A DK irodájában mondta el Falus Ferenc, hogy mit kéne tenni koronavírus-ügyben

Szerző: Petróczi Rafael
2020.01.28. 13:57

A kormánynak ingyen adott tanácsokon túl az egykori tisztifőorvos és főpolgármester-jelölt más pártoknak is felajánlotta szakértelmét.

A DK irodájában mondta el Falus Ferenc, hogy mit kéne tenni koronavírus-ügyben

„Milyen óvintézkedéseket kellene tennie a magyar kormánynak a koronavírus ügyében?” – ezzel a címmel hirdettek meg sajtótájékoztatót a Demokratikus Koalíció Teréz körúti irodájába, nem is akárkit állítva a mikrofon elé.

A témában egy évek óta elfeledett személy nyilvánult meg: Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos és kórházigazgató. De az emberek talán jobban ismerik őt, mint az Együtt-PM, az MSZP és a DK 2014-es közös főpolgármester-jelöltjét, aki az önkormányzati választás előtt pár héttel lépett vissza a jelöltségtől, miután politikai értelemben lenullázta magát a híressé vált jeges vödrös videójával.

Mint az Azonnali kérdésére Falus elmondta, tíz éve nyugdíjas, de egyelőre még nem felejtette el a szakmáját, és miután rendesen utánaolvasott a koronavírussal kapcsolatos híreknek, úgy gondolta, szakértőként megnyilvánul a témában.

Mit ajánl a volt tisztifőorvos koronavírus-ügyben?

Falus szerint a koronavírus terjedése és veszélyei miatt (hogy az például fertőz már a lappangási időszakban is) szükségessé vált az ország járványügyi tervének frissítése, hogy felkészülten cselekedhessünk, ha a koronavírus hazánkba is megérkezik.

Ennek keretében például az egykori főpolgármester-jelölt elmondta, hogy ellenőrizni kéne a járvány kezeléséhez szükséges feltételrendszert, és tájékoztatást kéne kapnunk a fejleményekről. Például hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központban rendelkezésre áll-e a megfelelő laboratóriumi kapacitás ahhoz, hogy párhuzamosan vizsgálják a háziorvosok által megvizsgált betegektől begyűjtött mintákat, így kapva képet arról, hogy megjelent-e nálunk a koronavírus.

A másik intézkedés Falus Ferenc szerint az kellene, hogy legyen, hogy az antivirális szerekből rendelkezésre álló készletek állapotáról – amennyiben az esetleg államtitkot képezne – legalább a megfelelő országgyűlési képviselőket tájékoztassák. Például van-e raktáron megfelelő mennyiségű antibiotikum, tartalék lélegeztetőgép, arc- és szájmaszkok.

Továbbá Falus szerint fontos lenne, hogy ahogy az Egyesült Államok, úgy

Magyarország is kapja meg a kínai hatóságoktól a vírust, hogy annak, illetve a koronavírus elleni oltóanyag előállítási lehetőségeinek vizsgálatát a Nemzeti Népegészségügyi Hatóság megkezdhesse.

De mit keres Falus Ferenc a DK-nál?

Mint a volt tisztifőorvos elmondta,

a nyilvános szereplését nem ő kötötte a Demokratikus Koalíció nevéhez, hanem a párt hívta meg, hogy mint szakértő tájékoztassa a közvéleményt

és felhívja a kormány figyelmét a szükséges teendőkre. Éppen ezért nem is a DK szakpolitikusaként tartott sajtótájékoztatót.

Hogy a mostani szereplés egyúttal azt is jelenti-e, hogy a koronavíruson túl más témákban is meg fog-e nyilvánulni, azt mondta, „ez a kérdés pillanatnyilag nem aktuális”. Ennek ellenére hozzátette, hogy ha valaki az ő szakmai álláspontját kéri, annak válaszolni fog. Arra a kérdésünkre, hogy amennyiben a DK-n túl más pártok kérnék a szakértelmét, is kiállna-e a nyilvánosság elé, Falus Ferenc igennel felelt.

„Nagyon szívesen bárkinek rendelkezésére állok, amennyiben a tudásommal segíteni tudok” – zárta Falus.

MONTÁZS: Petróczi Rafael / Azonnali via Falus Ferenc / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek