+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. január 29. szerda, 14:23
Andrej Danko magyarázkodásra kényszerült: állítja, hogy Alena Zsuzsovával sosem találkozott, holott nemrég még olyanokat mondott neki, hogy „végre egész éjszaka az enyém lesz”.

Nem mindennapi botrány látott napvilágot Andrej Danko szlovák házelnökkel kapcsolatban: a Szlovák Nemzeti Párt politikusáról a Denník N és az Aktuality napilapok hoztak nyilvánosságra felvételeket, melyek szerint

 

a házelnök azzal az Alena Zsuzsovával szextelefonálgatott és chatelgetett, akit jelenleg a Jan Kuciak szlovák oknyomozó újságíró meggyilkolásával kapcsolatban is gyanúsítanak.

 

Minderről a pozsonyi Új Szó írt bővebben. A komáromi Zsuzsovát az újságírógyilkosságon felül a Magyar Közösség Pártja (MKP) politikusa, Basternák László volt ógyallai polgármester meggyilkolása miatt is gyanúsítják. Zsuzsová emellett Marián Kočner szlovák oligarcha bizalmasa is, akit a Kuciak-gyilkosság kitervelőjeként tartanak számon.

 

De miért szextelefonálgatott Zsuzsová a házelnökkel?

 

Nyilván nem azért, mert annyira szoros viszony fűzte volna az SNS-es politikushoz. Hanem a Denník N szerint kompromat készült ezzel Danko ellen, hogy a házelnököt szükség esetén majd legyen mivel zsarolni.

 

Az egész sztori még 2013-ban kezdődött, mikor Danko elmondása szerint még válása előtt kapott egy fotót, amin egy dekoratív nő szerepelt. Ez a virtuális személy később kommunikálni kezdett vele, de Danko elmondása szerint vele semmilyen politikai vagy gazdasági témáról nem beszéltek. Sőt, Zsuzsovának még csak a nevét sem tudta,

 

a telefonkönyvébe is úgy volt csak elmentve, mint „az érsekújvári csaj”.

 

Később, 2014-ben és 2015-ben pedig WhatsAppon keresztül chateltek egymással, mikor a nő képeket is küldött a dekoltázsáról a házelnöknek, mire Danko úgy felelt: „Küldjön még képet. Ön gyönyörű nő.” 2016 végén Zsuzsová és Danko szextelefonálni kezdtek, a házelnök pedig olyanokat mondott „az érsekújvári csajnak”, minthogy „végre egész éjszaka az enyém lesz”.

 

Nem találkozott Zsuzsovával, állítja Danko

 

A házelnök korábban tagadta, hogy kettejük között lett-e volna személyes találkozó. Néhány hónapja azt nyilatkozta, „nem is sejtem, ki ez a Zsuzsová”. Most állítása szerint nem tudta, hogy „a virtuális nő” Zsuzsová, és személyesen soha nem is találkozott vele.

 

Egyébként Danko azt is megjegyezte, bár a kettejük közti kommunikációt jelentéktelennek tartja, a média szivárogtatása az ŠTB, vagyis a csehszlovák kommunista titkosszolgálat eljárására emlékeztet. Hozzátette:

 

a beszélgetés nyilvánosságra hozatala az emberi jogait sérti, valamint jog- és alkotmányellenes.

 

Az SNS-es házelnök még azt is elárulta, Marián Kočner sosem kereste a felvételekkel kapcsolatban, azokkal pedig nem is érzi magát zsarolhatónak.

 

A kereszténydemokrata KDH és a Za ľudí ellenzéki pártok lemondásra szólították fel Dankót a botrány miatt, utóbbi párt szerint a házelnöknek ezen felül „bocsánatot is kell kérnie, amiért hazudott” azon nyilatkozata miatt, miszerint sosem állt kapcsolatban Zsuzsovával. A szintén ellenzéki, a február 29-i parlamenti választáson szövetségben induló Progresszív Szlovákia és a Spolu (Együtt) rámutattak: a botrányban minden minisztérium felelős, amit az elmúlt négy évben az SNS vezetett, és nem csupán maga Danko.

 

Fico szerint nem közérdek

 

Nehéz a szivárogtatást nem a február 29-én esedékes szlovák parlamenti választás kampányhajrájának részeként látni. Ráadásul a szlovák politikától nem idegenek a hasonló szivárogtatási botrányok: fél éve az Azonnali is beszámolt arról, hogy a szlovák sajtóban kiszivárgott információk szerint Marián Kočner Bugár Bélával, a Most-Híd elnökével találkozott a Maldív-szigeteken. Akkor Jarábik Balázs szlovákiai politikai elemző az Azonnalinak elmondta, „rendszeresen szivárogtatnak a rendőrségtől az ellenzéki média felé, azok pedig mindent lehoznak, ami rossz a kormánykoalíciónak”.

 

Egy biztos, hogy egy ilyesmi botrány természetesen nem tesz jót Danko és az SNS renoméjának – emlékezzünk, ez az a párt, amelynek az elnöke korábban a szélsőségesen magyarellenes uszításairól elhíresült Ján Slota volt az elnöke, de őt azóta kizárták. Persze a többi koalíciós párt, a Robert Fico-féle Smer és a Bugár-féle Híd megítélésének sem tesz jót a szexbotrány, habár Fico szerint a hangfelvételeknek semmi közérdek szempontjából fontos vonatkozásuk nincs.

 

A szivárogtatást az exminiszterelnök „az alkotmányellenesség csúcsának nevezte”,

 

valamint a sajtót támadta, amely szerinte ezzel „brutálisan beavatkozott a parlament elnökének magánéletébe, és ezzel túlment minden határon”.

 

Andrej Dankoról egyébként korábban még azzal kapcsolatban írtunk, hogy tavaly júliusban azzal versengett Kövér Lászlóval, hogy kinek a hosszabb. Mármint a parlament előtti zászlórúdja: mikor a pozsonyi Nemzeti Tanács elé felállítandó 30 méter magas zászlórúdról beszélt, akkor Danko kijelentette, ez kerek három méterrel hosszabb, mint a budapesti Kossuth téren álló.

 

BORÍTÓKÉP: Andrej Danko Ferenc pápával közös fotójával büszkélkedik (b), valamint a házelnök és az ő méretes zászlórúdja (j)  / Facebook

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hónapok kérdése, és közvetlen vasúti összeköttetése lesz a román főváros repülőterének a belvárossal. Eddig csak buszozni vagy taxizni lehetett.

A koronavírus miatt idén hiány volt a külföldi munkaerőből.

A ma újrainduló parlamentben már bevezetett az Országgyűlés Hivatala a koronavírus-fertőzést megelőző intézkedéseket, azok azonban a politikusokra nem vonatkoznak. De akkor hogyan védekeznek majd a politikusok?

Az untig ismert sorosozás mellett az is kiderül a miniszterelnök Magyar Nemzetben megjelentetett cikkéből, hogy a brüsszeli politika a németet követi.

Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

Az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása. Podcast!

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás