Sosem voltak még annyira melegek az óceánok, mint tavaly

Szerző: Hutter Marianna
2020.01.14. 21:06

Nem meglepő a melegedés: az elmúlt huszonöt évben annyi hő került az óceánokba az emberi tevékenység miatt, mint amennyi 3,6 milliárd hirosimai atombomba felrobbanásának felel meg.

Sosem voltak még annyira melegek az óceánok, mint tavaly

Amióta csak mérik az óceánok hőmérsékletét, még nem rögzítettek olyan magas átlageredményt, mint 2019-ben – írja az AFP egy hétfőn publikált tanulmányra hivatkozva. 

Ez azt is jelenti, tavaly az óceánok átlaghőmérséklete 0,075 Celsius-fokkal volt melegebb, mint az 1981 és 2010 közti évek átlagai.

Ráadásul nemcsak a tavalyi év számít kiemelkedően melegnek az óceánok tekintetében, ugyanis a 2019 után mért második legmelegebb év 2018 volt, a harmadik 2017, a negyedik 2015, míg az ötödik a 2016-os.

Mint a tanulmány felhívja a figyelmet, a múlt század közepe óta az óceánok felszívták az üvegházhatású gázok okozta felesleges hő mintegy 93 százalékát, ezzel pedig megóvták a szárazföldet a növekvő kibocsátás legkárosabb hatásaitól.

A tanulmány vezető szerzője, Cheng Lijing szerint

az elmúlt huszonöt évben annyi hőt bocsátottunk az óceánokba, mint amennyi 3,6 milliárd hirosimai atombomba felrobbanásának felel meg.

Ugyanakkor problémás lehet a vizek melegedése, ugyanis emiatt gyakoribbá válhatnak az extrém időjárási körülmények, nőhet a tengerszint magassága és károsíthatja a vízi élővilágot.

Nemcsak az óceánok hőmérséklete van változóban: a növekvő tengerszint és a Föld felszínén mért szén-dioxid koncentráció tekintetében 2018 is a rekordok éve volt.

FOTÓ: Brocken Inaglory / Wikimedia

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek