+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. január 28. kedd, 13:57
A kormánynak ingyen adott tanácsokon túl az egykori tisztifőorvos és főpolgármester-jelölt más pártoknak is felajánlotta szakértelmét.

„Milyen óvintézkedéseket kellene tennie a magyar kormánynak a koronavírus ügyében?” – ezzel a címmel hirdettek meg sajtótájékoztatót a Demokratikus Koalíció Teréz körúti irodájába, nem is akárkit állítva a mikrofon elé.

 

A témában egy évek óta elfeledett személy nyilvánult meg: Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos és kórházigazgató. De az emberek talán jobban ismerik őt, mint az Együtt-PM, az MSZP és a DK 2014-es közös főpolgármester-jelöltjét, aki az önkormányzati választás előtt pár héttel lépett vissza a jelöltségtől, miután politikai értelemben lenullázta magát a híressé vált jeges vödrös videójával.

 

Mint az Azonnali kérdésére Falus elmondta, tíz éve nyugdíjas, de egyelőre még nem felejtette el a szakmáját, és miután rendesen utánaolvasott a koronavírussal kapcsolatos híreknek, úgy gondolta, szakértőként megnyilvánul a témában.

 

Mit ajánl a volt tisztifőorvos koronavírus-ügyben?

 

Falus szerint a koronavírus terjedése és veszélyei miatt (hogy az például fertőz már a lappangási időszakban is) szükségessé vált az ország járványügyi tervének frissítése, hogy felkészülten cselekedhessünk, ha a koronavírus hazánkba is megérkezik.

 

Ennek keretében például az egykori főpolgármester-jelölt elmondta, hogy ellenőrizni kéne a járvány kezeléséhez szükséges feltételrendszert, és tájékoztatást kéne kapnunk a fejleményekről. Például hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központban rendelkezésre áll-e a megfelelő laboratóriumi kapacitás ahhoz, hogy párhuzamosan vizsgálják a háziorvosok által megvizsgált betegektől begyűjtött mintákat, így kapva képet arról, hogy megjelent-e nálunk a koronavírus.

 

A másik intézkedés Falus Ferenc szerint az kellene, hogy legyen, hogy az antivirális szerekből rendelkezésre álló készletek állapotáról – amennyiben az esetleg államtitkot képezne – legalább a megfelelő országgyűlési képviselőket tájékoztassák. Például van-e raktáron megfelelő mennyiségű antibiotikum, tartalék lélegeztetőgép, arc- és szájmaszkok.

 

Továbbá Falus szerint fontos lenne, hogy ahogy az Egyesült Államok, úgy

 

Magyarország is kapja meg a kínai hatóságoktól a vírust, hogy annak, illetve a koronavírus elleni oltóanyag előállítási lehetőségeinek vizsgálatát a Nemzeti Népegészségügyi Hatóság megkezdhesse.

 

De mit keres Falus Ferenc a DK-nál?

 

Mint a volt tisztifőorvos elmondta,

 

a nyilvános szereplését nem ő kötötte a Demokratikus Koalíció nevéhez, hanem a párt hívta meg, hogy mint szakértő tájékoztassa a közvéleményt

 

és felhívja a kormány figyelmét a szükséges teendőkre. Éppen ezért nem is a DK szakpolitikusaként tartott sajtótájékoztatót.

 

Hogy a mostani szereplés egyúttal azt is jelenti-e, hogy a koronavíruson túl más témákban is meg fog-e nyilvánulni, azt mondta, „ez a kérdés pillanatnyilag nem aktuális”. Ennek ellenére hozzátette, hogy ha valaki az ő szakmai álláspontját kéri, annak válaszolni fog. Arra a kérdésünkre, hogy amennyiben a DK-n túl más pártok kérnék a szakértelmét, is kiállna-e a nyilvánosság elé, Falus Ferenc igennel felelt.

 

„Nagyon szívesen bárkinek rendelkezésére állok, amennyiben a tudásommal segíteni tudok” – zárta Falus.

 

MONTÁZS: Petróczi Rafael / Azonnali via Falus Ferenc / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb négy politikus távozott, mert nem látnak már lehetőséget a konzervatív, jobboldali politizálásra.

Lesz-e hatással a Párbeszéd és az LMP közeledésére, hogy a DK éppen nagyban gyengíti az MSZP-t? Kik fognak tárgyalni minderről? Megkérdeztük!

Mi volt Gyurcsány legjobb húzása? Melyik elszakított nemzetrész fáj neki legjobban? Vágó István négy válaszból dönthet, és van, hogy a
közönség segítségét kéri! Videó!

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

A várakozásoknak megfelelően alakultak a nevadai kaukuszok eredményei, Bernie Sanders már az elnyert delegáltak tekintetében is az élen.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Mármint Kádár Barnabás, a momentumos jövőkutató. Február 26, Pannon Kincstár.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás