatizáns.”

Ungváry elmondta még, hogy a kitörés emléktúra ugyanazt az emlékezetpolitikai diskurzust ismétli meg, mint amelyik a XII. kerületi turulszobor kapcsán is érezhető volt. Vagyis a történész szerint

„van egy legitim igény, hogy gyászoljuk meg halottakat, és erre a legitim igényre rátelepül egy illegitim politikai igény,

nevezetesen az, hogy ezek a halottak kivétel nélkül hősök voltak, azért, mert a jó oldalon harcoltak.”

ILYEN KISÉLETRAJZOKAT LEHET ELOLVASNI MINDEN EGYES MEGÁLLÓNÁL.

Ungváry szerint a második világháborúban nem volt jó oldal, és az az emlékezetpolitikai lépés, hogy egyik oldal halottait hőssé teszi, a másik oldal halottairól pedig nem vesz tudomást, esetleg befeketíti, az „méltatlan és nem felel meg a történelmi tényeknek”. A hős kifejezés használatát azért is tartja problémásnak a történész, mivel jelenkori politikai értékítéletet társít hozzá. Ungváry szerint

„lehet, hogy a német katona hősiesen viselkedett, amikor mentette a bajtársait vagy legyőzte a halálfélelmét, de a katona általában azért szokott hőstetteket elkövetni, mert túl akar élni és nem azért, mert azonosul azzal a politikai rendszerrel, amely odaküldte”.

NYITÓKÉP: A Dunába robbantott Lánchíd, háttérben a szétlőtt vár. Fortepan / Kurutz Márton

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek