+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. január 29. szerda, 14:23
Andrej Danko magyarázkodásra kényszerült: állítja, hogy Alena Zsuzsovával sosem találkozott, holott nemrég még olyanokat mondott neki, hogy „végre egész éjszaka az enyém lesz”.

Nem mindennapi botrány látott napvilágot Andrej Danko szlovák házelnökkel kapcsolatban: a Szlovák Nemzeti Párt politikusáról a Denník N és az Aktuality napilapok hoztak nyilvánosságra felvételeket, melyek szerint

 

a házelnök azzal az Alena Zsuzsovával szextelefonálgatott és chatelgetett, akit jelenleg a Jan Kuciak szlovák oknyomozó újságíró meggyilkolásával kapcsolatban is gyanúsítanak.

 

Minderről a pozsonyi Új Szó írt bővebben. A komáromi Zsuzsovát az újságírógyilkosságon felül a Magyar Közösség Pártja (MKP) politikusa, Basternák László volt ógyallai polgármester meggyilkolása miatt is gyanúsítják. Zsuzsová emellett Marián Kočner szlovák oligarcha bizalmasa is, akit a Kuciak-gyilkosság kitervelőjeként tartanak számon.

 

De miért szextelefonálgatott Zsuzsová a házelnökkel?

 

Nyilván nem azért, mert annyira szoros viszony fűzte volna az SNS-es politikushoz. Hanem a Denník N szerint kompromat készült ezzel Danko ellen, hogy a házelnököt szükség esetén majd legyen mivel zsarolni.

 

Az egész sztori még 2013-ban kezdődött, mikor Danko elmondása szerint még válása előtt kapott egy fotót, amin egy dekoratív nő szerepelt. Ez a virtuális személy később kommunikálni kezdett vele, de Danko elmondása szerint vele semmilyen politikai vagy gazdasági témáról nem beszéltek. Sőt, Zsuzsovának még csak a nevét sem tudta,

 

a telefonkönyvébe is úgy volt csak elmentve, mint „az érsekújvári csaj”.

 

Később, 2014-ben és 2015-ben pedig WhatsAppon keresztül chateltek egymással, mikor a nő képeket is küldött a dekoltázsáról a házelnöknek, mire Danko úgy felelt: „Küldjön még képet. Ön gyönyörű nő.” 2016 végén Zsuzsová és Danko szextelefonálni kezdtek, a házelnök pedig olyanokat mondott „az érsekújvári csajnak”, minthogy „végre egész éjszaka az enyém lesz”.

 

Nem találkozott Zsuzsovával, állítja Danko

 

A házelnök korábban tagadta, hogy kettejük között lett-e volna személyes találkozó. Néhány hónapja azt nyilatkozta, „nem is sejtem, ki ez a Zsuzsová”. Most állítása szerint nem tudta, hogy „a virtuális nő” Zsuzsová, és személyesen soha nem is találkozott vele.

 

Egyébként Danko azt is megjegyezte, bár a kettejük közti kommunikációt jelentéktelennek tartja, a média szivárogtatása az ŠTB, vagyis a csehszlovák kommunista titkosszolgálat eljárására emlékeztet. Hozzátette:

 

a beszélgetés nyilvánosságra hozatala az emberi jogait sérti, valamint jog- és alkotmányellenes.

 

Az SNS-es házelnök még azt is elárulta, Marián Kočner sosem kereste a felvételekkel kapcsolatban, azokkal pedig nem is érzi magát zsarolhatónak.

 

A kereszténydemokrata KDH és a Za ľudí ellenzéki pártok lemondásra szólították fel Dankót a botrány miatt, utóbbi párt szerint a házelnöknek ezen felül „bocsánatot is kell kérnie, amiért hazudott” azon nyilatkozata miatt, miszerint sosem állt kapcsolatban Zsuzsovával. A szintén ellenzéki, a február 29-i parlamenti választáson szövetségben induló Progresszív Szlovákia és a Spolu (Együtt) rámutattak: a botrányban minden minisztérium felelős, amit az elmúlt négy évben az SNS vezetett, és nem csupán maga Danko.

 

Fico szerint nem közérdek

 

Nehéz a szivárogtatást nem a február 29-én esedékes szlovák parlamenti választás kampányhajrájának részeként látni. Ráadásul a szlovák politikától nem idegenek a hasonló szivárogtatási botrányok: fél éve az Azonnali is beszámolt arról, hogy a szlovák sajtóban kiszivárgott információk szerint Marián Kočner Bugár Bélával, a Most-Híd elnökével találkozott a Maldív-szigeteken. Akkor Jarábik Balázs szlovákiai politikai elemző az Azonnalinak elmondta, „rendszeresen szivárogtatnak a rendőrségtől az ellenzéki média felé, azok pedig mindent lehoznak, ami rossz a kormánykoalíciónak”.

 

Egy biztos, hogy egy ilyesmi botrány természetesen nem tesz jót Danko és az SNS renoméjának – emlékezzünk, ez az a párt, amelynek az elnöke korábban a szélsőségesen magyarellenes uszításairól elhíresült Ján Slota volt az elnöke, de őt azóta kizárták. Persze a többi koalíciós párt, a Robert Fico-féle Smer és a Bugár-féle Híd megítélésének sem tesz jót a szexbotrány, habár Fico szerint a hangfelvételeknek semmi közérdek szempontjából fontos vonatkozásuk nincs.

 

A szivárogtatást az exminiszterelnök „az alkotmányellenesség csúcsának nevezte”,

 

valamint a sajtót támadta, amely szerinte ezzel „brutálisan beavatkozott a parlament elnökének magánéletébe, és ezzel túlment minden határon”.

 

Andrej Dankoról egyébként korábban még azzal kapcsolatban írtunk, hogy tavaly júliusban azzal versengett Kövér Lászlóval, hogy kinek a hosszabb. Mármint a parlament előtti zászlórúdja: mikor a pozsonyi Nemzeti Tanács elé felállítandó 30 méter magas zászlórúdról beszélt, akkor Danko kijelentette, ez kerek három méterrel hosszabb, mint a budapesti Kossuth téren álló.

 

BORÍTÓKÉP: Andrej Danko Ferenc pápával közös fotójával büszkélkedik (b), valamint a házelnök és az ő méretes zászlórúdja (j)  / Facebook

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Keményen beszólt Tóth
Bertalan a DK-ba igazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a
saját lábtörlőjének!

A lengyel politikus a legmagasabb szintű kitüntetést kapta a Románia Csillagán belül, Tőkéstől a legalacsonyabbat vették korábban el.

Mikor lesz így kormánya Írországnak? Vagy inkább jöhetnek az előrehozott választások? Elmagyarázzuk!

Bár a Fundacja Pro plakátja egyértelműen jelzi, hogy a homoszexuálisok gyerekeket fognak szerintük molesztálni, a bíróság szerint ez nem bántó, hanem oktató jellegű üzenet.

Utóbb Strache tagadta, hogy civil egyesületeken keresztül kaptak volna pénzt. Az ibiziai videó után alakult nyomozócsoport azonban más eredményre jutott.

Miután Kiss László és Szaniszló Sándor III. és XVIII. kerületi polgármesterek átléptek a DK-ba, Gyurcsányéknak nagyobb lesz a frakciója a közgyűlésben, mint az MSZP-é.

A magyar politikatörténetben először indul magyar párt politikusa külföldi választáson, külföldi pártszínekben – és rögtön kettő is!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás