A Kuciak-gyilkosságban meggyanúsított nővel szextelefonált a szlovák nacionalista házelnök

Szerző: Illés Gergő
2020.01.29. 14:23

Andrej Danko magyarázkodásra kényszerült: állítja, hogy Alena Zsuzsovával sosem találkozott, holott nemrég még olyanokat mondott neki, hogy „végre egész éjszaka az enyém lesz”.

A Kuciak-gyilkosságban meggyanúsított nővel szextelefonált a szlovák nacionalista házelnök

Nem mindennapi botrány látott napvilágot Andrej Danko szlovák házelnökkel kapcsolatban: a Szlovák Nemzeti Párt politikusáról a Denník N és az Aktuality napilapok hoztak nyilvánosságra felvételeket, melyek szerint

a házelnök azzal az Alena Zsuzsovával szextelefonálgatott és chatelgetett, akit jelenleg a Jan Kuciak szlovák oknyomozó újságíró meggyilkolásával kapcsolatban is gyanúsítanak.

Minderről a pozsonyi Új Szó írt bővebben. A komáromi Zsuzsovát az újságírógyilkosságon felül a Magyar Közösség Pártja (MKP) politikusa, Basternák László volt ógyallai polgármester meggyilkolása miatt is gyanúsítják. Zsuzsová emellett Marián Kočner szlovák oligarcha bizalmasa is, akit a Kuciak-gyilkosság kitervelőjeként tartanak számon.

De miért szextelefonálgatott Zsuzsová a házelnökkel?

Nyilván nem azért, mert annyira szoros viszony fűzte volna az SNS-es politikushoz. Hanem a Denník N szerint kompromat készült ezzel Danko ellen, hogy a házelnököt szükség esetén majd legyen mivel zsarolni.

Az egész sztori még 2013-ban kezdődött, mikor Danko elmondása szerint még válása előtt kapott egy fotót, amin egy dekoratív nő szerepelt. Ez a virtuális személy később kommunikálni kezdett vele, de Danko elmondása szerint vele semmilyen politikai vagy gazdasági témáról nem beszéltek. Sőt, Zsuzsovának még csak a nevét sem tudta,

a telefonkönyvébe is úgy volt csak elmentve, mint „az érsekújvári csaj”.

Később, 2014-ben és 2015-ben pedig WhatsAppon keresztül chateltek egymással, mikor a nő képeket is küldött a dekoltázsáról a házelnöknek, mire Danko úgy felelt: „Küldjön még képet. Ön gyönyörű nő.” 2016 végén Zsuzsová és Danko szextelefonálni kezdtek, a házelnök pedig olyanokat mondott „az érsekújvári csajnak”, minthogy „végre egész éjszaka az enyém lesz”.

Nem találkozott Zsuzsovával, állítja Danko

A házelnök korábban tagadta, hogy kettejük között lett-e volna személyes találkozó. Néhány hónapja azt nyilatkozta, „nem is sejtem, ki ez a Zsuzsová”. Most állítása szerint nem tudta, hogy „a virtuális nő” Zsuzsová, és személyesen soha nem is találkozott vele.

Egyébként Danko azt is megjegyezte, bár a kettejük közti kommunikációt jelentéktelennek tartja, a média szivárogtatása az ŠTB, vagyis a csehszlovák kommunista titkosszolgálat eljárására emlékeztet. Hozzátette:

a beszélgetés nyilvánosságra hozatala az emberi jogait sérti, valamint jog- és alkotmányellenes.

Az SNS-es házelnök még azt is elárulta, Marián Kočner sosem kereste a felvételekkel kapcsolatban, azokkal pedig nem is érzi magát zsarolhatónak.

A kereszténydemokrata KDH és a Za ľudí ellenzéki pártok lemondásra szólították fel Dankót a botrány miatt, utóbbi párt szerint a házelnöknek ezen felül „bocsánatot is kell kérnie, amiért hazudott” azon nyilatkozata miatt, miszerint sosem állt kapcsolatban Zsuzsovával. A szintén ellenzéki, a február 29-i parlamenti választáson szövetségben induló Progresszív Szlovákia és a Spolu (Együtt) rámutattak: a botrányban minden minisztérium felelős, amit az elmúlt négy évben az SNS vezetett, és nem csupán maga Danko.

Fico szerint nem közérdek

Nehéz a szivárogtatást nem a február 29-én esedékes szlovák parlamenti választás kampányhajrájának részeként látni. Ráadásul a szlovák politikától nem idegenek a hasonló szivárogtatási botrányok: fél éve az Azonnali is beszámolt arról, hogy a szlovák sajtóban kiszivárgott információk szerint Marián Kočner Bugár Bélával, a Most-Híd elnökével találkozott a Maldív-szigeteken. Akkor Jarábik Balázs szlovákiai politikai elemző az Azonnalinak elmondta, „rendszeresen szivárogtatnak a rendőrségtől az ellenzéki média felé, azok pedig mindent lehoznak, ami rossz a kormánykoalíciónak”.

Egy biztos, hogy egy ilyesmi botrány természetesen nem tesz jót Danko és az SNS renoméjának – emlékezzünk, ez az a párt, amelynek az elnöke korábban a szélsőségesen magyarellenes uszításairól elhíresült Ján Slota volt az elnöke, de őt azóta kizárták. Persze a többi koalíciós párt, a Robert Fico-féle Smer és a Bugár-féle Híd megítélésének sem tesz jót a szexbotrány, habár Fico szerint a hangfelvételeknek semmi közérdek szempontjából fontos vonatkozásuk nincs.

A szivárogtatást az exminiszterelnök „az alkotmányellenesség csúcsának nevezte”,

valamint a sajtót támadta, amely szerinte ezzel „brutálisan beavatkozott a parlament elnökének magánéletébe, és ezzel túlment minden határon”.

Andrej Dankoról egyébként korábban még azzal kapcsolatban írtunk, hogy tavaly júliusban azzal versengett Kövér Lászlóval, hogy kinek a hosszabb. Mármint a parlament előtti zászlórúdja: mikor a pozsonyi Nemzeti Tanács elé felállítandó 30 méter magas zászlórúdról beszélt, akkor Danko kijelentette, ez kerek három méterrel hosszabb, mint a budapesti Kossuth téren álló.

BORÍTÓKÉP: Andrej Danko Ferenc pápával közös fotójával büszkélkedik (b), valamint a házelnök és az ő méretes zászlórúdja (j)  / Facebook

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek