+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fazekas Adrián
2019. október 24. csütörtök, 15:36
Hirtelen nagyon érzékeny lett a Fidesz Jászberényben, Pócs János dinnyeosztására bezzeg anno nem voltak finnyásak.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Ebben a cikkben egy nem túl nagy észak-alföldi városról lesz szó. Arról a Jászberényről, ahol hasonlóan más településekhez olyan innovációt sikerült véghezvinni, amit eddig soha. Az ellenzékiek a Jobbiktól a DK-ig tartó közös egyesület színeiben indultak el, ennek képlete pedig elérte a kívánt célt:

 

Budai Lóránt, a Közösen Jászberényért Egyesület jelöltje 14 szavazattal ugyan, de legyőzte Szabó Tamás eddigi fideszes polgármestert.

 

Jászberény nem kizárólag azért lehet önmagában is példa az országos kontextusból kiemelve, mert sok más település mellett sikeresen működött az összefogás, hanem mert Budai Lóránt személye csaknem teljes egészében megtestesítette a Jobbik fejlődéstörténetét, ahogy a pártja radikális és uszító hangnemét követő, hangos kisebbségnek politizáló képviselőből egy olyan jelölt lesz, amely a tárgyalóasztalokat és az ellenzéki szavazókat figyelembe véve is konszenzusos alternatívája a kormánypártnak.

 

Állítólag csalás miatt kell újra szavazni

 

A szavazatok újraszámlálásáról szóló helyi pletykák egészen addig tartották magukat, amíg szombat reggel Pócs János, a térség fideszes országgyűlési képviselője a közösségi oldalán be nem jelentette, hogy választási csalás miatt a Megyei Területi Választási Bizottság új választás kiírását rendelte el Szabó Tamás beadványa után, amelyben az ellenzéket szavazatvásárlással és szavazók megfenyegetésével vádolta sok más indok mellett. A jászberényiek így november 10-én minden bizonnyal újra az urnák elé járulhatnak.

 

A harci gépezetek beindulása és a lassan polgárháborús hangulathoz közelítő két oldal viaskodása azért különösen meglepő, mert a kampányból egyáltalán nem következett ez. A helyzet egyrészt a Fidesz és ellenzék fej-fej melletti állása, másrészt a kormánypárt által bedobott választási csalás vádja miatt lett ilyen paprikás.

 

Persze azt a tényezőt sem szabad elfelejteni, hogy Jászberényben – hasonlóan más vidéki városokhoz – hosszú idő után most

 

először lett esélyes kihívója a regnáló polgármesternek, ez pedig érezhetően egy rég nem látott kihívással szembesítette a fideszeseket.

 

Jászberény pillanatnyi elvesztése egy olyan politikai kudarc Pócs János és helytartói számára, amelyet a kisebb falvakban és községekben aratott nagyarányú győzelem sem kárpótol igazán.

 

De hogyan sikerült mindez?

 

Jászberény kiváló lenyomata a kétpólusúvá vált magyar belpolitikának: a kampány során az ellenzék megalapozott és jogos problémákat vetett fel, miközben az eddigiektől eltérően a pártok közötti egység is elegendő volt ahhoz, hogy az utolsó hetek ne a jól ismert egymásnak beszólogatás jegyében teljenek el.

 

A Fidesznek nem volt válasza arra, hogy a fiatalok igényes szórakozási lehetőségei leginkább a nullához közelítenek a városban, és arra sem, hogy milyen terveik vannak a folyamatosan csökkenő lakosságszám és elvándorlás megelőzésére, vagy az ukrán vendégmunkások vállalhatatlan viselkedésének megoldására. Az ellenzék sikeressége abban állt, hogy mindezen problémákat fókuszban tartották, míg a kormánypárti oldalon jószerivel csak annyit tudtak kibökni magukból, hogy „ezek vagyunk mi, jól ismertek, szavazzatok ránk”.

 

A probléma forrása nem ott van, hogy a polgármesteri székét elveszítő Szabó a szavazatok újraszámlálását kéri egy ilyen kis különbségű vereség után, hanem ott, hogy

 

ők Jupiterként viselkedve minden felülbírálás nyertesei lehetnek bizonyítékok nélkül is,

 

miközben a tavalyi országgyűlési választások után benyújtott hasonló ellenzéki panaszokat helyből elutasította a választási  bizottság.

 

A kettős mérce működése jól megmutatkozik, hogy Szabó Tamás pár évvel ezelőtt könnyedén diadalmaskodhatott egy olyan lakásbérleti pályázaton, amit saját maga írt ki, de Budai Lóránt képviselői mandátumát egy kritizáló Facebook-poszt alapján el akarta venni. Pócs János irodája előtt dinnyét osztogathatott augusztus végén Jászberény alpolgármestere, az ellenzék szerepvállalását viszont karitatív akciókon és főzőversenyeken egyaránt képesek ellehetetleníteni.

 

Az egyik oldalnak tálcán kínálják a legkisebb sérelemre is a jogorvoslatot, a másik kis híján lélegzetet sem vehet.

 

Mi lesz a megismételt szavazáson?

 

A jászberényi, két részre szakadt közhangulat személyes megítélésem szerint nagy löketet adott azoknak a bizonytalan otthonmaradóknak, akik ebből az egészből csak azt látják, hogy egy választás eredményét megkérdőjelezik. Nem úgy ismerjük a Fideszt, mint amelyik saját magától szaladna bele két pofonba egymás után, de a sikeres összellenzéki mozgósítás mellett alighanem eddig bizonytalan távolmaradókra is számíthatnak majd Budaiék.

 

Az elkövetkezendő három hét legfontosabb feladata ellenzéki oldalról az lesz, hogy minél több, a politikától és közélettől eddig távol maradót tudjanak megszólítani. Nem hiszek az oldalakban, de nincs mit tenni, a város egymással csaknem azonos erősségű kormánypártra és ellenzékre szakadt.

 

Talán az a réteg lesz a mérleg nyelve november 10-én, amelyik egy héttel ezelőtt még a választás jogával sem élt.

 

Olvass még cikket Fazekas Adriántól az Azonnalin! Vitatkoznál? Hozzászólnál? Írj nekünk! 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, a volt EP-képviselő Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből.

A manipulált kibocsátási adatok miatt a vásárlónak joga van kártérítést követelni a Volkswagentől, mondta ki a német legfelsőbb bíróság.

A koronavírus-járvány terjedésének lassulásával a vakcinalicit kezdődik a nagyhatalmak között.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, míg öten elhunytak. Mutatjuk a hétfői számokat!

Szexuális utalásokból Gyurcsánynál sincs hiány, és a kormánymédiát is megcsapta a szerelem szele a héten.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, és öt új halálozásról érkezett hír.

Mivel még mindig nem fogadták el az ország 2020-as költségvetését a választás megrendezésének rá eső felét sem tudja kifizetni.

A hét kérdése

Igen? Nem? Vagy csak a második hullámtól? Esetleg soha nem is tartottál tőle? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás