Három gyerek is meghalt a kazahsztáni zavargásokban

Szerző: Fekő Ádám
2022.01.10. 08:49

Egyre több forrás is állítja, a tüntetések irányítását szervezettnek tűnő csoportok vették át egy idő után.

Három gyerek is meghalt a kazahsztáni zavargásokban

A kazahsztáni hatóságok közlése szerint 164-en vesztették életüket az országot a múlt héten megrázó zavargásokban, köztük három gyerek – írja a Guardian. Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint 103-an az ország legnagyobb városában, Almatiban haltak meg.

Bár Kaszim-Zsomart Tokajev elnök már múlt héten bejelentette, hogy visszaállt az alkotmányos rend az országban, a gyakorlatban ez nagyon nem így fest: Almati tömegközlekedésének még a tüntetések után egy héttel, 2022. Jjanuár 10-én is csak egy része indul újra, az országba továbbra sem lehet belépni,

Szultan Gamaletdinov védelmi miniszterhelyettes pedig azt nyilatkozta, hogy a terrorelhárító egységek addig folytatják a munkát, amíg sikerül visszaállítani a rendet.

Eddig 6044 embert vettek őrizetbe a kazak hatóságok, de a rendfenntartó szervek már visszavették az irányítást a fontosabb épületek felett, a legfontosabbakat pedig azok az orosz csapatok őrzik, amiket Tokajev hívott be az országba segítségképp, miközben az ország Szovjetunió szétesése óta teljhatalmú örökös elnöke, Nurszultan Nazarbajev elmenekült az országból.

A tüntetések megítélése továbbra is kétséges: az biztos, hogy a nép elégedetlensége az alacsony fizetések, nem létező emberi jogok és egyre dráguló energia miatt létezik, és ki is mentek tüntetni, de egyre több helyszíni forrás állítja, a szerdán végleg eldurvult összecsapások vezetését egyre inkább szervezettnek tűnő csoportok vették át.

Ez utóbbi miatt nem kizárt, hogy az utcai forradalomra épült palotaforradalomról van szó, aminek során a 2019-es elnökké válása óta is csak bábként mozgatott Tokajev megszabadult Nazarbajevtől, ehhez pedig orosz segítséget kért. Azt pedig valószínűleg boldogan küldött is Vlagyimir Putyin, ugyanis Kazahsztán az oroszoktól való függetlenséget vadul őrző egykori elnökkel szemben Tokajev hálából jóval barátságosabb hangot üthet meg,

ami a szovjet nosztalgia felélesztésén túl azért is előnyös lehet, mivel Kazahsztán amellett, hogy jelentős mennyiségű földgázzal rendelkezik, a világ legnagyobb urántermelője is többek közt.

Hogy valójában hova tart Kazahsztán, az akkor fog kiderülni, amikor a mostanra már csendesedő zavargásoknak vége lesz: a hatóságok jelenleg azon az állásponton vannak, hogy napokon belül visszatér az ország a hétköznapokhoz, jelentsen ez bármit is.

KIEMELT KÉP: Aisulu Toihibekova / Almati

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek