+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

A tavalyi év volt a negyedik legmelegebb az 1800-as évek közepe óta, ennél csak a 2015-ös, 2016-os, illetve a 2017-es év volt melegebb – írja a Guardian az Amerikai Meteorológiai Társaság és az amerikai kormány egy új jelentésére hivatkozva.

 

Ebből az is kiderült: a tavalyi évben a hőmérséklet 0,3-0,4 fokkal volt magasabb, mint az átlag 1981 és 2010 között.

 

Például Dél-Koreából tavaly augusztusban mérték az országban valaha volt legmagasabb napi átlaghőmérsékletet, 41 fokot, míg Pakisztánban ez 50,2 fok volt áprilisban.

 

A jelentés arra is kitért: a főbb üvegházhatású gázok – szén-dioxid, metán, dinitrogén-oxid  – kibocsátása tovább nőtt. A Föld felszínén mért szén-dioxid koncentrációja megdöntötte az elmúlt hatvan év rekordját, tehát még nem volt ilyen magas a modern mérési technikák bevezetés óta. Sőt: a jégmintákból (egészen pontosan a jégmagokból) kinyerhető nyolcszázezer (!) évre visszamenő adatok alapján is új rekordnak számít 2018.

 

Továbbá sosem volt még ilyen nagy a tengerszint magassága sem, mint tavaly, és a tengerek felszíni hőmérséklete is rekord-közeli nagyságú volt. Az Északi-, ileltve a Déli-sarkvidékénél pedig szinte rekordalacsony volt a jégmennyiség, míg a gleccserek olvadása és tömegvesztése is folytatódott.

 

Ugyanakkor kevesebb erdőtűz volt 2018-ban világszerte, mint valaha.

 

Ez főként annak köszönhető, hogy a könnyen kigyulladó szavannákat mezőgazdasági területté alakította az ember.

 

Arról, hogy te parázol-e a klímaváltozástól vagy inkáb kamunak tartod az egészet, itt szavazhatsz

 

FOTÓ: Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Örül a „Karácsonyfigyelőnek”, de türelmet kér, viszont már az első napján kihirdeti a klímavészhelyzetet.

A friss Nobel-díjas író karintiai szülőfalujában támadt rá az újságírókra, mert azok Milošević melletti kiállásáról kérdezték.

Lejárt az MSZP ultimátumának határideje, Tóbiás József vissza fogja adni a mandátumát.

Ilyen sem volt még: írek akarnak lenni a britek. A belfasti posták már kifogytak a formanyomtatványokból.

Élesedett a centristák és a baloldaliak vitája: Elizabeth Warrent támadták a centrista jelöltek az egészségügyi tervei miatt. Ez főleg Joe Bidennek használ. De mit remél ettől?

Amikor már úgy tűnt, hogy a kommunisták akarata érvényesül, közbelépett az alkotmánybíróság.

Ez úgy sikerült Csorbai Ferencnek, hogy ellenfele, a fideszes Szekó József a kampány közben meghalt. Csorbai pártja, az MSZP egyhetes nyilatkozattal válaszolt a morális kérdésre.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

A számok és olvasatok dzsungelében az Ellensúly folyóirat szerzői vágnak majd szépen rendet október 16-án.

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás