+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2019. november 17. vasárnap, 22:40
Nincs kihívója Donald Tusknak, így borítékolhatóan az Európai Tanács távozó elnöke, a volt jobbközép lengyel miniszterelnök lesz a jobbközép európai pártcsalád következő elnöke.

Közzétette az Európai Néppárt, hogy a november 20-21-i zágrábi tisztújító kongresszuson kik közül választhat majd a jobbközép pártcsalád tagsága új elnököt, alelnököket és kincstárnokot:

 

 

Vagyis az eddig a francia Joseph Daul által betöltött elnöki tisztségre csak a lengyel Donald Tusk jelölteti magát, ahogy kincstárnoknak is csak egy német kereszténydemokrata politikus indul. A legnagyobb küzdelem a tíz alelnöki székért várható, ezekért ugyanis tizenketten indulnak, köztük az Európai Parlament volt olasz elnöke, Antonio Tajani vagy a távozó osztrák bővítési biztos, Johannes Hahn.

 

Fideszes nincs a jelöltek között, a párt néppártbeli tagsága ugyanis még mindig revízió alatt van. De KDNP-s, felvidéki hidas és MKP-s vagy épp erdélyi RMDSZ-es politikus sem jelöltette magát.

 

Az Európai Néppárt új elnökét november 20-án délután szavazzák meg, hogy a többi tisztséget ki töltheti be, arról másnap délután szavaz a kongresszus. A pártcsalád egyébként új főtitkárt is választ majd a jelenlegi spanyol Antonio López-Istúriz helyett, ám személyére nem a kongresszus, hanem az új elnök tesz majd javaslatot, amit a delegáltak szentesíthetnek voksaikkal.

 

A kongresszus delegáltjai a következők, azaz ők szavazhatnak:

 

+ a Néppárt jelenlegi elnökségének tagjai,

 

+ a tagpártok és társult tagpártok (vagyis a Néppárt EU-n kívüli, például észak-macedón vagy mondjuk szerbiai tagjai) elnökei és ezen pártok delegáltjai,

 

+ az EU tagállaimainak azon miniszterelnökei és államfői, akik olyan pártban ülnek, amely tagja a Néppártnak,

 

+ az Európai Bizottság néppártbeli tagjai (például Jean-Claude Juncker távozó bizottsági elnök szavazhat, de Navracsics Tibor nem, hiába uniós biztos: pártja, a Fidesz néppárti tagsága fel van függesztve),

 

+ az Európa Tanács, az EBESZ, a NATO és a Régiók Bizottságának, az Euronest és a Mediterrán Unió parlamenti közgyűléseinek néppárti frakcióvezetői és delegáltjaik.

 

Az Azonnali információi szerint azonban többek között sem Markus Söder bajor CSU-elnök, sem Bugár Béla, a szlovákiai Híd elnöke sem lesz ott, utóbbi szóvivője ezt azzal indokolta, hogy közeleg a választási kampány és a héten ülésezik előtte utoljára a szlovák parlament.

 

A Néppártban felfüggesztett Fidesz pedig eleve el se megy, hiszen nem szavazhatnának.

 

Az Azonnali a helyszínről tudósít majd benneteket.

 

FOTÓK: EPP / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

Az EU nem egy bankautomata olyan tagállamok számára, akik figyelmen kívül hagyják az alapvető szabályokat, írták a néppárti EP-képviselők.

A fából készült alkotást július 4-én, az amerikai függetlenség napján gyújtották fel.

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

Hónapok óta veszekszenek a Gödöt vezető politikusok. A Momentum vezetése polgármestere, Balogh Csaba pártjára állt, de mit gondol az ügyről a többi pártközpont?

Volt olyan tüntető, akit legalább húsz rendőr ütött és rugdosott, miközben már rég a földön feküdt. Második estéje tüntetnek Belgrádban és országszerte Vučić és rendszere ellen.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Három borásztehetség, bor, bogrács, vezetett kóstoló, dűlőtúra. Mád, július 11.

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás