Egyetlen jelölt van csak az Európai Néppárt élére

Szerző: Bukovics Martin
2019.11.17. 22:40

Nincs kihívója Donald Tusknak, így borítékolhatóan az Európai Tanács távozó elnöke, a volt jobbközép lengyel miniszterelnök lesz a jobbközép európai pártcsalád következő elnöke.

Egyetlen jelölt van csak az Európai Néppárt élére

Közzétette az Európai Néppárt, hogy a november 20-21-i zágrábi tisztújító kongresszuson kik közül választhat majd a jobbközép pártcsalád tagsága új elnököt, alelnököket és kincstárnokot:

Vagyis az eddig a francia Joseph Daul által betöltött elnöki tisztségre csak a lengyel Donald Tusk jelölteti magát, ahogy kincstárnoknak is csak egy német kereszténydemokrata politikus indul. A legnagyobb küzdelem a tíz alelnöki székért várható, ezekért ugyanis tizenketten indulnak, köztük az Európai Parlament volt olasz elnöke, Antonio Tajani vagy a távozó osztrák bővítési biztos, Johannes Hahn.

Fideszes nincs a jelöltek között, a párt néppártbeli tagsága ugyanis még mindig revízió alatt van. De KDNP-s, felvidéki hidas és MKP-s vagy épp erdélyi RMDSZ-es politikus sem jelöltette magát.

Az Európai Néppárt új elnökét november 20-án délután szavazzák meg, hogy a többi tisztséget ki töltheti be, arról másnap délután szavaz a kongresszus. A pártcsalád egyébként új főtitkárt is választ majd a jelenlegi spanyol Antonio López-Istúriz helyett, ám személyére nem a kongresszus, hanem az új elnök tesz majd javaslatot, amit a delegáltak szentesíthetnek voksaikkal.

A kongresszus delegáltjai a következők, azaz ők szavazhatnak:

+ a Néppárt jelenlegi elnökségének tagjai,

+ a tagpártok és társult tagpártok (vagyis a Néppárt EU-n kívüli, például észak-macedón vagy mondjuk szerbiai tagjai) elnökei és ezen pártok delegáltjai,

+ az EU tagállaimainak azon miniszterelnökei és államfői, akik olyan pártban ülnek, amely tagja a Néppártnak,

+ az Európai Bizottság néppártbeli tagjai (például Jean-Claude Juncker távozó bizottsági elnök szavazhat, de Navracsics Tibor nem, hiába uniós biztos: pártja, a Fidesz néppárti tagsága fel van függesztve),

+ az Európa Tanács, az EBESZ, a NATO és a Régiók Bizottságának, az Euronest és a Mediterrán Unió parlamenti közgyűléseinek néppárti frakcióvezetői és delegáltjaik.

Az Azonnali információi szerint azonban többek között sem Markus Söder bajor CSU-elnök, sem Bugár Béla, a szlovákiai Híd elnöke sem lesz ott, utóbbi szóvivője ezt azzal indokolta, hogy közeleg a választási kampány és a héten ülésezik előtte utoljára a szlovák parlament.

A Néppártban felfüggesztett Fidesz pedig eleve el se megy, hiszen nem szavazhatnának.

Az Azonnali a helyszínről tudósít majd benneteket.

FOTÓK: EPP / Twitter

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek