+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fazekas Adrián
2019. október 24. csütörtök, 15:36
Hirtelen nagyon érzékeny lett a Fidesz Jászberényben, Pócs János dinnyeosztására bezzeg anno nem voltak finnyásak.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Ebben a cikkben egy nem túl nagy észak-alföldi városról lesz szó. Arról a Jászberényről, ahol hasonlóan más településekhez olyan innovációt sikerült véghezvinni, amit eddig soha. Az ellenzékiek a Jobbiktól a DK-ig tartó közös egyesület színeiben indultak el, ennek képlete pedig elérte a kívánt célt:

 

Budai Lóránt, a Közösen Jászberényért Egyesület jelöltje 14 szavazattal ugyan, de legyőzte Szabó Tamás eddigi fideszes polgármestert.

 

Jászberény nem kizárólag azért lehet önmagában is példa az országos kontextusból kiemelve, mert sok más település mellett sikeresen működött az összefogás, hanem mert Budai Lóránt személye csaknem teljes egészében megtestesítette a Jobbik fejlődéstörténetét, ahogy a pártja radikális és uszító hangnemét követő, hangos kisebbségnek politizáló képviselőből egy olyan jelölt lesz, amely a tárgyalóasztalokat és az ellenzéki szavazókat figyelembe véve is konszenzusos alternatívája a kormánypártnak.

 

Állítólag csalás miatt kell újra szavazni

 

A szavazatok újraszámlálásáról szóló helyi pletykák egészen addig tartották magukat, amíg szombat reggel Pócs János, a térség fideszes országgyűlési képviselője a közösségi oldalán be nem jelentette, hogy választási csalás miatt a Megyei Területi Választási Bizottság új választás kiírását rendelte el Szabó Tamás beadványa után, amelyben az ellenzéket szavazatvásárlással és szavazók megfenyegetésével vádolta sok más indok mellett. A jászberényiek így november 10-én minden bizonnyal újra az urnák elé járulhatnak.

 

A harci gépezetek beindulása és a lassan polgárháborús hangulathoz közelítő két oldal viaskodása azért különösen meglepő, mert a kampányból egyáltalán nem következett ez. A helyzet egyrészt a Fidesz és ellenzék fej-fej melletti állása, másrészt a kormánypárt által bedobott választási csalás vádja miatt lett ilyen paprikás.

 

Persze azt a tényezőt sem szabad elfelejteni, hogy Jászberényben – hasonlóan más vidéki városokhoz – hosszú idő után most

 

először lett esélyes kihívója a regnáló polgármesternek, ez pedig érezhetően egy rég nem látott kihívással szembesítette a fideszeseket.

 

Jászberény pillanatnyi elvesztése egy olyan politikai kudarc Pócs János és helytartói számára, amelyet a kisebb falvakban és községekben aratott nagyarányú győzelem sem kárpótol igazán.

 

De hogyan sikerült mindez?

 

Jászberény kiváló lenyomata a kétpólusúvá vált magyar belpolitikának: a kampány során az ellenzék megalapozott és jogos problémákat vetett fel, miközben az eddigiektől eltérően a pártok közötti egység is elegendő volt ahhoz, hogy az utolsó hetek ne a jól ismert egymásnak beszólogatás jegyében teljenek el.

 

A Fidesznek nem volt válasza arra, hogy a fiatalok igényes szórakozási lehetőségei leginkább a nullához közelítenek a városban, és arra sem, hogy milyen terveik vannak a folyamatosan csökkenő lakosságszám és elvándorlás megelőzésére, vagy az ukrán vendégmunkások vállalhatatlan viselkedésének megoldására. Az ellenzék sikeressége abban állt, hogy mindezen problémákat fókuszban tartották, míg a kormánypárti oldalon jószerivel csak annyit tudtak kibökni magukból, hogy „ezek vagyunk mi, jól ismertek, szavazzatok ránk”.

 

A probléma forrása nem ott van, hogy a polgármesteri székét elveszítő Szabó a szavazatok újraszámlálását kéri egy ilyen kis különbségű vereség után, hanem ott, hogy

 

ők Jupiterként viselkedve minden felülbírálás nyertesei lehetnek bizonyítékok nélkül is,

 

miközben a tavalyi országgyűlési választások után benyújtott hasonló ellenzéki panaszokat helyből elutasította a választási  bizottság.

 

A kettős mérce működése jól megmutatkozik, hogy Szabó Tamás pár évvel ezelőtt könnyedén diadalmaskodhatott egy olyan lakásbérleti pályázaton, amit saját maga írt ki, de Budai Lóránt képviselői mandátumát egy kritizáló Facebook-poszt alapján el akarta venni. Pócs János irodája előtt dinnyét osztogathatott augusztus végén Jászberény alpolgármestere, az ellenzék szerepvállalását viszont karitatív akciókon és főzőversenyeken egyaránt képesek ellehetetleníteni.

 

Az egyik oldalnak tálcán kínálják a legkisebb sérelemre is a jogorvoslatot, a másik kis híján lélegzetet sem vehet.

 

Mi lesz a megismételt szavazáson?

 

A jászberényi, két részre szakadt közhangulat személyes megítélésem szerint nagy löketet adott azoknak a bizonytalan otthonmaradóknak, akik ebből az egészből csak azt látják, hogy egy választás eredményét megkérdőjelezik. Nem úgy ismerjük a Fideszt, mint amelyik saját magától szaladna bele két pofonba egymás után, de a sikeres összellenzéki mozgósítás mellett alighanem eddig bizonytalan távolmaradókra is számíthatnak majd Budaiék.

 

Az elkövetkezendő három hét legfontosabb feladata ellenzéki oldalról az lesz, hogy minél több, a politikától és közélettől eddig távol maradót tudjanak megszólítani. Nem hiszek az oldalakban, de nincs mit tenni, a város egymással csaknem azonos erősségű kormánypártra és ellenzékre szakadt.

 

Talán az a réteg lesz a mérleg nyelve november 10-én, amelyik egy héttel ezelőtt még a választás jogával sem élt.

 

Olvass még cikket Fazekas Adriántól az Azonnalin! Vitatkoznál? Hozzászólnál? Írj nekünk! 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hans Peter Doskozil jó szórakozást kívánt a minimálbérre pénzt sajnáló cégeknek Orbánnál.

Csak a független Szél Bernadett és Szabó Szabolcs szavazott a börtönkártérítések kifizetését befagyasztó törvényjavaslat ellen, az LMP tartózkodott, a balos pártok be se mentek.

Mohamed bin Szalman látványosan enyhít az ország női lakosságát szívató kemény szabályokon, de rá is van szorulva országa a pozitív PR-ra.

Nem tudja felvállalni az immáron Jakab Péter vezette Jobbik új irányvonalát.

Az akciói elnagyoltak, a befejezése bátortalan, így a saját gyártású német Netflix-sorozat, a Wir sind die Welle (A hullám mi vagyunk) újbalos netflixes kultsorozat helyett kihagyott ziccer marad. Spoileres kritika.

Ilija Ivić az első koszovói szerb, aki Koszovó nemzeti mezét húzza fel Szerbia helyett, édesanyját ezért rúghatták ki pristinai munkahelyéről.

Arra kéri a koronavírus-gyanús helyeken járt dolgozóit az Európai Parlament, maradjanak otthon. Az Európai Bizottság viszont már kevésbé szívbajos.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Mármint Kádár Barnabás, a momentumos jövőkutató. Február 26, Pannon Kincstár.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás