Legalább kétszázezren tüntettek Babiš ellen a bársonyos forradalom évfordulója előtt

Szerző: Illés Gergő
2019.11.16. 20:05

Újabb óriási tüntetésen követelték Prágában az összeférhetetlenséggel vádolt miniszterelnök lemondását.

Legalább kétszázezren tüntettek Babiš ellen a bársonyos forradalom évfordulója előtt

A szervezők közlése szerint körülbelül háromszázezer,

de még a rendőrség szerint is minimum kétszázezer ember jelent meg szombaton Prágában, a Letná téren tartott tömeges ellenzéki demonstráción,

melyen Andrej Babiš cseh miniszterelnököt és Marie Benešová igazságügyi minisztert szólították fel lemondásra a résztvevők – minderről a Cseh Rádió számolt be.

Százhúszezer, negyedmillió, háromszázezer...

A szombati demonstrációt ugyanaz a Millió Pillanat a Demokráciáért elnevezésű civil szervezet hozta össze, amely nyáron már több óriási tüntetést is tartott: először a Vencel téren június elején „csak” százhúszezren, majd erre pár hétre a Letná téren immár negyedmillióan tüntettek a cseh fővárosban a miniszterelnök lemondását követelve.

Most a szervezők pedig a háromszázezres becsléssel még a június végi, rekordméretű tüntetésnél is több embert láttak összegyűlni a cseh fővárosban: az ok továbbra is Andrej Babiš milliárdos üzletember és miniszterelnök politikai szerepvállalása. Sokak szerint ugyanis a miniszterelnök pozícióját felhasználva zsíros uniós pénzeket csöpögtet saját érdekeltségeihez, legfőképp a mezőgazdasági nagyvállalat Agrofertnek –

csak a tavalyi évben 82 millió euró uniós támogatást kapott a cég.

Ebben az ügyben az Európai Bizottság már előzetes ellenőrzésében megállapította, hogy Babiš átlépte az összeférhetetlenségre vonatkozó szabályokat, habár az unió végleges jelentést még nem adott ki.

A tüntetők emellett Marie Benešovát, a kormánykoalíció kisebb pártjában, a szociáldemokratáknál politizáló igazságügyi minisztert azzal vádolják, hogy az aláássa Csehország igazságügyi rendszerének függetlenségét.

A Millió Pillanat a Demokráciáért vezetője, Mikuláš Minář egyébként azt üzente a miniszterelnöknek: december 31-ig van ideje arra, hogy rendezze magát összeférhetetlenségi ügyében és elbocsájtsa Benešovát, máskülönben pedig mondjon le. Ha ezt nem teszi meg, akkor Minář január 7-ére újabb, nagyszabású tüntetést hív össze, amely egészen Babiš lemondásáig folytatódna.

Gigatüntetés a bársonyos forradalom állami ünnepsége előtt

A demonstráció időzítése már csak azért is különösen kényes, mert vasárnap, vagyis november 17-én tartják a kommunista rezsimet Csehszlovákiában megbuktató bársonyos forradalom harmincadik évfordulójára emlékező állami ünnepséget. Ezen természetesen Andrej Babiš is beszédet mond majd, ám lesz annak egy különös pikantériája, ha ezt úgy teszi meg,

hogy az azt megelőző napon háromszázezren tüntettek ellene csak a fővárosban.

Radek Vondráček, babišista cseh házelnök ezzel kapcsolatban meg is jegyezte a cseh köztévében, hogy aggasztó az ellenzéki tüntetés időzítése. „Csak a társadalmi törésvonalakat mélyítik ezen időpont választásával. Elrontja az ünnepséget, ha valaki azt mondja, hogy több joga van ünnepelnie, mint másoknak” – jegyezte meg.

Maga Babiš már nem volt ilyen szőrösszívű. A miniszterelnök a tüntetésekre utalva arról beszélt, hogy „szabadok és demokratikusak vagyunk, és pontosan ezt szerettük volna harminc évvel ezelőtt. Jó, hogy az emberek véleményt nyilváníthatnak, és senki sem üldözi vagy támadja őket emiatt. Az is remek, hogy szabadon megválaszthatjuk képviselőinket”. Hozzátette: a tüntetésekről ennél többet fog mondani vasárnap, a nemzeti múzeum előtt tartandó beszédében. Egy, a Die Weltnek adott interjújában egyébként a kormányfő korábban azt mondta az ellene folyó demonstrációkról: „Rendes fickó vagyok, még segítek is nekik. Csökkentettem a busz- és vonatjegyek árát, úgyhogy olcsóbban utazhatnak, amikor ellenem jönnek tüntetni”

Milos Zeman cseh államfő keményebben fogalmazott, elmondása szerint bár a tüntetéseket összetrombitáló civil szervezetet

fasisztának nem nevezné, de az „antidemokratikus” jelzőt nyilvánvalóan megérdemlik.

Sőt, azon vádakat is visszautasította, miszerint találkozott volna a szervezet vezetőjével, Mikuláš Minářral, mivel Zeman saját elmondása szerint „csak mentálisan normális emberekkel” folytat találkozókat.

BORÍTÓKÉP: Milion chvilek pro demokracii / Facebook

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek