+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Petróczi Rafael
2021. március 30. kedd, 08:20
Öt kérdést tettünk fel a DK-nak arról, hogy pontosan kiket és hogyan kéne megválasztani a járvány elleni védekezés irányítására, ha már azt követelik, hogy a kormány független szakértőknek adja át ezt a feladatot. Nézzétek, mennyire válaszoltak!

Hétfőre virradóan szomorú adat látott napvilágot: átlépte a húszezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Magyarországon, összesen 20 161 ember hunyt el a pandémia következtében.

 

„Húszezer ember, egy közepes város, Paks, Keszthely, Komárom” – reagált a hírre a Demokratikus Koalíció nevében Dobrev Klára, a párt EP-képviselője, aki szerint különösen tragikus, hogy az áldozatok közül sokakat meg lehetett volna menteni, ha az Orbán-kormány járványkezelése nem „dilettáns és rossz döntések sorozatát” jelenti ahelyett, hogy hallgatott volna a Magyar Orvosi Kamarára és az egészségügyi szakemberekre, akik előre megmondták, hogy ebből tragédia lesz.

 

Éppen ezért a DK azt követeli a kormánytól, hogy az elkövetkező hetekben, hónapokban lépjen két lépést hátrébb, és

 

„a vírus elleni védekezés irányítását független szakértőkből álló testületre bízza”.

 

 

Dobrev azonban ennél több részletet nem osztott meg – szerencsére a valamilyen okból online sajtótájékoztatónak nevezett Facebook-élő meghívójában felhívták arra a figyelmet, hogy az élőt követő egy órában van lehetőség kérdéseket feltenni e-mailben és telefonon is.

 

Éltünk is a lehetőséggel, mindkét csatornán igyekeztünk további részleteket kideríteni a párt terveiről, összesen öt kérdést feltéve, a DK azonban többszöri megkeresésünk ellenére egyáltalán nem válaszolt.

 

Így kénytelenek vagyunk pusztán az „online sajtótájékoztatóban” elhangzottakra támaszkodni. Ez alapján a kérdéseinkre a válaszok:

 

1. kérdés: Kik lennének azok a szakértők, akiknek önök szerint irányítaniuk kellene a járvány elleni védekezést? Kérem, konkrét neveket és intézményeket mondjanak!

 

Válasz: Egyedül a Magyar Orvosi Kamarát említette konkrétan Dobrev Klára.

 

2. kérdés: Milyen alapon és ki válogatná ki, hogy konkrétan kik feleljenek a védekezésért? Őket ki választaná meg, és milyen legitimációval bírnának a demokratikusan megválasztott kormány helyett?

 

Válasz: Rejtély, nincs válasz.

 

3. kérdés: Mennyi időbe telne önök szerint, mire a járványhelyzettel kapcsolatos részletes adatokat ezek a szakértők megismerik, és át tudják venni a döntéshozást a kormánytól és az Operatív Törzstől? Mi a számításuk arra, hogy az átállási idő hogyan hatna a járványügyi adatok alakulására?

 

Válasz: Ki tudja, nincs válasz.

 

4. kérdés: A járvány elleni védekezés a veszélyhelyzet idején kormányrendeletekkel zajlik, tehát a kormányt sem így, sem úgy nem lehet kizárni a döntéshozásból. Mi lenne akkor a szerepe önök szerint a kormánynak, ha szakértők vennék át a védekezés irányítását a kormánytól?

 

Válasz: Passz, nincs válasz

 

5. kérdés: A járvány elleni védekezés nemcsak egészségügyi, hanem a társadalom minden szeletét felölelő (gazdasági, szociális) kérdés is: ha egészségügyi szakembereket teszünk meg döntéshozóknak, ők hogyan fogják figyelembe venni az egészségügyin túlmutató aspektusait a járványnak?

 

Válasz: Cirip-cirip, nincs válasz.

 

NYITÓKÉP: Demokratikus Koalíció / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás