+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2020. január 6. hétfő, 10:18
A baloldali fiatalokat akarja megszólítani az MSZP-ből kilépő tapasztalt politikus. De miért hiszi azt, hogy hinnének neki?

Twitteren jelenetette be Szanyi Tibor, az MSZP korábbi EP-képviselője, elnökségi tagja és alelnöke, hogy kilép a pártból. Pár ponton meglehetősen titokzatos üzenetében még arról írt: „A magyar baloldalon szervezeti űr van, s ennek belakásával kívánok foglalkozni. Aki ott van ott van, aki nincs nincs. A barátság örök.”

 

Később az Indexnek nyilatkozva fejtette ki bővebben terveit. Elmondta:

 

szerinte „őrületes baloldali vákuum keletkezett Magyarországon, jelenleg nincs egyetlen valódi baloldali tömörülés sem, csak neoliberális pártok működnek,

 

holott ebben a társadalomban ma is sokan, sok fiatal is kifejezetten baloldali érzelmekkel és meggyőződéssel bír, így joggal igényli ezek hiteles politikai képviseletét.” Ennél is részletesebben kifejtette aztán álláspontját Facebookon.

 

Telefonon értük el Szanyi Tibort, akit arról kérdeztük, hogy sok évtized után miért éppen most vette észre, hogy az MSZP valójában neoliberális. Szanyi szerint ő azért elég láthatóan kritizálta pártja irányvonalát jó ideje, és igyekezett az MSZP-t balra fordítani, mostanra azonban be kellett látnia, hogy ez nem sikerült. Az utolsó csepp az egyébként is teli pohárban az volt számára, hogy a párt láthatóan nem akar tanulságokat levonni abból, hogy 2006 óta bukdácsol.

 

Rákérdeztünk arra is, hogy szerinte miért lenne éppen ő hiteles politikus a baloldali fiataloknak. Kérdésünkre Szanyi elmondta: évek óta különféle írásaiban, megnyilatkozásaiban következetesen baloldali, rendszerkritikus álláspontot képvisel, egy olyan álláspontot, ami egyébként hiányzik a magyar pártokból, miközben ha más nem, a klímaválság jelzi, hogy a a kapitalista rendszer kritikája manapság a legsürgetőbb dolog.

 

Rákérdeztünk arra is, hogy ő szeretne-e lenni a magyar Bernie Sanders vagy Jeremy Corbyn,

 

hiszen mind az amerikai, mind a brit politikus hosszú évtizedekig politizált, mielőtt éppen a fiatal baloldaliak emelték pajzsukra őket mindkét országban. Szanyi elmondta: látja a párhuzamot és el is fogadja azt, de nem szeretne egyébként a generációk között konfliktusokat generálni.

 

Pártot egyelőre nem alapít, Igen nevű ökoszocialista mozgalma sem válik párttá, hiszen ott elmondása szerint főleg tehetséges harmincasok vannak ugyan, de nem mind akarnának pártként működni. Van, aki igen, emellett

 

egy sor baloldali szellemi műhely és kisebb párt van Szanyi szerint, amelyeket jó lenne egybefogni, ehhez tenné hozzá ő a tapasztalatát,

 

de azt egyelőre nem akarta részletezni, hogy melyik pártokra, szellemi műhelyekre gondol.

 

FOTÓ: Szanyi Tibor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Főleg a szegény körülmények között élő csecsemők vannak veszélyben, de a fejlett országokban is nehéz elmenekülni a probléma elől. A magyar fővárost ezermilliárdos kár is érheti a rossz minőségű levegő és szmog miatt.

De nemcsak az oszmán szultán, mások ellen is fellázadhatunk a magyarokkal az Age of Empires III új verziójában.

Az alapvetően olvasói videókat újraközlő Nextának a hatóságok szerint az a bűne, hogy „szélsőséges tartalmat” gyárt.

Sajnos nemcsak a fertőzöttek, hanem a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépre szorulók száma is hatalmasat ugrott.

A Cambridge Egyetem kutatása szerint egy generáció sem ábrándult még ki annyira a demokráciából, mint a mai fiatal felnőtteké. Az Orbán Viktorhoz hasonló populista politikusok azonban visszaadhatják a demokráciába vetett hitüket.

Olaszországban is folyamatosan növekszik a fertőzésszám. Noha a kormány azt ígéri: sem az iskolákat nem fogja bezárni, sem kijárási tilalmat nem fog bevezetni, egyes régiók megtették ezeket a lépéseket.

Egy tiroli szállodatulajdonos felvetette: ha novemberben nem jön részleges lockdown a nyugat-ausztriai tartományban, a fertőzések növekedése nem állítható meg, ami a téli síszezon teljes összeomlását jelentené.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás