Még nem gratuláltak a fideszesek Jászberény új ellenzéki polgármesterének

Szerző: Hutter Marianna
2019.11.11. 16:49

Hogy sikerült ilyen fölényes győzelmet aratnia az ellenzéki jelöltnek? Mit szól hozzá, hogy a térség fideszes országgyűlési képviselője, Pócs János a padlóra került, és mikor hívja őt fel? Na és választana-e kormánypárti alpolgármestert maga mellé? Budai Lóránt, Jászberény nagy aránnyal megválasztott új polgármestere válaszolt az Azonnalinak!

Még nem gratuláltak a fideszesek Jászberény új ellenzéki polgármesterének

„Még nem kaptam gratulációt arról az oldalról” – erről beszélt az Azonnali kérdésére Budai Lóránt, Jászberény másodszorra is megválasztott összellenzéki polgármestere hétfő délután azzal kapcsolatban, gratulált-e neki ellenfele, a fideszes Szabó Tamás, vagy a térség kormánypárti képviselője, Pócs János. Budai hozzátette: nincs ezzel semmi gond.

Mint az Azonnali megírta, októberben nagyon szűk eredménnyel, mindössze tizennégy szavazattal nyert Budai az addigi kormánypárti Szabó Tamás előtt, aki már kilenc éve vezette a várost. A Fidesz megtámadta az eredményt, méghozzá sikerrel, így ismételni kellett a polgármesterválasztást. Ám nagy meglepetésre a múlt vasárnapi fordulón nemcsak nyert Budai, de immár hatalmas fölénnyel: Budai közel 63 százalékot kapott, míg Szabó alig több mint 34,5-öt. 

Hogy mennyire lepte meg, hogy ennyire nagyot nyert, Budai arra úgy válaszolt:

számítottak nagyobb arányú győzelemre, mert érezhető volt ilyen a hangulat a városban, viszont ez a hatalmas különbség azért meglepte.

„Nyilván egy óriási öröm, de óriási felelősség is” – mondja. Hogy miért tudtak ekkora arányban nyerni, arra úgy válaszolt: ők azt tették, mint addig is, pozitív és programalapú kampányt folytattak, ellenben a másik oldal elkezdte a lejáratást, mocskolódást, „amivel maguk ellen fordították és hergelték az embereket”. „Nem egy szerencsés útját választották a politizálásnak itt Jászberényben, nem erre vágynak az emberek”.

Azzal kapcsolatban, hogy Pócs János azt nyilatkozta hétfőn az ATV-nek, meglepte az eredmény, „talán az sem túlzás, hogy padlóra kerültem”, úgy reagált Budai: szomorú, hogy Pócs a padlón érzi magát, ő fel fogja keresni a képviselőt, támogatásáról biztosítja, és kéri az ő együttműködését is, hiszen Jászberénynek ez az érdeke.

Hogy erre mikor kerül sor, arra Budai azt mondta: nem ígéri, hogy hétfőn megtörténik, hiszen még sok elintéznivalója van, de kedden legkésőbb felhívja Pócsot és kér tőle időpontot: „remélem, hogy fogadni fog”. 

Hogy elképzelhetőnek tartja-e, hogy legyen fideszes alpolgármestere, arra Budai azt mondta: konkrét lépésekben még nem gondolkozott, az biztos, hogy nyitott minden kompromisszumra Jászberényért. Szerinte aki tenni akar a városért, annak helye van az együttműködésben, ennek pedig részesei kell, hogy legyenek a fideszes politikusok, hiszen nekik sem lehet más érdekük, mint Jászberény fejlődése.

Az Azonnali kérdezte a polgármestert az Electrolux távozásáról is a városból, amely miatt nyolcszázan maradhatnak munka nélkül. A megismételt választás előtt ugyanis Szijjártó Péter külügyminiszter azt ígérte, a kormány segít befektetőket hozni a városba, erre kidolgoztak egy akciótervet, de nagyon nehezen tudja elképzelni ennek végrehajtását, ha ezt nem Szabó Tamással lehet megtenni.

Budai szerint kár, hogy egy ilyen akcióterv kidolgozása csak az október 13-ai, elvesztett választás után jutott eszükbe.

„Bízom benne, hogy ez csak egy a választási kampánynak szóló üzenet volt, és be fogja látni miniszter úr, hogy Jászberény érdekében nem szabad, hogy politikai oldalakban gondolkozzunk. Hiszem, hogy közösen tudunk tenni a városért még akkor is, ha a kampányban másfajta kommunikáció volt a kormány részéről” – mondta. Szerinte ugyanis egyetlen felelős vezető sem teheti meg, hogy nem nyújt segítő kezet csak azért, mert más a párttagsági könyvük borítója.

Az Azonnali kereste Szabó Tamást is, hogy kommentálja az eredményt,

ám ő érdeklődésünket megköszönve annyit mondott: közleményt fognak kiadni hamarosan.

így azt sem árulta el, beül-e a jászberényi képviselő-testületbe, miután bár a polgármesterválasztást elvesztette, de kompenzációs listáról bejutott.

Arról, hogy milyen volt a hangulat Jászberényben a vasárnapi megismételt választás előtt, az Azonnali is forgatott videót, nézzétek meg:

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek