Politico: Orbán otthagyhatja a Néppártot, Kaczyńskiékhoz menne

Szerző: Illés Gergő
2020.01.03. 19:06

Egy fideszes politikus nyilatkozta ezt a brüsszeli szaklapnak: vajon a Fidesznek nem tetsző eredményre jutott a néppárti „bölcsek tanácsa”?

Politico: Orbán otthagyhatja a Néppártot, Kaczyńskiékhoz menne

Orbán Viktor komolyan gondolkozik azon, hogy pártját, a Fideszt kilépteti az Európai Néppártból (EPP) – erről számolt be a Politico péntek délután egy magas rangú, anonim fideszes politikusra hivatkozva. A lapnak a kormánypárti politikus azt mondta, a Fidesz vezetése jelenleg azt fontolgatja, hogy

az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) képviselőcsoportjába ülne át az Európai Parlamentben, amennyiben ott Orbán és a Fidesz valamilyen vezető pozíciót tölthetne be.

Angolszász konzervatívnak indult, kaczyńskista lett 

Az ECR-t egyébként még a brit Konzervatívok hívták életre a 2000-es évek közepén: korábban ők az Európai Néppárt-Európai Demokraták képviselőcsoportjában ültek, azonban a párt akkor megválasztott elnöke, David Cameron az EPP által dominált csoportot túlságosan is föderalistának tartotta, és kilépett abból.

Ennek megfelelően a csoport eredetileg leginkább az angolszász konzervativizmus támogatói alapján szerveződött: gazdaságpolitikai liberalizmus, szabadpiac, atlantizmus és szoft-euroszkepticizmus jellemezte a frakciót. A brexittel ugyanakkor az enyhébb, angolszász vonalat képviselő szárny teljesen háttérbe szorult, immár a frakció fő erejét megkérdőjelezhetetlenül a Kaczyński-féle lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság adja. Ezen felül

a csoportban ott ülnek még az olasz újfasiszták is – akiknek a konferenciáján nyáron tartott előadást Orbán –,

a szélsőjobboldali-bevándorlás- és katalánellenes, francóista vonásokat is mutató spanyol Vox, de megfér a csoportban a flamand nacionalista-függetlenségpárti Új Flamand Szövetség (N-VA) is.

Az mindenesetre valószínűnek tűnik, hogy a Fideszt szívesen fogadnák az ECR-ben: pont egy éve csináltunk egy interjút Jan Zahradillal, az ECR akkori csúcsjelöltjével az Európai Bizottság elnöki posztjára. A cseh politikus akkor az Azonnalinak azt mondta, a Fidesz rendkívül passzolna hozzájuk, ugyanakkor számukra érthetetlen módon a magyarok „ragaszkodnak továbbra is tagságukhoz a Néppártban, ami pedig időről időre elég csúnyán bánik a Fidesszel.”

„Ha a Fidesz meggondolná magát, és szeretne pártcsaládot váltani, akkor mi nyitottak vagyunk a tárgyalásra”

– mondta akkor.

Gulyás már a Néppárt végéről beszél

Azóta pedig már a Fidesz tagságát fel is függesztették az Európai Néppráton belül, ráadásul a Népszava pont ma írt arról, hogy a Fidesz helyzetét feltérképező néppárti „három bölcs” el is készült a jelentésével. Hogy a jelentésben pontosan mi is áll, még nem tudni, mindenesetre a fideszes politikus Politicónak adott nyilatkozata alapján lehetséges, hogy a magyar kormánypártra nézve negatív döntés született. Egy finn néppárti képviselő, Petri Sarvamaa ezen felül még azt is elmondta a brüsszeli szaklapnak, nem látja, hogy a párt változtatott volna viselkedésén.

„Ami azt illeti, mintha nem is állna érdekükben változtatni a viselkedésükön”

– tette hozzá.

A néppárti tagsággal kapcsolatban egyébként Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az ATV-n Szilveszter napján megjelent interjújában úgy nyilatkozott „a Fidesz távozása a Néppárt számára a vég kezdete lenne”, míg a Fidesz számára pedig „valami újnak a kezdete”. „Mi még abban gondolkodunk, hogy van-e lehetőség, hogy a Néppártnak tudjunk segíteni és a Néppárt számára ne legyen a vég kezdete a mi távozásunk” – nyilatkozta akkor.

BORÍTÓKÉP: Orbán, Juncker és Antonio Tajani akkori EP-elnök / Európai Parlament (2017)

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek