Ennyire konkrét dolgokat akar a DK, amikor független szakértők kezébe adná a védekezés irányítását

Szerző: Petróczi Rafael
2021.03.30. 08:20

Öt kérdést tettünk fel a DK-nak arról, hogy pontosan kiket és hogyan kéne megválasztani a járvány elleni védekezés irányítására, ha már azt követelik, hogy a kormány független szakértőknek adja át ezt a feladatot. Nézzétek, mennyire válaszoltak!

Ennyire konkrét dolgokat akar a DK, amikor független szakértők kezébe adná a védekezés irányítását

Hétfőre virradóan szomorú adat látott napvilágot: átlépte a húszezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Magyarországon, összesen 20 161 ember hunyt el a pandémia következtében.

„Húszezer ember, egy közepes város, Paks, Keszthely, Komárom” – reagált a hírre a Demokratikus Koalíció nevében Dobrev Klára, a párt EP-képviselője, aki szerint különösen tragikus, hogy az áldozatok közül sokakat meg lehetett volna menteni, ha az Orbán-kormány járványkezelése nem „dilettáns és rossz döntések sorozatát” jelenti ahelyett, hogy hallgatott volna a Magyar Orvosi Kamarára és az egészségügyi szakemberekre, akik előre megmondták, hogy ebből tragédia lesz.

Éppen ezért a DK azt követeli a kormánytól, hogy az elkövetkező hetekben, hónapokban lépjen két lépést hátrébb, és

„a vírus elleni védekezés irányítását független szakértőkből álló testületre bízza”.

Dobrev azonban ennél több részletet nem osztott meg – szerencsére a valamilyen okból online sajtótájékoztatónak nevezett Facebook-élő meghívójában felhívták arra a figyelmet, hogy az élőt követő egy órában van lehetőség kérdéseket feltenni e-mailben és telefonon is.

Éltünk is a lehetőséggel, mindkét csatornán igyekeztünk további részleteket kideríteni a párt terveiről, összesen öt kérdést feltéve, a DK azonban többszöri megkeresésünk ellenére egyáltalán nem válaszolt.

Így kénytelenek vagyunk pusztán az „online sajtótájékoztatóban” elhangzottakra támaszkodni. Ez alapján a kérdéseinkre a válaszok:

1. kérdés: Kik lennének azok a szakértők, akiknek önök szerint irányítaniuk kellene a járvány elleni védekezést? Kérem, konkrét neveket és intézményeket mondjanak!

Válasz: Egyedül a Magyar Orvosi Kamarát említette konkrétan Dobrev Klára.

2. kérdés: Milyen alapon és ki válogatná ki, hogy konkrétan kik feleljenek a védekezésért? Őket ki választaná meg, és milyen legitimációval bírnának a demokratikusan megválasztott kormány helyett?

Válasz: Rejtély, nincs válasz.

3. kérdés: Mennyi időbe telne önök szerint, mire a járványhelyzettel kapcsolatos részletes adatokat ezek a szakértők megismerik, és át tudják venni a döntéshozást a kormánytól és az Operatív Törzstől? Mi a számításuk arra, hogy az átállási idő hogyan hatna a járványügyi adatok alakulására?

Válasz: Ki tudja, nincs válasz.

4. kérdés: A járvány elleni védekezés a veszélyhelyzet idején kormányrendeletekkel zajlik, tehát a kormányt sem így, sem úgy nem lehet kizárni a döntéshozásból. Mi lenne akkor a szerepe önök szerint a kormánynak, ha szakértők vennék át a védekezés irányítását a kormánytól?

Válasz: Passz, nincs válasz

5. kérdés: A járvány elleni védekezés nemcsak egészségügyi, hanem a társadalom minden szeletét felölelő (gazdasági, szociális) kérdés is: ha egészségügyi szakembereket teszünk meg döntéshozóknak, ők hogyan fogják figyelembe venni az egészségügyin túlmutató aspektusait a járványnak?

Válasz: Cirip-cirip, nincs válasz.

NYITÓKÉP: Demokratikus Koalíció / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek