+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. március 26. kedd, 12:28
A kormánypárti média felmelegítette az LMP és a Jobbik flörtjének ügyét, de az európai zöldek frakcióvezetői szerint a Fidesz szélsőjobbra tolódása miatt őrült helyzet van Magyarországon, és amíg csak önkormányzati együttműködésről van szó az LMP és a Jobbik között, addig nincs ezzel semmi probléma.

Mint arról hétfő este megemlékeztünk: a kormánymédia – miután az LMP mellett a Jobbik is beállt Puzsér Róbert mögé a főpolgármester-választási kampányban – felmelegítette az Azonnali hetekkel ezelőtti sztoriját, amely arról szólt, hogy Philippe Lamberts, az EP zöldfrakciójának egyik vezetője azt nyilatkozta nekünk, hogy ha az LMP-sek együttműködnek a Jobbikkal, vagyis közös listát állítanak az EP-választáson, kizárják őket az Európai Zöldek pártcsaládjából.

 

Később az Azonnali megkérdezte Thomas Waitz osztrák EP-képviselőt is, az Európai Zöld Párt elnökségének kelet-közép-európai pártokkal kapcsolatot tartó tagját is az ügyben, aki elmondta: az állította volna nehéz helyzet elé a zöldeket, ha az LMP közös EP-listát állít a Jobbikkal, mert az, „ha a parlamentben vagy önkormányzatban együttműködnek pártok, az demokráciában egy normális dolog”. Időközben azonban mindkét párt külön listát állított az EP-választásra, tehát a történet tárgytalanná vált, ennek ellenére került most elő a Hír TV-n, majd a Lokálban is.

 

Őrült helyzet Magyarországon

 

Az Azonnali jelen volt az európai parlamenti frakciók hagyományos strasbourgi sajtótájékoztatóján kedd délelőtt, ahol egy Hír TV-s újságíró erről kérdezte a Zöldek frakcióvezetőit, Ska Kellert és Philippe Lamberts-t, kitérve arra, hogy az LMP és a Jobbik is Puzsér Róbert főpolgármesteri kampányát támogatja.

 

Ska Keller, hogy már évekkel ezelőtt felléptek a Jobbikkal szemben, amikor cigány falvakat támadtak meg, ő maga is demonstrált ez ellen. 

 

De értékelése szerint mostanság egy őrült helyzet van Magyarországon, mivel a Fidesz – ami, hangsúlyozta Keller, a Néppárt tagja – kiment a szélsőjobbra, és mivel ott már nincs hely, ezért a korábban szélsőséges Jobbik megy középre.

 

Továbbra sem támogatja őket, de más már a helyzet Magyarországon.


 
„Mi a CETA ellen szavaztunk, a szélsőjobb is, ez szélsőjobboldalivá tesz minket? Nem hiszem. Erre a helyzetre nincs mit mondanom, amennyiben lenne egy szervezettebb együttműködés, akkor lenne miről beszélni, de addig nincs” – mondta ugyanerre a kérdésre Phillipe Lamberts, a zöldfrakció másik frakcióvezetője.

 

FOTÓ: Laurie Dieffembacq / Európai Parlament

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Minden hónap első péntekje támogatói nap a Bandcampen: azaz ha most veszel meg ott egy lemezt, a teljes összeg a zenészeknél landol.

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

Varsó kötelező érvényű értelmezést kér az EU-s pénzek védelmét szolgáló jogállamisági mechanizmusról.

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás