+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

A tavalyi év volt a negyedik legmelegebb az 1800-as évek közepe óta, ennél csak a 2015-ös, 2016-os, illetve a 2017-es év volt melegebb – írja a Guardian az Amerikai Meteorológiai Társaság és az amerikai kormány egy új jelentésére hivatkozva.

 

Ebből az is kiderült: a tavalyi évben a hőmérséklet 0,3-0,4 fokkal volt magasabb, mint az átlag 1981 és 2010 között.

 

Például Dél-Koreából tavaly augusztusban mérték az országban valaha volt legmagasabb napi átlaghőmérsékletet, 41 fokot, míg Pakisztánban ez 50,2 fok volt áprilisban.

 

A jelentés arra is kitért: a főbb üvegházhatású gázok – szén-dioxid, metán, dinitrogén-oxid  – kibocsátása tovább nőtt. A Föld felszínén mért szén-dioxid koncentrációja megdöntötte az elmúlt hatvan év rekordját, tehát még nem volt ilyen magas a modern mérési technikák bevezetés óta. Sőt: a jégmintákból (egészen pontosan a jégmagokból) kinyerhető nyolcszázezer (!) évre visszamenő adatok alapján is új rekordnak számít 2018.

 

Továbbá sosem volt még ilyen nagy a tengerszint magassága sem, mint tavaly, és a tengerek felszíni hőmérséklete is rekord-közeli nagyságú volt. Az Északi-, ileltve a Déli-sarkvidékénél pedig szinte rekordalacsony volt a jégmennyiség, míg a gleccserek olvadása és tömegvesztése is folytatódott.

 

Ugyanakkor kevesebb erdőtűz volt 2018-ban világszerte, mint valaha.

 

Ez főként annak köszönhető, hogy a könnyen kigyulladó szavannákat mezőgazdasági területté alakította az ember.

 

Arról, hogy te parázol-e a klímaváltozástól vagy inkáb kamunak tartod az egészet, itt szavazhatsz

 

FOTÓ: Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Miután a koronavírus-járvány miatt elmaradtak a turisták, több állat is úgy döntött, a híres kőtömbök közé költözik be.

Az Azonnali mindenajánlója végre kicsit kinyílhat a világra, és az otthon fogyasztható termékek mellett már kicsit azt is javasolhatjuk, hogy menj ki a lakásból, és nézd meg, mit csinál a többi ember!

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Az ír énekes már korábban is gondolkozott az egészségügyi pályán, a koronavírus-járvány pedig végképp meggyőzte.

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

Az aktív esetek és az új fertőzöttek száma pedig lényegében stagnál.

A hatóságok nem tudtak volna mindenkit ellenőrizni – többek között erre hivatkozva hozta nyilvánosságra a házi karanténra ítélt emberek nevét a montenegrói kormány.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek
Bevált a home office, a közmunka viszont teljes tévedés

Meglepő hatékonysággal dolgoznak a vállalatok munkatársai otthonról, a futárcégek sokszor kihasználják alkalmazottaikat, a honvédség tárt karokkal, de alacsony ellátmánnyal várja a jelentkezőket, kormánypárti és ellenzéki polgármesterek pedig egyaránt tévútnak tartják a közmunka erőltetését. Nem értenek mindenben egyet ennyire, és meg is üzenték egymásnak. Járvány utáni munkaerőpiaci körkép.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás