+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. január 29. szerda, 14:23
Andrej Danko magyarázkodásra kényszerült: állítja, hogy Alena Zsuzsovával sosem találkozott, holott nemrég még olyanokat mondott neki, hogy „végre egész éjszaka az enyém lesz”.

Nem mindennapi botrány látott napvilágot Andrej Danko szlovák házelnökkel kapcsolatban: a Szlovák Nemzeti Párt politikusáról a Denník N és az Aktuality napilapok hoztak nyilvánosságra felvételeket, melyek szerint

 

a házelnök azzal az Alena Zsuzsovával szextelefonálgatott és chatelgetett, akit jelenleg a Jan Kuciak szlovák oknyomozó újságíró meggyilkolásával kapcsolatban is gyanúsítanak.

 

Minderről a pozsonyi Új Szó írt bővebben. A komáromi Zsuzsovát az újságírógyilkosságon felül a Magyar Közösség Pártja (MKP) politikusa, Basternák László volt ógyallai polgármester meggyilkolása miatt is gyanúsítják. Zsuzsová emellett Marián Kočner szlovák oligarcha bizalmasa is, akit a Kuciak-gyilkosság kitervelőjeként tartanak számon.

 

De miért szextelefonálgatott Zsuzsová a házelnökkel?

 

Nyilván nem azért, mert annyira szoros viszony fűzte volna az SNS-es politikushoz. Hanem a Denník N szerint kompromat készült ezzel Danko ellen, hogy a házelnököt szükség esetén majd legyen mivel zsarolni.

 

Az egész sztori még 2013-ban kezdődött, mikor Danko elmondása szerint még válása előtt kapott egy fotót, amin egy dekoratív nő szerepelt. Ez a virtuális személy később kommunikálni kezdett vele, de Danko elmondása szerint vele semmilyen politikai vagy gazdasági témáról nem beszéltek. Sőt, Zsuzsovának még csak a nevét sem tudta,

 

a telefonkönyvébe is úgy volt csak elmentve, mint „az érsekújvári csaj”.

 

Később, 2014-ben és 2015-ben pedig WhatsAppon keresztül chateltek egymással, mikor a nő képeket is küldött a dekoltázsáról a házelnöknek, mire Danko úgy felelt: „Küldjön még képet. Ön gyönyörű nő.” 2016 végén Zsuzsová és Danko szextelefonálni kezdtek, a házelnök pedig olyanokat mondott „az érsekújvári csajnak”, minthogy „végre egész éjszaka az enyém lesz”.

 

Nem találkozott Zsuzsovával, állítja Danko

 

A házelnök korábban tagadta, hogy kettejük között lett-e volna személyes találkozó. Néhány hónapja azt nyilatkozta, „nem is sejtem, ki ez a Zsuzsová”. Most állítása szerint nem tudta, hogy „a virtuális nő” Zsuzsová, és személyesen soha nem is találkozott vele.

 

Egyébként Danko azt is megjegyezte, bár a kettejük közti kommunikációt jelentéktelennek tartja, a média szivárogtatása az ŠTB, vagyis a csehszlovák kommunista titkosszolgálat eljárására emlékeztet. Hozzátette:

 

a beszélgetés nyilvánosságra hozatala az emberi jogait sérti, valamint jog- és alkotmányellenes.

 

Az SNS-es házelnök még azt is elárulta, Marián Kočner sosem kereste a felvételekkel kapcsolatban, azokkal pedig nem is érzi magát zsarolhatónak.

 

A kereszténydemokrata KDH és a Za ľudí ellenzéki pártok lemondásra szólították fel Dankót a botrány miatt, utóbbi párt szerint a házelnöknek ezen felül „bocsánatot is kell kérnie, amiért hazudott” azon nyilatkozata miatt, miszerint sosem állt kapcsolatban Zsuzsovával. A szintén ellenzéki, a február 29-i parlamenti választáson szövetségben induló Progresszív Szlovákia és a Spolu (Együtt) rámutattak: a botrányban minden minisztérium felelős, amit az elmúlt négy évben az SNS vezetett, és nem csupán maga Danko.

 

Fico szerint nem közérdek

 

Nehéz a szivárogtatást nem a február 29-én esedékes szlovák parlamenti választás kampányhajrájának részeként látni. Ráadásul a szlovák politikától nem idegenek a hasonló szivárogtatási botrányok: fél éve az Azonnali is beszámolt arról, hogy a szlovák sajtóban kiszivárgott információk szerint Marián Kočner Bugár Bélával, a Most-Híd elnökével találkozott a Maldív-szigeteken. Akkor Jarábik Balázs szlovákiai politikai elemző az Azonnalinak elmondta, „rendszeresen szivárogtatnak a rendőrségtől az ellenzéki média felé, azok pedig mindent lehoznak, ami rossz a kormánykoalíciónak”.

 

Egy biztos, hogy egy ilyesmi botrány természetesen nem tesz jót Danko és az SNS renoméjának – emlékezzünk, ez az a párt, amelynek az elnöke korábban a szélsőségesen magyarellenes uszításairól elhíresült Ján Slota volt az elnöke, de őt azóta kizárták. Persze a többi koalíciós párt, a Robert Fico-féle Smer és a Bugár-féle Híd megítélésének sem tesz jót a szexbotrány, habár Fico szerint a hangfelvételeknek semmi közérdek szempontjából fontos vonatkozásuk nincs.

 

A szivárogtatást az exminiszterelnök „az alkotmányellenesség csúcsának nevezte”,

 

valamint a sajtót támadta, amely szerinte ezzel „brutálisan beavatkozott a parlament elnökének magánéletébe, és ezzel túlment minden határon”.

 

Andrej Dankoról egyébként korábban még azzal kapcsolatban írtunk, hogy tavaly júliusban azzal versengett Kövér Lászlóval, hogy kinek a hosszabb. Mármint a parlament előtti zászlórúdja: mikor a pozsonyi Nemzeti Tanács elé felállítandó 30 méter magas zászlórúdról beszélt, akkor Danko kijelentette, ez kerek három méterrel hosszabb, mint a budapesti Kossuth téren álló.

 

BORÍTÓKÉP: Andrej Danko Ferenc pápával közös fotójával büszkélkedik (b), valamint a házelnök és az ő méretes zászlórúdja (j)  / Facebook

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A román kormány 2020. márciusban 53 millió facsemete elültetését jelentette be, a Recorder átvizsgált pár helyszínt és kiderült, hogy csak papíron ültetődtek el ezek a fák.

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás