Újratervezte a sapkáit Donald Trump, így pörgeti fel a pénzgyűjtést

2021.08.10. 18:20

Mutatjuk, milyenek az új, hivatalos MAGA-sapkák.

Újratervezte a sapkáit Donald Trump, így pörgeti fel a pénzgyűjtést

Saját bevallása szerint maga tervezte újra a 2016-os kampányban használt „Tegyük újra naggyá Amerikát!" (Make America Great Again! – MAGA) feliratú piros baseball-sapkákat Donald Trump volt elnök. A jobboldali New York Post azt közli, a bejelentés egy olyan baseball sapkáról szól, ami ugyan továbbra is piros, viszont a fehér, teljes mondatot simán a MAGA-rövidítés váltja az elején, fehér nagybetűkkel és sárga háttérrel.

Noha így Trump mozgalmának új, hivatalos jelképe kissé egy fejünkön hordott mustáros hot-dogra hasonlít, az elnök bejelentette, immár ez a hivatalos webshop-termék, amit súlyos extra pénzekért akár személyes aláírásával is be tudnak szerezni követői.

A Trump saját aláírását viselő, új sapkákról szóló pénzgyűjtő e-mailjében így szól:

„Teljesen új sapkát terveztem Nektek, és most azt akarom, hogy a tiétek is legyen! [...] Mindig is ti voltatok leghűségesebb híveim, így aztán akármilyen sapka nem is lehet megfelelő számotokra. Olyan MAGA-sapkát szánok nektek, amin az én személyes aláírásom is szerepel!"

A levél mindezekért cserébe azt kéri, a sapkát megrendelők támogassák az újbóli megválasztását megcélzó, és a republikánus képviselő- és szenátorjelöltek 2022-es, félidős választási kampányára is kalapozó Trump's Save America PAC kampányalapot.

Erre 25, 50, 100 és 250 dolláros kisadomány-opciókat is meghirdetett, valamint természetesen elküldte az új sapkadizájn képét is.

Íme az új, eredeti sapka, amit állítása szerint maga Donald Trump tervezett

Íme az új, eredeti sapka, amit állítása szerint maga Donald Trump tervezett

Fotó: Donaldjtrump.com

Trump honlapjának webboltján pedig olvasható az is a sapkák „teljes mértékben az USA-ban készültek", alapanyaguk gyapot és műanyag, valamint öt részből varrták őket össze, a tartásuk pedig az ígéret szerint jobb, mint az előzőeknek.

Akik nem ragaszkodnak az elnöki autogramhoz, azok akár már 40 dollárért, azaz 12 000 forintért is birtokosai lehetnek az új Trump-sapinak. Ez erős árinfláció, tekintve, hogy maga Trump boltja, az eredeti sapkákat most „klasszikus" címen 30 dollárért árulja, de ugyanez az Amazonon már 12 dollárért is hozzáférhető.

A kampány-email egyébként úgy fogalmazott, a Trump-mozgalomnak távolról sincsen még vége, sőt, még csak most lendül be igazán,

és ezért volt Donald Trump szerint szükség arra, hogy személyesen tervezzen új jelképet számukra.

A 2016 óta minden Trump-gyűlésen ezerszám feltűnő piros baseball-sapkák valójában nem csupán Trump, hanem az amerikai nacionalista-populista jobboldal jelképeivé is váltak, így az elnök kritikusai a Trump-sapkákat lényegében a bevándorló- és kisebbségellenes gyűlölet jelképének tartják.

A #metoo mozgalmat is elindító hollywoodi színész és feminista aktivista, Alyssa Milano például 2019-ben azt mondta, a MAGA-sapkák lényegében „az új fehér csuklyák", utalva arra, hogy szerinte viselőik ugyanolyan intoleráns eszméket hirdetnek ma, mint a Ku-Klux-Klan tagjai a mozgalom fénykorában.

Azt még nem lehet ugyan tudni a New York Post szerint, hogy Trump mostantól majd ebben a sapkában fog-e mindenhol megjelenni, az viszont már ismert, hamarosan visszatér az aktív politikai életbe, még hozzá magához híven egy nagygyűléssel Alabama államban, augusztus 21-én.

NYITÓKÉP: Gage Skidmore / Wikimedia Commons

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek