Menekültek, terroristák, Covid: törölte a Facebook Trump félrevezető hirdetését

Szerző: Varsányi Bence
2020.10.01. 14:57

A Joe Bident az elnökjelölti vitán a fülébe montázsolt fülhallgatóval ábrázoló hirdetések azért maradhattak.

Menekültek, terroristák, Covid: törölte a Facebook Trump félrevezető hirdetését

Törölte a Facebook a közösségi felületéről Donald Trump amerikai elnök egyik hirdetését, amiben többek között

azt állította hamisan, hogy ellenfele, a demokrata Joe Biden megválasztása esetén 700 százalékkal növelné a Szíriából, Szomáliából, és Jemenből az Egyesült Államokba érkező menekültek számát.

A hirdetés azzal magyarázza, hogy „Biden veszélyes Amerikára”, hogy a koronavírus-járvány közepén akar menekülteket fogadni olyan országokból, amelyek Trump szerint „terrorfészkek”.

A hatásvadász videót többszázezer felhasználó láthatta, mielőtt a Facebook letörölte. Andy Stone, a Facebook szóvivője azzal indokolta a döntést, hogy szembemennek a szabályzatukkal az olyan állítások, amik szerint az emberek biztonsága, egészsége, vagy túlélése veszélyben van mások nemzetisége vagy menekültstátusza miatt.

A törlést követően Trump kampánycsapata is megszólalt, de a 700 százalékos állításuk lehivatkozása helyett csak az elnök járványügyi intézkedéseit méltatták, kiemelve, hogy Biden mindeközben csak leidegengyűlölőzte Trumpot, illetve a partvonalról minősítette a járványra adott válaszait.

Trump hirdetéseit nem először törli a Facebook, már 2018-ban is levettek egyet, illetve idén júniusban egy náci szimbólum miatt törölték egy másik reklámját. Magyar politikusok közül például már Lázár Jánosnak is meggyűlt a baja a techóriással, neki a Bécsben készített videóját tette elérhetetlenné a közösségi oldal.

A novemberi elnökválasztás közeledtével a Facebook kiegészíti a szabályzatát, hogy elébe menjenek az olyan hirdetéseknek, amik a választás eredményét akarják illegitimálni.

Némileg visszás, hogy a nagy szabályozás és reklámtörlés közben a Trump-kampány azon hirdetései, amik egy odamontázsolt fülhallgatóval a fülében ábrázolják ellenfelét, Joe Bident – azt sugallva, hogy az elnökjelölti vitán valaki diktálta neki a szövegét – továbbra is elérhetőek a Facebookon.

NYITÓKÉP: Unsplash

Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek