Kizárják az LMP-t az európai zöldek, ha a párt együttműködik a Jobbikkal

Szerző: Illés Gergő
2019.02.12. 13:57

Ha az LMP elindul a Jobbikkal való együttműködés felé, akkor elválnak útjaik az Európai Zöld Párttal – nyilatkozta az Azonnalinak Philippe Lamberts, az európai zöldek társelnöke. Az EP-képviselő hozzátette: nem hisz a Jobbik néppártosodásában, abban kizárólag politikai opportunizmust lát.

Kizárják az LMP-t az európai zöldek, ha a párt együttműködik a Jobbikkal

Kizárja soraiból az LMP-t az Európai Zöld Párt európai parlamenti frakciója, amennyiben a párt együttműködik a Jobbikkal – nyilatkozta az Azonnalinak Philippe Lamberts, az európai zöldek képviselőcsoportjának társelnöke az Európai Parlament strasbourgi épületében kedden. 

Nem kellenek a politikai opportunisták

Lapunknak a politikus elmondta, bár Közép-Európában az LMP volt az első sikeres zöld párt, mégis folyamatos tárgyalásokat kell folytatniuk velük, mivel a párt az utóbbi pár hónapban a zöldek számára problémás álláspontot vett fel. Lamberts leszögezte: „egy LMP és Jobbik közötti szövetség dealbreaker” az Európai Zöld Párt számára, vagyis kizáró okot jelent.

„Nem fogjuk elfogadni egy zöld párt szövetségét sem a szélsőjobboldallal” – jelentette ki.

Hozzátette: az LMP-ben tudnak róla, hogy a zöld frakció következetesen ellenzi a Jobbikkal való szövetséget, ennek fényében pedig nem is tartja biztosnak, hogy így is az együttműködést fogják választani. „Ha mégis ebbe az irányba indulnak el, akkor elválnak az útjaink”, szögezte le.

A zöld politikusnak felvetettük: az utóbbi években a Jobbik számos tekintetben középre mozdult el a szélsőjobboldalról. Ám Lamberts szerint mindez nem más, mint politikai opportinizmus.

„Ha valaki politikai célszerűségből szélsőjobboldali pártot alapít, majd később szintén a politikai célszerűségtől vezérelve észszerűbb álláspontot vesz fel, az egy dolgot jelez: egy opportunista pártot”

– osztotta ki a Jobbik néppártosodását a vallon európai parlamenti képviselő. Hozzátette: a zöldek saját meggyőződésük és hitük szerint dolgoznak és az értékekben hisznek, nem a politikai opportunizmusban, ezért a Jobbik néppártosodása „semmit sem változtat az ügyön”.

Ki maradt még az LMP-ben?

Az LMP a 2018-as parlamenti választásokon 7 százalékos eredményével nyolc képviselőt is delegálhatott a magyar országgyűlésbe. A pártot azonban tavaly nyáron komoly botrányok rázták meg: a párt etikai bizottsága sorra indította a vizsgálatokat az összefogást követelő LMP-s politikusok ellen, ennek kapcsán pedig az LMP-t két korábbi társelnöke, Szél Bernadett és Hadházy Ákos is elhagyták. 

Tavaly októberben a pártot még egyetlen EP-képviselője, Meszerics Tamás is elhagyta, egy, a Mérce által kiszivárogtatott belső levélben azzal indokolta a távozást:

az LMP az elmúlt időszakban jelentősebb politikai vita nélkül új stratégiai irányba állt, és emellett utolsó döntéseivel olyan komoly politikai kockázatot vállalt, amit nem kíván, de jó lelkiismerettel nem is tudna védeni a nyilvánosság előtt.

Ezt követően a párt élére a Baranya megyei Keresztes László Lóránt, valamint az MSZP-dezertőr (és újabban nemzetbiztonsági kockázatnak nyilvánított) Demeter Márta került, akik vezetése alatt a párt közelebb mozdult egy esetleges, Jobbikkal való kooperációhoz: Csárdi Antal, az LMP egyetlen egyéniben is győztes politikusa a Hír TV-nek arról beszélt, „megfontolandó és nem elvetendő” a Jobbikkal való szövetség, Keresztes László Lóránt pedig maga is tiszteletét tette a Jobbik februári kongresszusán, melyen a Jobbik ÁSZ-büntetése miatt még a párt megszűnése is szóba került. Az Azonnali azonban úgy tudja, az LMP-ben a Jobbik elnökhelyettese, Gyöngyösi Márton múlt pénteki nyilatkozatát követően, miszerint a Jobbik külön indul az EP-választáson, úgy kezelik, hogy lekerült a napirendről a közös indulás – de erről hivatalosan majd az LMP jövő heti kongresszusa hoz döntést.

Az Állami Számvevőszék által a Jobbikra kiszabott 1 milliárd forintos, tiltott pártfinanszírozás miatti bírságról is megkérdeztük Philippe Lamberts-et, de a politikus azt mondta, nem tud eleget az ügyről, így ahhoz nem is tudna érdemben hozzászólni.

FRISSÍTÉS (16:42)„Nem szeretnénk üzengetni az európai szövetségeseinknek” – így reagált Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke a hírre az Azonnalinak. Bővebben itt!

Disclaimer: mint az impresszumban is jelezzük, az Azonnali többségi tulajdonosa Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője. Ez sem most, sem az Azonnalin megjelenő többi anyag esetén sem befolyásolja, mit írunk és jelentetünk meg, mint azt már a hvg.hu észre is vette.

 

FOTÓ: European Union 2016 - European Parliament / Flickr

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek