Keller: Én magam is demonstráltam a Jobbik ellen, de Magyarországon változott a helyzet

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.03.26. 12:28

A kormánypárti média felmelegítette az LMP és a Jobbik flörtjének ügyét, de az európai zöldek frakcióvezetői szerint a Fidesz szélsőjobbra tolódása miatt őrült helyzet van Magyarországon, és amíg csak önkormányzati együttműködésről van szó az LMP és a Jobbik között, addig nincs ezzel semmi probléma.

Keller: Én magam is demonstráltam a Jobbik ellen, de Magyarországon változott a helyzet

Mint arról hétfő este megemlékeztünk: a kormánymédia – miután az LMP mellett a Jobbik is beállt Puzsér Róbert mögé a főpolgármester-választási kampányban – felmelegítette az Azonnali hetekkel ezelőtti sztoriját, amely arról szólt, hogy Philippe Lamberts, az EP zöldfrakciójának egyik vezetője azt nyilatkozta nekünk, hogy ha az LMP-sek együttműködnek a Jobbikkal, vagyis közös listát állítanak az EP-választáson, kizárják őket az Európai Zöldek pártcsaládjából.

Később az Azonnali megkérdezte Thomas Waitz osztrák EP-képviselőt is, az Európai Zöld Párt elnökségének kelet-közép-európai pártokkal kapcsolatot tartó tagját is az ügyben, aki elmondta: az állította volna nehéz helyzet elé a zöldeket, ha az LMP közös EP-listát állít a Jobbikkal, mert az, „ha a parlamentben vagy önkormányzatban együttműködnek pártok, az demokráciában egy normális dolog”. Időközben azonban mindkét párt külön listát állított az EP-választásra, tehát a történet tárgytalanná vált, ennek ellenére került most elő a Hír TV-n, majd a Lokálban is.

Őrült helyzet Magyarországon

Az Azonnali jelen volt az európai parlamenti frakciók hagyományos strasbourgi sajtótájékoztatóján kedd délelőtt, ahol egy Hír TV-s újságíró erről kérdezte a Zöldek frakcióvezetőit, Ska Kellert és Philippe Lamberts-t, kitérve arra, hogy az LMP és a Jobbik is Puzsér Róbert főpolgármesteri kampányát támogatja.

Ska Keller, hogy már évekkel ezelőtt felléptek a Jobbikkal szemben, amikor cigány falvakat támadtak meg, ő maga is demonstrált ez ellen. 

De értékelése szerint mostanság egy őrült helyzet van Magyarországon, mivel a Fidesz – ami, hangsúlyozta Keller, a Néppárt tagja – kiment a szélsőjobbra, és mivel ott már nincs hely, ezért a korábban szélsőséges Jobbik megy középre.

Továbbra sem támogatja őket, de más már a helyzet Magyarországon.


 
„Mi a CETA ellen szavaztunk, a szélsőjobb is, ez szélsőjobboldalivá tesz minket? Nem hiszem. Erre a helyzetre nincs mit mondanom, amennyiben lenne egy szervezettebb együttműködés, akkor lenne miről beszélni, de addig nincs” – mondta ugyanerre a kérdésre Phillipe Lamberts, a zöldfrakció másik frakcióvezetője.

FOTÓ: Laurie Dieffembacq / Európai Parlament

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek