Plakátháború Pozsonyban: így kampányolnak a szlovákiai pártok

Szerző: Bukovics Martin
2020.02.29. 08:03

Jobboldali-liberális, vagy baloldali-nacionalista vezetése lesz Szlovákiának? Lesz-e továbbra is magyar képviselet? Szlovákia szombaton eldönti mindezt, mi pedig mutatjuk a pártok plakátjait.

Plakátháború Pozsonyban: így kampányolnak a szlovákiai pártok

FELELŐSSÉGTELJES VÁLTOZÁS – EZZEL A SZLOGENNEL REKLÁMOZZA MAGÁT ÉS (A PLAKÁT SZERINT ÚJ) SMER NEVŰ SZOCIÁLDEMOKRATA PÁRTJÁT PETER PELLEGRINI KORMÁNYFŐ. A PÁRT A KUCIAK-GYILKOSSÁG UTÁN SAJÁT MAGÁN KEZDTE EZT: ROBERT FICO EXKORMÁNYFŐ HÁTTÉRBE VONULT PÁRTELNÖKNEK, DE A PÁRT TÁMOGATOTTSÁGÁNAK ERODÁLÓDÁSÁT A FRONTVONALBELI CSERE SEM ÁLLÍTOTTA MEG. ORBÁN VIKTOR MINDENESETRE AZT MONDTA A TAVALYI FIDESZ KONGRESSZUSON, HOGY SZURKOL PELLEGRINI CSAPATÁNAK, AMELY A KAMPÁNYBAN A BIZTONSÁG KEDVÉÉRT MIGRÁNSOZOTT ÉS SOROSOZOTT IS.

A SMER ÜZENETE EZEN A PLAKÁTON IS UGYANAZ, CSAK A JELÖLT MÁS. A FEBRUÁR 29-I VÁLASZTÁS NAGY KÉRDÉSE AZ, HOGY HÁNY SZÁZALÉKOT HOZ A  LEGNAGYOBB KORMÁNYPÁRT, ILLETVE HOGY EGYÁLTALÁN MEGNYERI-E A VÁLASZTÁST. 17 SZÁZALÉK KÖRÜLRE MÉRTE ŐKET AZ UTOLSÓ KÖZÖLHETŐ KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁS (A VÁLASZTÁS IDŐPONTJA ELŐTTI KÉT HÉTBEN MORATÓRIUM VAN, NEM KÖZÖLHETŐ ILYESFAJTA KUTATÁS.)

A SZÉLSŐJOBBOLDALRÓL KÖZEPEBBRE TOLÓDOTT SZLOVÁK NEMZETI PÁRT (SNS) A SMERREL ÉS A HÍDDAL KÖZÖSEN KORMÁNYON TÖLTÖTTE AZ ELMÚLT NÉGY ÉVET. A BOTRÁNYT BOTRÁNYRA HALMOZÓ PÁRTELNÖK/HÁZELNÖK ANDREJ DANKO ITT EGY EGYÉNI VÁLLLAKOZÓKNAK KEDVEZŐ KORMÁNYDÖNTÉSSEL REKLÁMOZZA MAGÁT ÉS PÁRTJÁT.

HIÁBA ÁLL AZ A PLAKÁTON, HOGY A GYEREKEK ANYÁK NEM FIZETNEK ADÓT, AZ SNS-T SZŰKEN, DE INKÁBB AZ 5 SZÁZALÉKOS KÜSZÖB ALÁ MÉRIK A KUTATÁSOK.

A KORMÁNYKOALÍCIÓ HARMADIK PÁRTJA, A BUGÁR BÉLA VEZETTE SZLOVÁK-MAGYAR KÖZÖS PÁRT HÍD A MAGYARLAKTA RÉSZEKEN FŐLEG MAGYARUL KAMPÁNYOL, POZSONYLIGETFALU NÉPE BE KELL ÉRJE A SZLOVÁK NYELVŰ ÜZENETTEL: „AKÁR EGY SZAVAZAT IS MEGVÉDHETI, AMIT ELÉRTÜNK. AZ ÖNÉ.” A HÍDRÓL ITT KÖZÖLTÜNK EGY NAGYELEMZÉST.

A HÍD EREDMÉNYEI KÖZÜL A PÁRT ÉREZHETŐBBEN A MAGYAROK LAKTA RÉSZEKET POZSONNYAL ÖSSZEKAPCSOLÓ R7-ES DÉL-SZLOVÁKIAI AUTÓÚT ÉPÍTÉSÉNEK ELINDÍTÁSÁRA A LEGBÜSZKÉBB, NEM VÉLETLENÜL LETT A MAGABIZTOS KÖZLEKEDÉSI MINISZTER, AZ EMBEREK NYELVÉT FOLYÉKONYAN BESZÉLŐ ÉRSEK ÁRPÁD A PÁRT LISTAVEZETŐJE. A HIDAT 4 ÉS 5 SZÁZALÉK KÖZÉ TESZIK A LEGÚJABB KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁSOK.

A SZLOVÁK SAJTÓ ÁLTAL ORBÁNISTÁNAK TEKINTETT, MAGÁNAK EZT A JELZŐT KIKÉRŐ, AZ ETNIKAI POLITIZÁLÁST ZÁSZLÓJÁRA TŰZŐ MAGYAR KÖZÖSSÉG PÁRTJA KÖRÜL SZERVEZEZŐDŐ MAGYAR KÖZÖSSÉGI ÖSSZEFOGÁS SZÁMOS VOLT HIDAS POLITIKUSSAL ERŐSÍTETT. ŐK EGYÜTT ÜZENIK A SMERREL ÉS AZ SNS-SZEL KÖZÖS KORMÁNYZÁSUK MIATT A HÍDBÓL KIÁBRÁNDULT SZAVAZÓKNAK, HOGY A TISZTESSÉG NEM ELADÓ. AZ MKÖ-T A KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÓK ÁLTALÁBAN ALULMÉRIK: MOST 3-4 SZÁZALÉK KÖRÉ.

A LEGUNALMASABB KÖZHELYEKRE FUTOTTA CSAK EGY MÁSIK MKÖ-S PLAKÁTON.

A SMER KIHÍVÓJA AZ OĽANO (EGYSZERŰ EMBEREK ÉS FÜGGETLEN SZEMÉLYISÉGEK) PÁRT LETT: A KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁSOK SZERINT 16 SZÁZALÉK KÖRÜL ÁLLÓ ELIT- ÉS KORRUPCIÓELLENES ERŐ MEGKERÜLHETETLEN LESZ, AMENNYIBEN JOBBOLDALI-LIBERÁLIS KOALÍCIÓ ALAKUL A VÁLASZTÁSOK UTÁN, MÁRPEDIG MÁS CSAK NEHEZEN FOG TUDNI. A PLAKÁT BALOLDALÁN GRENDEL GÁBOR, JOBBOLDALÁN IGOR MATOVIČ PÁRTELNÖK LÁTHATÓ.

FEL A FEJJEL, SZLOVÁKIA – ÜZENI ANDREJ KISKA, AZ ELŐZŐ ÁLLAMFŐ, AKI A ZA ĽUDI (AZ EMBEREKÉRT) NEVŰ PÁRTJÁVAL 8 SZÁZALÉK KÖRÜL ÁLL. A PÁRTJÁT RÖGTÖN PÁR NAPPAL ZUZANA ČAPUTOVA TAVALY JÚNIUSI ÁLLAMFŐI BEIKTATÁSÁT KÖVETŐEN A SAJTÓNAK BEMUTATÓ KISKA KÖNNYEN EGY ÚJ JOBBOLDALI-LIBERÁLIS KORMÁNY VEZETŐJE IS LEHET, AMENNYIBEN AZ OĽANO NEM RAGASZKODIK AHHOZ, HOGY ŐK ADJÁK A KORMÁNYFŐT.

KEVESEBB ÁLLAM, ALACSONYABB ADÓK, ÍRJA A LIBERTÁRIUS SZABADSÁG ÉS SZOLIDARITÁS (SAS) ELNÖKE, RICHARD SULÍK A PLAKÁTJÁN. 

NEM MEGYÜNK KORMÁNYRA SEM A SMERREL, SEM AZ SNS-SZEL, SEM A MARIAN KOTLEBA VEZETTE ĽSNS-VEL, ÍGÉRI SULÍK EZEN A PLAKÁTJÁN. A LIBERTÁRIUS PÁRTOT 6 SZÁZALÉK KÖRÜLIRE MÉRIK A KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÓK, ÉS ELNÖKE EGY OLYAN POLITIKUS, AKINÉL PÉLDÁUL A MAGYAR KÖZÖSSÉG PÁRTJA KIVÁLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI POTENCIÁLT LÁT.

A SZOCIÁLLIBERÁLIS PROGRESSZÍV SZLOVÁKIA (PS, INNEN INDULT ČAPUTOVA IS) MAGYAR PLATFORMJA KÜLÖN KÉTNYELVŰ PLAKÁTOT IS KAPOTT POZSONY BEKÖTŐÚTJAIN, KÖZÉPEN A KOPASZ PÁRTELNÖKKEL, MICHAL TRUBANNAL. AZ Ő MAGYAR PLATFORMJUKRÓL MONDTA AZT MENYHÁRT JÓZSEF MKP-ELNÖK, HOGY AZ MÁR A MÉTELYEK MÉTELYE.

„FIATAL ERŐ. MENJÜNK NEKIK!” POZSONY BELVÁROSÁBAN MÁR CSAK SZLOVÁKUL KAMPÁNYOLNAK. NOHA KORÁBBAN 18 SZÁZALÉK KÖRÜLRE MÉRTÉK A MOMENTUM TESTVÉRPÁRTJA ÉS A SPOLU NEVŰ JOBBKÖZÉP PÁRT KOALÍCIÓJÁT, A FRISS FELMÉRÉSEK SZERINT 9 SZÁZALÉKKAL KELL MAJD MEGELÉGEDNIÜK.

A CSALÁD A FUNDAMENTUM – A MAGÁT A FELESÉGÉVEL ÉS LÁNYAIVAL KIPLAKÁTOLTATÓ ALOJZ HLINA KORÁBBI OĽANO-S POLITIKUS ÉS ÜZLETEMBER MOST A KICSIVEL AZ 5 SZÁZALÉKOS KÜSZÖB FÖLÉ MÉRT KERESZTÉNYDEMOKRATA KDH-T VEZETI.

„NEM VAGYOK OLYAN, MINT ŐK. ÉN A SZÍVEMMEL GONDOLKODOM” – ÜZENI A 7-8 SZÁZALÉK KÖZÉ MÉRT BEVÁNDORLÁSELLENES JOBBOLDALI SME RODINA (CSALÁD VAGYUNK) PÁRTOT VEZETŐ BORIS KOLLÁR. A PÁRTNÉV KÉT OKBÓL IS BESZÉDES: KOLLÁRT KORÁBBAN KAPCSOLATBA HOZTÁK A SZLOVÁK MAFFIÁVAL, ÁM Ő EZT TAGADTA, AZT VISZONT NEM IS TUDNÁ, HOVATOVÁBB BÜSZKE IS ARRA, HOGY TÍZ GYEREKE VAN KÜLÖNBÖZŐ NŐKTŐL.

NOHA KORÁBBAN VOLTAK OLYAN FÉLELMEK, MISZERINT AKÁR A MARIAN KOTLEBA VEZETTE NEONÁCI ĽSNS MEGNYERHETI A VÁLASZTÁST, A NYÍLTAN NEONÁCI ELEMEKKEL OPERÁLÓ,  A KAMPÁNYÁT A CIGÁNYELLENESSÉGRE KIHEGYEZŐ, FŐLEG ÉSZAK-SZLOVÁKIÁBAN ERŐS PÁRTOT MOSTANÁBAN 10 SZÁZALÉK KÖRÜL MÉRIK. EGY OLYAN PLAKÁTOT SEM TALÁLTUNK POZSONY KÖRNYÉKÉN KOTLEBÁÉKTÓL, AMI NE LETT VOLNA ÖSSZEFIRKÁLVA.

A BEJUTÁSI KÜSZÖB KÖRNYÉKÉN VAN A JÓ VÁLASZTÁS NEVŰ PÁRT IS, AMIT A FICO-KORMÁNY EGYIK VOLT EGÉSZSÉGÜGYI- ÉS BELÜGYMINISZTERE, A FICO ÁLTAL LELIBERÁLISOZOTT ÉS LEKÁVÉHÁZIÉRTELMISÉGIZETT TOMÁŠ DRUCKER VEZET, ÉS AMIVEL SZÍVESEN INDULT VOLNA KÖZÖSEN, EGY LISTÁN A BUGÁR BÉLA VEZETTE HÍD IS (ITT POLITIZÁL AMÚGY EGY IDEJE A VOLT HÍD-ALELNÖK CSÉFALVAY KATALIN IS). A PÁRT 4 SZÁZALÉK KÖRÜL ÁLL.

ÉS VÉGÜL A FUTOTTAK MÉG KATEGÓRIA: A MAGÁT 2009-BEN EGY ZÖLDPÁRTI LISTÁN AZ EURÓPAI PARLAMENTI KÉPVISELŐSÉGÉRT, MAJD 2019-BEN AZ ELNÖKSÉGÉRT SIKERTELENÜL MEGMÉRETTETŐ EDUARD CHMELÁR LEGÚJABB PROJEKTJE EGY ZÖLD-VÖRÖS BALOLDALI PÁRT, AMELY VÉLHETŐEN ILLESZKEDIK ALAPÍTÓJA SIKERTELENSÉGI SPIRÁLJÁBA.

JOGOT, RENDET ÉS IGAZSÁGOT MINDENKINEK – ÜZENI A 3 SZÁZALÉK ALÁ MÉRT EU-, NATO-, MIGRÁCIÓ-, GENDERIDEOLÓGIA- ÉS MELEGELLENES ŠTEFAN HARABIN HAZA NEVŰ PÁRTJA. A KORÁBBI LEGFELSŐBB BÍRÓSÁGI BÍRÓ A TAVALYI ELNÖKVÁLASZTÁSI KÜZDELEMBEN MEGLEPŐEN JÓL SZEREPELT (14 SZÁZALÉKKAL HARMADIK LETT), ÁM EZT A FEBRUÁR 29-I PARLAMENTI VÁLASZTÁSON OLYBÁ TŰNIK, MÁR NEM FOGJA TUDNI KAMATOZTATNI.

FOTÓK: Bakó Bea, Illés Gergő, Bukovics Martin / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek