Újratervezte a sapkáit Donald Trump, így pörgeti fel a pénzgyűjtést

2021.08.10. 18:20

Mutatjuk, milyenek az új, hivatalos MAGA-sapkák.

Újratervezte a sapkáit Donald Trump, így pörgeti fel a pénzgyűjtést

Saját bevallása szerint maga tervezte újra a 2016-os kampányban használt „Tegyük újra naggyá Amerikát!" (Make America Great Again! – MAGA) feliratú piros baseball-sapkákat Donald Trump volt elnök. A jobboldali New York Post azt közli, a bejelentés egy olyan baseball sapkáról szól, ami ugyan továbbra is piros, viszont a fehér, teljes mondatot simán a MAGA-rövidítés váltja az elején, fehér nagybetűkkel és sárga háttérrel.

Noha így Trump mozgalmának új, hivatalos jelképe kissé egy fejünkön hordott mustáros hot-dogra hasonlít, az elnök bejelentette, immár ez a hivatalos webshop-termék, amit súlyos extra pénzekért akár személyes aláírásával is be tudnak szerezni követői.

A Trump saját aláírását viselő, új sapkákról szóló pénzgyűjtő e-mailjében így szól:

„Teljesen új sapkát terveztem Nektek, és most azt akarom, hogy a tiétek is legyen! [...] Mindig is ti voltatok leghűségesebb híveim, így aztán akármilyen sapka nem is lehet megfelelő számotokra. Olyan MAGA-sapkát szánok nektek, amin az én személyes aláírásom is szerepel!"

A levél mindezekért cserébe azt kéri, a sapkát megrendelők támogassák az újbóli megválasztását megcélzó, és a republikánus képviselő- és szenátorjelöltek 2022-es, félidős választási kampányára is kalapozó Trump's Save America PAC kampányalapot.

Erre 25, 50, 100 és 250 dolláros kisadomány-opciókat is meghirdetett, valamint természetesen elküldte az új sapkadizájn képét is.

Trump honlapjának webboltján pedig olvasható az is a sapkák „teljes mértékben az USA-ban készültek", alapanyaguk gyapot és műanyag, valamint öt részből varrták őket össze, a tartásuk pedig az ígéret szerint jobb, mint az előzőeknek.

Akik nem ragaszkodnak az elnöki autogramhoz, azok akár már 40 dollárért, azaz 12 000 forintért is birtokosai lehetnek az új Trump-sapinak. Ez erős árinfláció, tekintve, hogy maga Trump boltja, az eredeti sapkákat most „klasszikus" címen 30 dollárért árulja, de ugyanez az Amazonon már 12 dollárért is hozzáférhető.

A kampány-email egyébként úgy fogalmazott, a Trump-mozgalomnak távolról sincsen még vége, sőt, még csak most lendül be igazán,

és ezért volt Donald Trump szerint szükség arra, hogy személyesen tervezzen új jelképet számukra.

A 2016 óta minden Trump-gyűlésen ezerszám feltűnő piros baseball-sapkák valójában nem csupán Trump, hanem az amerikai nacionalista-populista jobboldal jelképeivé is váltak, így az elnök kritikusai a Trump-sapkákat lényegében a bevándorló- és kisebbségellenes gyűlölet jelképének tartják.

A #metoo mozgalmat is elindító hollywoodi színész és feminista aktivista, Alyssa Milano például 2019-ben azt mondta, a MAGA-sapkák lényegében „az új fehér csuklyák", utalva arra, hogy szerinte viselőik ugyanolyan intoleráns eszméket hirdetnek ma, mint a Ku-Klux-Klan tagjai a mozgalom fénykorában.

Azt még nem lehet ugyan tudni a New York Post szerint, hogy Trump mostantól majd ebben a sapkában fog-e mindenhol megjelenni, az viszont már ismert, hamarosan visszatér az aktív politikai életbe, még hozzá magához híven egy nagygyűléssel Alabama államban, augusztus 21-én.

NYITÓKÉP: Gage Skidmore / Wikimedia Commons

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek