+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bakó Bea
2020. január 22. szerda, 19:04
Ha bíróság kell ahhoz, hogy tudjuk: nem beszélünk egy műsorban egy népcsoport kiirtásáról, az nagyon-nagyon szomorú.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Azt már megszokhattuk, hogy a NER-ben a világ minden pénze rendelkezésére áll a megfelelő embereknek hülyeségekre, úgyhogy azon már meg se lepődik az ember, hogy a Fidesz Erdélyből importált kultúrharcosa, Demeter Szilárd által igazgatott Petőfi Irodalmi Múzeum is afféle médiaszolgáltatóként kezd viselkedni. Szükség lehetett erre, hiszen a szegény kormánypárt még mindig el van nyomva a csúnya libsi médiatúlsúlyban ugye.

 

Az már meglepőbb, hogy mégis miért nyolcórás műsorfolyamokkal keresik a „piaci rést” a közpénzmédia térfelén, de az embernek az álla akkor esik le, ha valahogy 7 és fél óra (!!!) környékére keveredik (vagy inkább teker) a videóban.

 

Itt ugyanis ilyesmik hangzanak el a – tartalom alapján már érthető elnevezésű – Gumiszoba című blokkban Megadja Gábor, a Hajónapló laipgazgatója, Ambrózy Áron és Vésey Kovács László, a Pesti Srácok munkatársai, valamint Takács Áron beszélgetésében.

 

„Nagy lehetőséget szalasztott el Európa a békésebb jövő felé vezető úton a németség teljes likvidálásával.”

 

Továbbá: „Ne keverjük össze a németországi németeket a magyarországi svábokkal, mert a kettő teljesen más világ.” „Az egyik fehérbőrű, a másik meg már nem annyira.”

 

A kontextus persze vicceskedő rötyögés, miszerint most majd a magyarországi svábok akarják kipenderíteni Ambrózyt (akit egyébként szoft zsidózás – a jobbikos Jakab Péter jákobozása – miatt már kipenderítettek az Echo TV-től). Mindezt a maradandó alkotást pedig épp a magyarországi németek kitelepítésének emléknapján sikerült letenni az asztalra.

 

A videó kapcsán a Jobbik német nemzetiségű parlamenti képviselője, Brenner Koloman felszólította a kormánypárti illetékeseket, hogy vonják vissza Demeter Szilárd PIM-igazgató megbízását. Demeter Szilárd minderre az Origo-n válaszolt egy nyílt levélben, amiben a szerkesztőség szabadságával és autonómiájával, valamint az alkotmányosan védett szólás- és véleményszabadsággal érvelt. A levél legbeszédesebb részét szó szerint is érdemes idézni: 

 

„Magyarország jogállam. Ha valaki úgy érzi, hogy sértő, akár büntetőtörvénykönyv hatálya alá eső vélemények hangzanak el bármilyen műsorban, léteznek jogorvoslati lehetőségek, éljen azokkal. Amennyiben a bíróság úgy dönt, hogy az adás szerkesztője, illetve a meghívottjai túlmentek a szabad véleménynyilvánítás határain, akkor és csakis akkor szeretnék tartalmi kérdésekbe beleszólni, mint végső soron az egészért felelős. Már ha szeretnénk továbbra is jogállamban élni, és nem akarjuk azt lecserélni egy ki tudja, ki által finanszírozott média kormányzására, valamint egy verbális lincselés gyakorlatára épített államberendezkedésre.”

 

Elmondom, mi a bajom ezzel.

 

Én már számtalan cikket írtam, amiben arról háborogtam, hogy teljesen fölösleges a büntetőjoggal üldözni olyan idiótákat, akik horogkeresztet vagy sarló-kalapácsot akarnak kilógatni az ablakukba, meg akik valamiért jobban érzik magukat attól, hogy népcsoportokról vagy személyekről csúnya, valótlan, vagy csúnya és valótlan dolgokat mondanak.

 

Most is így gondolom, mert önmagában hülyének lenni szerintem nem veszélyes a társadalomra, sőt, mindenkinek joga van ahhoz, hogy hülye legyen, a Gumiszoba szereplőinek is.

 

Éppen ezért magyarországi németként eszemben sincs például feljelenteni ezeket a „liberálcenzúra ellen küzdő hősies szabadságharcosokat”. Ha valaki esetleg nagyon megsértődött rájuk (más nemzetiségek körében ennél sokkal-sokkal kevesebbért is meg szoktak, jegyzem meg), az a Fidesznek hála, jó pár éve már polgári pert is indíthat emiatt. Én mondjuk azt se fogok, abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy megsértődni olyasvalakikre szokott az ember, akiknek a véleménye fontos neki, az említett „úriemberek” viszont nem tartoznak ebbe a körbe.

 

A gond az, hogy Demeter válasza tükrözi azt a szomorú magyar valóságot, ami miatt mégis szerepelnek a Btk-ban olyan (szerintem) indokolatlan tényállások, mint a közösség elleni uszítás. Merthogy – hiába mondjuk szerencsétlen bíróknak lenne ezer más fontosabb ügye meg dolga is –

 

itt a bíróságnak kell döntenie minden egyes szájtépésről, hiszen magától nem tud annyit a szerencsétlen újságíró, hogy nyilvános műsorban (meg mondjuk amúgy se) nem mondunk olyat, hogy ki kellett volna irtani egy egész népcsoportot.

 

Sőt, ha valaki udvariasan rákérdez náluk, hogy ez így mégis mi, akkor kikérik maguknak a beavatkozást a véleménynyilvánítási szabadságukba, és burkoltan lecenzoroznak.

 

Amíg a skála egyik végén ez a hozzáállás van, a másikon meg az a fajta hiperérzékenység, ami szerint már az is gyűlöletbeszéd, ha leírod valakinek a származását/csoporthoz tartozását, addig tényleg az lesz, hogy ügyvédekkel, bírók előtt kell majd érdemtelenül nagy nyilvánosságot kapott megmondók kijelentéseiről véget nem érően vitatkozni olyan tényállásokon, amik normális esetben nem is kéne, hogy benne legyenek a Btk-ban.

 

Pedig el lehetne ezt kerülni, ha lenne legalább némi megfontoltság és felelősségérzet azokban, akik elég okosnak gondolják magukat ahhoz, hogy kinyilatkoztatásokat tegyenek a nyilvánosság előtt. Persze azért az se árt, ha mondjuk a főszerkesztő ránéz néha a nagyobb anyagokra megjelenés előtt – mint megtudtuk, Megadja Gáboréknál ez már cenzúrának és kézivezérlésnek számít.

 

Szerencsére a közpénzmédiában meg olyan ugye nincs.

 

Olvass még több cikket Bakó Beától az Azonnalin!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Már nem arról beszél a magyar kormányfő, hogy milyen közel volt a Fidesz az EPP-ből való kilépéshez, inkább egy nagyszabású belső vitát kezdeményezne a jobbközép pártok európai családjában.

97,4 százalékkal erősítették meg tisztségében a volt kormányfőt.

„Ha egy orgánum a neonáci szervezetek oldalára áll, fasiszta nézeteket képvisel, akkor nem lehet a demokratikus diskurzus része” – véli a nyolcadik kerület.

A TASZ szerint Karácsony Gergely főpolgármester akkor sem választhatja meg, hogy kikhez szól, ha egyébként a kormányzat részéről már ez számít megszokottnak.

Írtak is egy nyílt levelet arról, hogy mennyire veszélyes a Fidesz-közeli háttéremberek szlovéniai médiaterjeszkedése, valamint Orbán legnagyobb szlovén szövetségesének hatalomra kerülése.

Itthon gyakorlatilag három budai kerületbe húzódott vissza a felső középosztály, a lengyel és a cseh fővárosban sokkal kevertebbek az egyes negyedek. Térképek!

A kérdést úgy is feltehetnénk: Gyurcsány vagy Orbán? Neked hány pont jön össze?

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Február 20-án Szántó Rita filozófus tart előadást az Aurórában, hogyan is használható ma az ókori sztoikus filozófia.

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Történelmi diarómák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás