Várhelyi miatt sem szavazzák meg a Zöldek a Bizottságot az EP-ben

Szerző: Illés Gergő
2019.11.26. 12:08

A kormány által agyonhallgatott klímakérdőívről pedig azt mondták: nem kéne ilyen válogatósnak lenni abban, hogy miről kérdezik meg az embereket.

Várhelyi miatt sem szavazzák meg a Zöldek a Bizottságot az EP-ben

Sajtótájékoztatót tartott az Európai Zöldek két vezetője, a német Ska Keller és a belga Philippe Lamberts kedden az Európai Parlamentben, ahol kifejtették, nem fogják megszavazni az Ursula von der Leyen által vezetett Európai Bizottságot az EP szerdai erről szóló szavazásán,

ugyanakkor nem is fogják ellenszavazatokkal hátráltatni az új Bizottság felállítását.

Gondjuk van Várhelyivel

Ska Keller megindokolta, hogy miért nem: szerinte ugyan számos biztosjelölt van, akik szimpatikusak és támogathatóak a Zöldek számára, velük ellentétben vannak viszont komoly kétségek egy-két biztosjelölt alkalmasságával kapcsolatban. Ott van például a francia Thierry Breton, aki egészen október végéig vezette vezérigazgatóként az Atos nevű francia számítástechnikai multit, most pedig a belső piaci portfóliót bíznák rá. Ez sokak szerint felveti Macron biztosjelöltjének összeférhetetlenségét, hiszen belső piaci biztosként esetlegesen az Atost érintő ügyekben is döntenie kell majd. Breton jelöltségének problémáiról itt írtunk bővebben.

A német zöld Keller a magyar biztosjelölt Várhelyi Olivérnek is nekiesett, hiszen szerinte

problémás, hogy az Orbán Viktor-vezette magyar kormány jelöltje fogja elbírálni a tagjelölt országok jogállamisági kritériumait,

holott ezeket jelenleg az orbáni Magyarország sem teljesíti. Az MTI erre vonatkozó kérdésére Keller ki is fejtette, bár biztosokat a tagállamok jelölhetnek, nem egy olyan jelöltre lenne szükség, akiről Orbán Viktor azt mondja, hogy „jó hazafi”, hanem olyanra, aki valóban az európai érdekeket képviseli. 

Éppen ezen kulcskérdések miatt az általános álláspont az a Zöldeknél, hogy nem szabad igennel szavazni az új Európai Bizottságra, erről már a belga Philippe Lamberts beszélt. Szerinte problémás például a görög biztosjelölt portfóliójának elnevezése: ezt a szocialisták kérésére „az európai életmód védelméről” „az európai életmód promotálására” nevezték át, ugyanakkor a Zöldek álláspontja szerint

nincs egységesen olyan, hogy európai életmód, hiszen az rendkívül sokszínű.

Lamberts elmondta: valószínűleg tartózkodni fognak a plenáris szavazáson, amely azt jelenti, hogy bár nem akadályozzák az új Bizottság felállását, szavazatukkal jelzik, hogy aggályaik is vannak azzal kapcsolatban. Hozzátette: ha a zöld ellenszavazatok miatt új Bizottságot kéne jelölni, annak sem változna drasztikusan a napirendje, ezért a mostani helyzetben nincsen más választás.

Ne válogassanak Orbánék!

Az Azonnali megkérdezte a Zöldeket arról is, hogy mit gondolnak Hollik István hétfői kijelentéséről az Európai Unió által elvárt klímavédelmi konzultációval kapcsolatban. A konzultációt minden EU-tagállamban kötelező volt lefolytatni, de míg például Németországban még komoly pénzeket is költöttek annak reklámozására, addig a magyar kormány csupán egy egy hétig elérhető Google formon kérdezte ki az emberek véleményét, és nem csaptak hírverést a dolog körül, ellenben a migránsozós nemzeti konzultációkkal. Hollik István hétfőn az Inforádióban ki is jelentette, hogy az egész klímakonzultáció célja nem is az volt, „hogy az emberek átfogó véleményét megtudja a kormány, hanem egy Brüsszel által előírt kötelezettség, amelynek a kormány eleget tesz”.

Az Azonnali erre vonatkozó kérdésére Ska Keller azt felelte, hogy miután az Eurostat adatai szerint rendkívül sok embert, az európaiak több, mint 90 százalékát aggasztja a klímaváltozás,

„talán a magyar kormánynak nem kéne olyan válogatósnak lennie abban, hogy miről is kérdezi meg az embereket”.

BORÍTÓKÉP: Európai Parlament fotószolgálata

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek