+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. december 14. szombat, 08:47
Türkmenisztán elnöke megunta, hogy a közvetlen beosztottjai bevallottan korrumpálódtak, ezért mostantól ő maga sem kegyelmezhet meg senkinek, akit elér a botrány.

Aláírta pénteken Gurbanguly Berdimukhammedow türkmén elnök azt a törvényt, ami szerint a továbbiakban nem kaphat közkegyelmet az, akit korrupció miatt ítéltek el. Az országban teljhatalommal rendelkező Berdimukhammedow ezzel egy kategóriába helyezte a korrumpálódott embereket a drogosokkal, őket ugyanis 2015 óta nem részesítheti közkegyedelemben még ő sem – írja a Federal News Network.

 

A diktátor úgy tűnik, megunta, hogy Türkmenisztán az egyik legkorruptabb országnak számít a világon, ezért két hónapja a saját belügyminiszterét és a bevándorlási hivatal vezetőjét is kirúgta,

 

miután nyilvánosan ismerték el, hogy kenőpénzeket fogadtak el, majd utasította a nemzetbiztonsági tanácsot korrupcióellenes program kidolgozására.

 

Azért attól mindenki tartsa magát távol, hogy Türkmenisztánt irigyelje: az egy dolog, hogy Észak-Korea mellett a világ talán legelzártabb országáról van szó, de a Freedom House jelentései alapján az országban élni is nagyjából annyi szabadsággal jár, mint Észak-Koreában. 2018 márciusában Berdimukhammedow pártja, a Türkmenisztáni Demokrata Párt a türkmén parlament összes helyét megnyerte,

 

ezek után pedig talán nem is meglepő, hogy az elnök úr pont a csak Türkménbasi becenévre hallgató előző türkmén elnök, Saparmyrat Nyýazow fia.

 

Az országban se ellenzék, se független sajtó, se érvényesíthető polgárjogok nem nagyon léteznek, csak tavaly 30 ezer embert tiltottak el teljesen attól, hogy külföldre utazzon, de még az országon belüli utazás is szabályozva van. Itt érdemes külön kiemelni a török diák, Omriuzak Omarkulyev történetét, aki Törökországból költözött vissza az országba a kormány kifejezett hívására, hogy aztán előbb megtiltsák neki az ország elhagyását, majd a biztonság kedvéért húsz évre börtönbe is zárták.

 

Arról, hogy ettől függetlenül milyen Disneylandet sikerült építeni az ország fővárosából, Aşgabatból, ez a cikk mondja el talán a legtöbbet magyarul.

 

FOTÓ: Gurbanguly Berdimukhammedow / Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A 2020-ra tervezett játékokat a járvány miatt egy évvel elhalasztották – szakértők szerint 2021-ben sem biztos, hogy jó ötlet megszervezni,
de a japán miniszterelnök ragaszkodik hozzá.

Az ügyvédként dolgozó Alexandra Wilsont ketten is ki akarták küldeni ugyanazon a napon a tárgyalóteremből.

Az alkotmánybíróság elnöke külön leszögezte: a szájmaszk kötelező viselete nem sérti senki szabadságát, az alkotmány nem ad jogot a megtagadására.

Idén már alapszakos képzéseket is elindított az egyetem. Bécsben, nem Budapesten.

Romániában a megyei és helyi önkormányzatokban lévő női képviselők aránya eddig is eléggé alacsony volt, egy civil szervezet adatai szerint ez az arány a mostani választások után sem fog sokat javulni.

Átlagosan 4-5 bőröndnyi koszos ruhát visz magával a Fehér Házba, hogy miközben ő az amerikai elnökkel tárgyal, kimossák neki.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás