+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. december 14. szombat, 08:47
Türkmenisztán elnöke megunta, hogy a közvetlen beosztottjai bevallottan korrumpálódtak, ezért mostantól ő maga sem kegyelmezhet meg senkinek, akit elér a botrány.

Aláírta pénteken Gurbanguly Berdimukhammedow türkmén elnök azt a törvényt, ami szerint a továbbiakban nem kaphat közkegyelmet az, akit korrupció miatt ítéltek el. Az országban teljhatalommal rendelkező Berdimukhammedow ezzel egy kategóriába helyezte a korrumpálódott embereket a drogosokkal, őket ugyanis 2015 óta nem részesítheti közkegyedelemben még ő sem – írja a Federal News Network.

 

A diktátor úgy tűnik, megunta, hogy Türkmenisztán az egyik legkorruptabb országnak számít a világon, ezért két hónapja a saját belügyminiszterét és a bevándorlási hivatal vezetőjét is kirúgta,

 

miután nyilvánosan ismerték el, hogy kenőpénzeket fogadtak el, majd utasította a nemzetbiztonsági tanácsot korrupcióellenes program kidolgozására.

 

Azért attól mindenki tartsa magát távol, hogy Türkmenisztánt irigyelje: az egy dolog, hogy Észak-Korea mellett a világ talán legelzártabb országáról van szó, de a Freedom House jelentései alapján az országban élni is nagyjából annyi szabadsággal jár, mint Észak-Koreában. 2018 márciusában Berdimukhammedow pártja, a Türkmenisztáni Demokrata Párt a türkmén parlament összes helyét megnyerte,

 

ezek után pedig talán nem is meglepő, hogy az elnök úr pont a csak Türkménbasi becenévre hallgató előző türkmén elnök, Saparmyrat Nyýazow fia.

 

Az országban se ellenzék, se független sajtó, se érvényesíthető polgárjogok nem nagyon léteznek, csak tavaly 30 ezer embert tiltottak el teljesen attól, hogy külföldre utazzon, de még az országon belüli utazás is szabályozva van. Itt érdemes külön kiemelni a török diák, Omriuzak Omarkulyev történetét, aki Törökországból költözött vissza az országba a kormány kifejezett hívására, hogy aztán előbb megtiltsák neki az ország elhagyását, majd a biztonság kedvéért húsz évre börtönbe is zárták.

 

Arról, hogy ettől függetlenül milyen Disneylandet sikerült építeni az ország fővárosából, Aşgabatból, ez a cikk mondja el talán a legtöbbet magyarul.

 

FOTÓ: Gurbanguly Berdimukhammedow / Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az Orbán budapesti meghívását sem elutasító tartományfőnök a kampányban eleve finoman elhatárolódott a pártvezetés progresszív irányvonalától.

Egy sokác népdallal mutatjuk meg, mennyire örülünk nektek!

Mind a hat alelnöki helyre
Jakab Péter emberei kerültek.

Tisztújítást tartanak 2020 első felében a legtöbb ellenzéki pártban. Tör-e babérokra a DK-ban Dobrev Klára? Várható-e verseny a Momentumban?
Az Azonnali utánajárt.

Nyerhet-e a vermonti szenátor, vagy 2016-hoz hasonlóan más lesz végül a demokrata elnökjelölt? Elmagyarázzuk!

Emily Ratajkowski nemcsak főállású vágy tárgya, hanem most például hivatalosan is beállt a Bernie-kampányba.

Szoros eredményre számít az ellenzék közös jelöltje, Pollreisz Balázs; eközben a Fidesz jelöltje mellett állt ki a pécsi zenész, Lovasi András.

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Az ijesztő maszkos metálosok a We Are Not Your Kind című új lemezükkel térnek vissza Magyarországra február 4-én.

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás