Megvétózták minden idők legjobb kotonkampányát

Szerző: Petróczi Rafael
2020.01.17. 17:17

Utah állam republikánus kormányzójának nem tetszett, hogy az állam kreatív szexuális utalgatások tárgya lett.

Megvétózták minden idők legjobb kotonkampányát

Valljuk be, kevés hálásabb feladat van annál, mint amikor 18+-os tartalmakat kell reklámozni: csak a képzelet szabhat határt a kreatívabbnál kreatívabb megoldásoknak.

Nos, az egyesült államokbeli Utah állam Egészségügyi Minisztériuma igazán ráérzett arra, hogy a felnőtt tartalommal hogyan adja át az üzenetét: a tervek szerint százezer óvszert szórtak volna szét ingyen az állam területén, többek között helyi egészségügyi központokban, a HIV-fertőzéssel foglalkozó alapítványoknál, bárokban és más közösségi tereken.

A terjesztéshez a minisztérium be is szerezte az óvszereket tartalmazó kartondobozokat, amikre kifejezetten az államra szabott üzeneteket írtak.

Az egyik dobozon például a „Greatest sex on Earth” (legjobb szex a világon) felirat szerepel, ami szándékosan rímel a utahi hó magas minőségét hirdető mondásra, miszerint ott található a „Greatest snow on Earth”, azaz a legjobb hó a világon.

Ugyancsak a természeti adottságokra céloznak más feliratok is, amelyek fennen hirdetik, hogy az óvszer használója „fedezze fel Utah barlangjait”, és „élvezze a hegyeket”.

De a legelmésebb szlogen mégis csak a „SL,UT” szójáték, amiben az SL az állam fővárosára, Salt Lake Cityre, az UT pedig magára Utah államra utal. Egybeolvasva pedig megkapjuk, hogy slut, azaz kurva.

A minisztérium az óvszercsomagokat a „The H is for Human” nevű kampányuk keretében szórta volna szét, amiben a H a health, azaz az egészség szót jelöli. Magyarul az egészség, azaz „E az emberért” szlogenre lehet ezt lefordítani, aminek célja, hogy az emberek ne stigmatizálják tovább a nemi úton terjedő HIV-fertőzést, és nyitottan beszéljenek egymás között a fertőzést megelőző, egészséges és biztonságos szexuális életről.

A szókimondó óvszerkampány azonban nem nyerte el mindenki tetszését, például az állam republikánus kormányzójáét, Gary Herbertét sem. Alig kezdődött el a terjesztés, a kormányzó le is állította azt, mondván:

érti ugyan, hogy a minisztérium ezzel kívánja felhívni a lakosok figyelmét a betegség megelőzésére, de nem engedélyezi az ilyesfajta szexuális utalgatásokat egy adófizetők által finanszírozott kampányban.

Válaszában a minisztérium elismerte, hogy nem járták végig előzetesen a megfelelő csatornákat az óvszeres dobozok engedélyeztetéséhez, elnézést kértek az offenzív tartalmú szövegekért, és jelezték, hogy partnereiktől kérték az óvszerek terjesztésének azonnali leállítását.

„Továbbra is elkötelezettek vagyunk a HIV megelőzése céljából kampányt folytatni, és olyan formán kívánjuk ezt tenni, ami jobban tiszteli az adófizetők dollárjait, és a szerepünket mint kormányzati hivatal” – zárta sorait az utahi minisztérium.

NYITÓKÉP: Pixabay

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek