Közösen jelenti fel a németek likvidálásáról ábrándozó közpénzmédiás műsort jobbikos és LMP-s

Szerző: Bakó Bea
2020.01.23. 17:48

Több tényállás miatt is feljelentést tesz Brenner Koloman és Keresztes László Lóránt, miután a németeket és a magyarországi németeket is súlyosan sértő mondatok hangzottak el a Petőfi Irodalmi Múzeum műsorfolyamában. Közben a német nemzetiségi listáról bejutott parlamenti képviselő, Ritter Imre mélyen hallgat, a német nemzetiségi önkormányzat rövid közleményben botránkozott meg.

Közösen jelenti fel a németek likvidálásáról ábrándozó közpénzmédiás műsort jobbikos és LMP-s

Közös közleményben jelentette be két országgyűlési képviselő, a jobbikos, német nemzetiségű Brenner Koloman (képünkön) és az LMP-s Keresztes László Lóránt, hogy feljelentést tesznek a Petőfi Irodalmi Múzeum gondozásában megjelent Hajónapló című műsor miatt, amelyben többek közt olyan kijelentések hangzanak el, mint hogy „nagy lehetőséget szalasztott el Európa a békésebb jövő felé vezető úton a németség teljes likvidálásával”, illetve „ne keverjük össze a németországi németeket a magyarországi svábokkal, mert a kettő teljesen más világ. Az egyik fehérbőrű, a másik meg már nem annyira”.

Az ügyről itt írtunk részletesen: cikkünkből kiderül, hogy a műsort főszerkesztő budafok-tétényi fideszes alpolgármester nem is látta az anyagot megjelenés előtt, a főszerkesztői csekkolást ő és Megadja Gábor lapigazgató is cenzúrának tartaná.

A feljelentés kapcsán felhívtuk Brenner Kolomant, hogy megtudjuk: pontosan milyen bűncselekmény miatt – első blikkre a közösség elleni uszítás merül fel elég kézenfekvően – és ki ellen, konkrétan mely kijelentések kapcsán tesznek feljelentést. A jobbikos képviselő az Azonnalinak azt mondta:

a feljelentés részletein még dolgoznak az ügyvédeik, mindenesetre több tényállás is szóba kerülhet.

E tekintetben a konkrétumokról az elkövetkező napokra ígért tájékoztatást.

Arra a kérdésünkre, hogy miért az LMP frakcióvezetőjével közösen tett feljelentést, úgy válaszolt: Keresztes pécsi képviselő, Baranyában pedig sok magyarországi német él. A feljelentéshez csatlakozott még két Baranya megyei német nemzetiségű politikus is: az LMP parlamenti frakciójában ülő újkezdetes Hohn Krisztina és Schwarz-Kiefer Patrik jobbikos Baranya megyei közgyűlési képviselő.

Brenner Kolomannak felvetettük, hogy Ritter Imrével, a magyarországi németek parlamenti képviselőjével és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatával egyeztetett-e. Brenner emlékeztetett: az országos nemzetiségi önkormányzat csütörtökön közzétett egy közleményt a megbotránkozásáról. A Facebook-posztban visszautasítják, és rendkívül károsnak minősítik az ilyen megnyilvánulásokat. Azt viszont

továbbra is várja Brenner Koloman, hogy Ritter Imre mit reagál, eddig ugyanis nem nyilatkozott meg a kifejezetten német nemzetiségi listáról mandátumot szerzett, Fidesz-tag Ritter.

Rittert egyébként az Azonnali is megkereste többször a szerdai nap folyamán, hogy reagáljon a műsorban elhangzott kijelentésekre, de többszöri telefonos és e-mailes próbálkozásainkkal is csak az asszisztenseiig jutottunk.

Brenner Koloman szerint Ritter Imrének ki kellene lépnie a Fideszből, mert eleve nagyon rossz az optikája annak, hogy a hazai németség végre képviselői helyhez jutott, de a közvélemény számára ez úgy jött le, hogy a fideszes kétharmad külső segédereje a német nemzetiségi képviselő.

Azzal kapcsolatban, hogy a műsor készítői a véleménynyilvánítási szabadságukra hivatkoznak Brenner Koloman azt mondta: egy szélesebb közvélemény számára eljuttatott produkció tartalmáért az újságíró, a főszerkesztő és az azt engedélyező igazgató, adott esetben Demeter Szilárd is felelős. Kérdésünkre azt is elmondta: szerinte a főszerkesztő – aki mellesleg fideszes alpolgármester Budafok-Tétényben –

főszerkesztőnek és alpolgármesternek is alkalmatlan, ha ezt nem látta megjelenés előtt. Ugyanígy Demeter Szilárd PIM-igazgatót is alkalmatlannak tartja vezető kultúrpolitikai pozícióra.

Kézenfekvő replika lehet egy ilyen, részben jobbikos feljelentésre, hogy pont a jobbikosok reklamálnak és érzékenykednek, amikor még pár éve zsidóztak – vetettük fel. Brenner Koloman szerint nincs jogalapja az ilyen kritikának, a fideszes média 7-8 évvel ezelőtti ügyeket szokott előhúzni.

Megadja Gábor, a Hajónapló lapigazgatója az Azonnalinak szerdán azt írta: egyrészt nem gondolták komolyan a megjegyzést, másrészt pedig történelmileg értették, a második világháború korabeli németekről beszéltek. Ezt is felvetettük Brennernek, aki azt mondta: aki látta a videót, az látja, hogy egy normális országban ilyen kijelentés nem megengedhető, ez nem viccből hangzott el, és egyébként a németek likvidálásáról ábrándozó Ambrózy Áron hasonló szellemben kommentel az ő Facebook-oldalán is. Az egész pedig egyetlen, a jelenre kifuttatott gondolatmenet, ami ott ér véget, hogy a magyarországi németek még fehérek, a németországiak még nem annyira – fejtegette Brenner.

Végül azon kérdésünkkel kapcsolatban, hogy milyen esetleges politikai érdeke lehet a Fidesznek abban, hogy a németek ellen uszítson, Brenner Koloman nem akart spekulálni. Azt viszont elmondta: a fideszesek január 19-én még ájtatos képpel megemlékeztek a magyarországi németek kitelepítéséről, majd a megmondóembereik ilyen vállalhatatlan, a magyarországi németség egészét súlyosan sértő kijelentéseket tesznek. Hozzátette:

„egyvalamit tudok: mondjuk az Európai Néppártban, ha ennek az egész történetnek a részletei eljutnak a német politikusokhoz, akkor lesz mit magyarázniuk a fideszeseknek”.

FOTÓ: Brenner Koloman / Facebook

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek